Thumbnail Sossusvlei
Blog,  Namibie,  Reizen

Sossusvlei en Deadvlei: fabelachtige duinen

In het Namib-Naukluft National Park liggen de meest fabelachtige zandduinen ter wereld, beter bekend als Sossusvlei. Een bezoek aan dit gebied is werkelijk onvergetelijk. De zandduinen, bij elkaar geblazen door de wind, zijn soms wel driehonderd meter hoog en hebben namen als Dune 45 en Big Daddy. Te midden van deze duinen vind je Deadvlei, een grote witte kleivlakte met bomen die wel 900 jaar oud zijn.   

Namib-Naukluft National Park

Sossusvlei is een van de bekendste attracties van Namibië. Het dankt haar naam aan een grote witte kleivlakte die omringt wordt door hoge rode zandduinen. Deze duinen behoren tot de oudste ter wereld! Het zonlicht kleurt de duinen geel, oranje en rood. Een prachtig gezicht.

Als je Sossusvlei wilt bezoeken kun je het best vroeg gaan. Je betreedt het park via de ingang bij Sesriem die na zonsopkomst open gaat. Wil je al eerder in het park zijn? Zorg dan dat je op Sesriem campsite overnacht. Als gast van deze accommodatie mag je namelijk een uur eerder het park in.

De duinen van Sossusvlei

Door het park loopt een 60 kilometer lange weg. Deze is verhard en voert je langs verschillende duintoppen. Onderweg kun je stoppen om foto’s te maken of om één van de duinen te beklimmen. Veel mensen kiezen ervoor om Dune 45 te beklimmen, maar wij kozen ervoor om iets eerder te stoppen en bij Dune 40 omhoog te gaan. Omdat het hier minder druk is heb je alle tijd om van het uitzicht te genieten. De klim naar boven door het losse zand is pittig, maar de moeite meer dan waard!

Aan het einde van de verharde wegen vind je een parkeerplaats, waar je kunt overstappen op een shuttlebus die je naar Sossusvlei en Deadvlei brengt. Dit is handig als je geen auto met 4×4 aandrijving hebt. Heb je net als wij wel een geschikte auto dan kun je nog 5 kilometer doorrijden over de zandweg. Het is een avontuurlijke weg, maar ontzettend gaaf om te rijden. Aan het einde van de weg heb je wederom een parkeerplaats. Aan weerszijden zie je de twee grote duintoppen Big Daddy en Big Mama Dune. Deze kun je beklimmen als je nog energie over hebt. Vanaf de top kijk je recht in Deadvlei. Wij hebben deze klim overgeslagen en zijn gaan lopen richting Deadvlei.

Lees ook:  Vakantie Namibië: deze 3 activiteiten zijn een must!

Deadvlei

Deadvlei, in het Nederlands bekend als Dodevlei, werd gevormd toen na regenval de rivier Tsauchab overstroomde. Hierdoor vormden zich ondiepe poelen; een bron van water voor acaciabomen. Het klimaat veranderde echter en het gebied werd geteisterd door droogte. De waterpoelen droogden op en de bomen stierven. De bomen, inmiddels zo’n 900 jaar oud, staan als skeletten versteend op de witte kleigrond. In combinatie met de rode duinen en strakblauwe lucht levert het een spookachtig maar heel fotogeniek en surreëel beeld op.

Vanaf de parkeerplaats is het 1 kilometer lopen naar Deadvlei. Hoewel de afstand niet groot is, is het best een pittige wandeling door het losse zand. Probeer dus het heetst van de dag te vermijden en neem voldoende water mee.

Kosten Sossusvlei

Waar: ingang Sesriem
Kosten: 80 ND + 10 ND per auto (ongeveer 5 euro)
Je betaalt als je het park verlaat

Hotel in de buurt van Sossusvlei

Wij verbleven twee nachten in de buurt van Sossusvlei. De eerste nacht in Namib Desert Lodge, de tweede nacht in Namib Dune Star Camp. Deze lodges zijn van dezelfde keten en vormen samen een unieke belevenis.

Namib Desert Lodge

Namib Desert Lodge is een grootschalige accommodatie met 2 zwembaden, een restaurant, een bar en een drinkwaterplaats voor de deur. De huisjes zijn modern ingericht. Een heerlijke plek om het Sossusvlei avontuur te beginnen.

Namib Dune Star Camp

Deze bijzondere accommodatie wordt alleen in combinatie met de Namib Desert Lodge aangeboden. Je vertrekt rond 14 uur met een jeep naar een fraai tented camp in de middle of nowhere. Hier heb je minder luxe, maar verblijf je wel op een unieke plek. Hoog in de duinen staan negen huisjes met een prachtig uitzicht over de omgeving. Bij aankomst krijg je een korte rondleiding met gids door de duinen. In de avond geniet je samen met de andere gasten aan één lange tafel van een heerlijk diner. Als het tijd is om te gaan slapen, rol je het bed naar buiten en val je letterlijk onder de sterrenhemel in slaap. Een onvergetelijke ervaring!

Tussenstop: Maltahöhe

Het is zo’n 290 kilometer rijden van Kalahari naar Sossusvlei, een rit van ruim 4 uur. Halverwege passeer je het slaperige stadje Maltahöhe. Het is heerlijk om hier even te stoppen om de benen te strekken of te lunchen. Wij zijn hiervoor gestopt bij Hotel Maltahöhe, het oudste hotel van Namibië. Vergeet niet voor vertrek de auto vol te tanken, want het eerstvolgende tankstation is pas in Sesriem.

Lees ook:  Kassel: verrassende bestemming voor een weekendje weg

Ook leuk in Namibië