thumbnail Split Kroatië
Blog,  Kroatie,  Reizen

Split en omgeving: bezienswaardigheden en tips

Split is de belangrijkste stad van de regio Dalmatië en kent een lange geschiedenis. Ondanks dat het op Zagreb na de grootste stad van Kroatië is voelt het eerder aan als een groot dorp dan een stad. Het centrum is compact en gezellig en bezienswaardigheden zijn gemakkelijk te voet te verkennen. Ook de omgeving van Split heeft veel te bieden. Zo kun je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het blauwe en rode meer van Imotski, de oorsprong van de Cetina rivier, de prachtige eilanden voor de kust of Krka Nationaal Park.

Wat te doen in Split Kroatië?

Er in Split genoeg te ontdekken en te zien. Hieronder enkele van mijn favoriete bezienswaardigheden en tips.

Struin door het Paleis van Diocletianus

Het bijzondere van Split is dat het hart van het centrum gevormd wordt door een oud paleis: het paleis van Diocletianus. Aan het begin van de vierde eeuw gaf de Romeinse keizer Diocletianus opdracht voor dit bouw van dit indrukwekkende paleis. In de eeuwen die volgden groeide het paleis uit tot het stadshart van Split. Door de unieke combinatie van Romeinse architectuur en Middeleeuwse stedenbouw staat het sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Binnen het paleis vind je winkels, cafés en kerken en in de kelders zijn tal van souvenirshops. Misschien dat je deze kelders ook herkent van Game of Thrones. In 2013 werden hier namelijk opnames gemaakt voor het vierde seizoen van deze populaire serie.

Bewonder de Kathedraal van Sint-Domnius

De Kathedraal van Sint-Domnius is het meest prominente bouwwerk binnen de muren van het Paleis van Diocletianus. De kathedraal is gewijd aan Sint-Domnius: de bisschop van Salona en beschermheilige van Split. In de kathedraal vind je het mausoleum van keizer Diocletianus, veel Romaanse kunst uit de Middeleeuwen en een schatkamer met Middeleeuwse religieuze voorwerpen. Kenmerkend voor het stadsaanzicht van Split is de klokkentoren. Deze werd tussen de twaalfde en zestiende eeuw gebouwd, maar stortte aan het begin van de twintigste eeuw in. Gelukkig is de klokkentoren inmiddels weer herbouwd.

Slenter door oneindige kronkelstraatjes

Het historische centrum van Split is niet zo groot, maar je kunt hier met gemak “verdwalen” in de kronkelige steegjes en straatjes. Ga op ontdekkingstocht en geniet van prachtige doorkijkjes, mooie historische gebouwen en schattige cafés en restaurants.

Lees ook:  Zagreb Kroatië stedentrip: bezienswaardigheden en tips

Flaneer over de Riva Boulevard

Riva is dé boulevard van Split. Deze mooie brede promenade ligt langs de Adriatische Zee en de haven. Door de palmbomen, bruisende bars en cafés krijg je hier direct een vakantiegevoel. Vanaf de bankjes heb je een prachtig uitzicht op zee. Dit maakt het een fijne plek om even uit te rusten na een stadswandeling of te genieten van de zonsondergang.

Ontdek het kleurrijke Republieksplein in Split

Tussen alle Romeinse gebouwen valt het kleurrijke Trg Republike (Republieksplein) wel op. Dit plein wordt langs drie kanten omringd door prachtige rood/roze gekleurde gebouwen. Een prachtig beeld dat doet denken aan gebouwen in Venetië. Tijdens de zomermaanden komt het Republieksplein helemaal tot leven door de vele concerten en culturele evenementen die hier worden gehouden.

Beklim de Marjan heuvel

Aan het uiteinde van het schiereiland waarop Split is gelegen vind je stadspark Marjan. Dit park ligt op een heuvel dat bedekt wordt door een dicht bos van naaldbomen. Hierdoor is het een mooie plek om te wandelen. Vanaf het uitzichtpunt heb je bovendien een geweldig uitzicht op de boulevard en het centrum van Split.

Relax op het strand

Niets lekkerder dan op een warme dag afkoelen in de zee. In Split zijn veel mooie stranden te vinden, waarvan er veel op loopafstand van het centrum liggen. Een van de bekendste stranden is Bačvice. Dit zandstrand ligt op ongeveer een kilometer van het centrum en wordt in de zomer drukbezocht. Het is een ideaal strand voor gezinnen met kinderen, aangezien de zee hier heel ondiep is. Je moet een flink stuk de zee in lopen voordat het diep genoeg is om te zwemmen.

Hotel in Split Kroatië

Wij verbleven in FM Apartments. Een mooi appartement in een rustige wijk in Split. Vanuit het balkon heb je een geweldig uitzicht op zee en er is een supermarkt en bakkerij in dezelfde straat. Het strand is op loopafstand, maar naar het centrum kun je beter de bus of taxi pakken (slechts 25 kuna).

Ook leuk in Kroatië