Krka National Park
Blog,  Kroatie,  Reizen

Krka Nationaal Park: adembenemende watervallen

Kroatië telt maar liefst acht nationale parken. Eén van de parken is Krka Nationaal Park. Dit beschermde natuurgebied ligt tussen Zadar en Split en is vernoemd naar de rivier die erdoorheen stroomt. Het Nationale Park is 109 km2 groot en telt zeven watervallen, waarvan je er bij één ook kunt zwemmen. Ook vind je binnen het park het eiland Visovac met daarop het oude klooster.

Ingang tot het Krka Nationaal Park

Je kunt Krka Nationaal Park het hele jaar door bezoeken. Het park heeft 5 ingangen, namelijk Lozavac, Skradin, Roski Slap, Burnum/Puljane en Kistanje / Krka Monastery. De eerste drie zijn het populairst.

Lozavac

De populairste ingang is Lozavac dat ook gezien wordt als de hoofdingang tot het park. Je kunt hier je auto gratis parkeren. In het hoogseizoen rijdt er een bus die je van de ingang in zo’n tien minuten afzet bij de start van de wandelroute rond de Skradinski Buk watervallen. Buiten het hoogseizoen moet je zelf naar het startpunt lopen, wat een aardige wandeling is. Als je kunt, kies dan vooral de bus! De wandelroute zelf duurt zo’n 1 a 2 uur en je komt onderweg verschillende rustpunten tegen waar je iets kunt eten of drinken.

Skradin

Kies je voor ingang Skradin dan kun je parkeren op één van de vele particuliere parkeerterreinen die je onderweg tegenkomt. Deze parkeerterreinen horen niet bij het park dus je moet hier wel voor betalen. Vanaf ingang Skradin kun je vanaf april t/m oktober met een bootje in zo’n 25 minuten naar het startpunt van de wandelroute varen. Je bent dan vijf minuten verwijderd van het laagste punt van de watervallen. De boot vertrekt één keer per uur en je betaalt hier niets extra’s voor. De overtocht is inbegrepen in je entreeticket. Ook loopt er vanaf de ingang een wandel- en fietspad dat leidt naar de watervallen.

Roski Slap

Via deze ingang kom je uit bij de watervallen van Roski Slap. Ook hier kun je je auto parkeren, maar houdt er rekening mee dat de parkeerplaats niet zo groot is. Vanaf Roski Slap kun je tussen april en oktober een bootexcursie maken naar het Krka klooster en naar de middeleeuwse forten Trošenj and Nečven.

Lees ook:  Kalahari woestijn: dieren spotten in het rode zand

Zwemmen bij de Skradinski Buk waterval

Het hoogtepunt van Krka Nationaal Park is de Skradinski Buk waterval. Dit is de grootste waterval van het park en tevens het grootste travertijnen watervalsysteem in heel Europa! Over een lengte van 800 meter valt het water over 17 kleinere watervallen zo’n 46 meter naar beneden waar het uitkomt in een prachtig kraakhelder meer. In dit lagere meer, mag je in de zomermaanden zwemmen, dus vergeet tijdens je bezoek niet je zwemspullen mee te nemen. Zeker op een warme dag is een verfrissende duik een welkome afsluiting van de wandeling. Houd er wel rekening mee dat het meer niet zo makkelijk bereikbaar is en dat de bodem bezaaid is met stenen. Waterschoentjes zijn dus een absolute aanrader.

Bij het meer vind je ook allerlei kraampjes waar je iets kunt eten of drinken. Bovendien kun je tegen betaling een kluisje huren waar je je waardevolle spullen kunt opbergen. Wel zo fijn als je samen het water in wilt gaan!

Kloostereiland Visovac

In het midden van de Visovac rivier ligt het gelijknamige eiland Visovac. Dit kleine eiland staat bekend om het eeuwenoude klooster dat midden op het eiland is gebouwd. Het originele klooster werd gebouwd in de veertiende eeuw door Augustijner monniken. In de achttiende eeuw werd er een nieuw klooster gebouwd, maar een aantal delen van het oudere klooster zijn bewaard gebleven. In het klooster huist een bibliotheek die historische manuscripten en zeldzame boeken bevat. Je kunt het eiland en het klooster bezoeken tijdens een boottocht. Deze vertrekt vanaf Skradinski Buk en duurt zo’n twee uur. Dit is niet inbegrepen in je entreeticket.

Praktische tips

  • Bezoek je het park in het hoogseizoen? Kom dan zo vroeg mogelijk. Er geldt in het park een maximum aantal bezoekers en op drukke dagen is dat aantal soms al vroeg op de ochtend bereikt.
  • De entreeprijzen variëren per periode. Zo betaal je in maart slechts 60 kuna en in juli 200 kuna! Wil je dus besparen op je bezoek, dan vermijd je de maanden juni t/m september. Kijk voor de actuele toegangsprijzen en openingstijden op de website van het Nationaal Park.
  • Je kunt alleen van april t/m oktober gebruikmaken van de boten en de bus.
  • Hoe warm het weer ook is, slippers of hakken zijn niet geschikt voor een wandeling door het park. Je kunt het beste gewoon stevige schoenen aan doen.
  • In de zomermaanden mag je zwemmen bij de Skradinski Buk waterval. Vergeet dus niet je zwemkleding én waterschoentjes mee te nemen.
  • Bij de Skradinski Buk waterval kun je een kluisje huren waar je eventuele waardevolle spullen kunt opbergen. Zo hoef je je geen zorgen te maken over je spullen als je een verfrissende duik neemt.
  • Voor een bezoek aan het klooster Visovac moet je bedekkende kledij dragen, dus vermijd zwemshort of blote schouders.
Lees ook:  Stedentrip Lissabon: bezienswaardigheden en tips

Tip: deze uitzichtpunten bezoek je met de auto!

Een bezoek aan het park is absoluut aan te raden, maar wij ontdekten tijdens ons verblijf twee uitzichtpunten waar je gewoon met de auto naartoe kunt rijden!

Uitzichtpunt Visovac

Wil je het Visovac van bovenaf bewonderen? Dan kun je met de auto naar een uitzichtpunt rijden in de buurt van Brištane. Een goed geasfalteerde weg brengt je naar een hoger gelegen punt waar je vanaf het speciaal aangelegde platform het eiland in de rivier ziet liggen.

Uitzichtpunt Roski Slap waterval

Om de Roski Slap waterval in volle glorie te bewonderen bekijk je hem van bovenaf. Je kunt dit doen door van onderaf het houten hikingpad te volgen. Je neemt dan 517 traptreden naar boven tot je de Ozidana grot bereikt. Een makkelijkere en snellere manier is door met de auto naar de bovenkant van de waterval te rijden. Parkeer je auto en volg vervolgens het grindpad tot aan het eerste (hoogste) uitzichtpunt. Dit is wandeling van ongeveer 10 minuten. Vanaf het eerste uitzichtpunt kun je de houten trappen naar beneden volgen. Je komt dan ook uit bij de Ozidana grot, maar hebt een paar honderd trappen “bespaard”. Bovendien kom je hier geen grote groepen toeristen tegen. Wij waren er helemaal alleen!

Ook leuk in Kroatië