izvor cetine
Blog,  Kroatie,  Reizen

Izvor Cetine: een bezoekje aan de bron van de Cetina rivier

Toen ik bij het plannen van onze rondreis door Kroatië een foto zag van Izvor Cetine wist ik: dit moeten we in het echt zien. Als je de bron van de Cetina rivier van boven ziet lijkt het net een enorm gat in de grond, maar als je dichterbij komt zie je dat er via een stroompje water wegsijpelt. Dit stroompje blijkt het begin van de 100 kilometer lange Cetina rivier. Dé grote trots van het Dalmatische binnenland.

Oorsprong Cetina rivier

De Cetina rivier heeft haar oorsprong in het plaatsje Cetina en stroomt zigzaggend door het binnenland helemaal naar Omis waar het uitmondt in de Adriatische Zee. Hoe verder de rivier stroomt hoe krachtiger deze wordt. Het binnenland van Omis is dan ook de perfecte plek of te raften of kanoën.

Cetina rivier
Izvor Cetine
Izvor Cetine landschap

Route naar Izvor Cetine

De oorsprong van de Cetina rivier is echt een “hidden gem”. Wij waren hier in juni en kwamen helemaal niemand tegen! Als je deze plek wilt bezoeken navigeer je naar Izvor Cetine. Het laatste stuk rijdt je door een prachtig verlaten landschap en volg je de weg naar Cetina. Op een gegeven moment zie je een oud kerkje. Hier kun je je auto parkeren en heb je een geweldig uitzicht op de oorsprong. Van bovenaf zie je hoe helder het water is! Lichte en donkere tinten blauw wisselen elkaar af, heel bijzonder om te zien.

Mocht je dichter bij willen komen dan kun je via een steil pad afdalen. Op een warme dag is het heel verleidelijk om hier het water in te springen, maar dit kun je beter niet doen. Het is hier zo diep dat duikers nog niet in staat zijn geweest om de bodem te bereiken. Het water is kraakhelder maar ook enorm koud!

Booking.com

Ook leuk in Kroatië