thumbnail zagorje kroatie
Blog,  Kroatie,  Reizen

Hrvatsko Zagorje: kastelen, speelgoed en wijn

Ten noorden van de hoofdstad Zagreb ligt de streek Hrvatsko Zagorje. Deze streek staat bekend om de mooie natuur en groot aantal kastelen die open zijn voor het publiek. Ook is het dé plek om traditioneel handgemaakt houten speelgoed te kopen en een bezoekje te brengen aan één van de wijnhuizen die de regio rijk is.

Trakošćan kasteel Kroatië

Hrvatsko Zagorje telt veel eeuwenoude kastelen. Een van de meest bekende is het Trakošćan kasteel dat op slechts een uurtje rijden van Zagreb ligt. Dit sprookjesachtige kasteel stamt vermoedelijk uit de veertiende eeuw en is open voor het publiek. De entree is 40 kuna en daarvoor krijg je toegang tot het kasteel, de romantische tuin en het Trakošćan meer. Rondom dit meer loopt een vijf kilometer lang wandelpad dat ook wel “the Fairies Pathway” wordt genoemd. Vanaf het meer heb je een prachtig uitzicht op het kasteel dat statig boven het landschap uittorent.

Traditioneel houten speelgoed uit Hrvatsko Zagorje

Voor een uniek souvenir breng je een bezoek aan de dorpjes rondom Tugonica en Gornja Stubica. Deze streek staat bekend om het houten speelgoed dat op traditionele wijze wordt vervaardigd. Een eeuwenoude traditie die van generatie op generatie wordt doorgegeven en zelfs door UNESCO opgenomen is in de lijst met beschermd immaterieel erfgoed. In Marija Bistrica vind je rondom de kerk verschillende winkeltjes waar je voor een klein prijsje houten speelgoed kunt kopen. Wij kochten een kleurrijk vrolijk treintje voor maar 6 euro!

Houten speelgoed Hrvatsko Zagorje
Houten speelgoed

Wijngaarden en wijnkelders

Ook wijnliefhebbers komen aan hun trekken in Hrvatsko Zagorje. In de talloze wijngaarden in deze wijnregio wordt voornamelijk witte wijn geproduceerd. Neem op eigen initiatief deel aan een wijntour of wijnproeverij bij een van deze wijnhuizen of ga mee op een georganiseerde wijntour vanuit Zagreb.

Ook leuk in Kroatië