zadar
Blog,  Kroatie,  Reizen

Zadar: bezienswaardigheden in deze sfeervolle havenstad

Deze sfeervolle havenstad ligt aan de Adriatische Zee en heeft een lange en bewogen geschiedenis. Het is in handen geweest van de Romeinen, Byzantijnen, Hongaren, Venetianen, Fransen, Oostenrijkers en Italianen. De stad is hierdoor rijk aan historische gebouwen waaraan je je kunt vergapen. Bovendien is er in de omgeving van Zadar veel te doen. Zo kun je vanuit hier het Krka Nationaal Park bezoeken of de eilanden van de Kornati Archipel.

Bezienswaardigheden in Zadar

Door de rijke geschiedenis is er in Zadar van alles te zien en beleven. Het oude centrum is compact dus je kunt de stad gemakkelijk te voet verkennen.

Land Gate poort

Deze Venetiaanse poort is de hoofdingang tot het oude centrum van Zadar. Het bevindt zich aan het einde van de voetgangersbrug die je naar het centrum brengt. De Land Gate poort werd gebouwd in 1543 en behoort tot de belangrijkste Renaissance monumenten in heel Dalmatië.

De Zonnegroet en het Zeeorgel

Langs de waterkant loopt de boulevard Riva Nova die eindigt bij twee bijzondere kunstwerken: de Zonnegroet en het Zeeorgel. De Zonnegroet is een grote cirkel met zonnepanelen die overdag oplaadt en ’s avonds gekleurd licht geeft. De lichtshow bootst de bewegingen na die de zee overdag heeft gemaakt. Het Zeeorgel is een ingenieus systeem dat op het ritme van de golven geluid produceert. Dit zorgt ervoor dat het geluid op ieder moment van de dag anders klinkt! Tezamen leveren deze kunstwerken in de avond een rustgevende en bijzondere show op.

Rond zonsondergang, als mensen zich verzamelen op de boulevard, kan het wel behoorlijk druk zijn bij de Zonnegroet en het Zeeorgel. Kom dus gerust aan het einde van de avond nog eens terug. Je zult zien dat de boulevard dan bijna verlaten is.

Zonsondergang bekijken

Zadar staat bekend om haar prachtige zonsondergang. Deze kun je het beste bekijken vanaf de Riva Nova boulevard ter hoogte van De Zonnegroet. Neem wat te eten en drinken mee, gooi je benen over de rand van de boulevard en luister naar de rustgevende klanken van het Zeeorgel als de zon ondergaat in de zee.

Archeologisch Museum en Romeinse forum

Geschiedenisliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij het Archeologische Museum en Forum Romanum. Het biedt artefacten uit prehistorische tijden, de Antieke Oudheid en de Middeleeuwen. Veel van deze objecten zijn afkomstig uit de omgeving van Zadar. Buiten het museum kun je de ruïnes van het Romeinse forum bekijken dat tussen de eerste eeuw voor Christus en de derde eeuw na Christus is gebouwd. Dit bestond vroeger uit een tempel voor Jupiter, Juno en Minerva, winkels en vergaderzalen. Met een beetje fantasie kun je vandaag de dag nog een voorstelling maken van hoe dit stadsplein er in die tijd heeft uitgezien!

Lees ook:  Toscane: het culturele en culinaire hart van Italië

Sint-Donatuskerk

Deze kerk is het symbool van Zadar en werd in de negende eeuw gebouwd op een deel van het Romeinse forum. Het heeft de vorm van een cilinder en staat bekend vanwege zijn zeer goede akoestiek. De Sint-Donatuskerk wordt tegenwoordig niet meer gebruikt voor religieuze doeleinden. Het is een populaire plek voor muziekevenementen.

Eten en drinken in Zadar

In Zadar heb je veel keuze uit leuke restaurantjes en barretjes. Dit zijn onze favorieten:

  • Pet Burnara: voor heerlijk eten en een goed glas wijn
  • Hedonist: authentieke pasta bolognese en fantastische burgers
  • Ledana: lekker loungen onder het genot van hippe muziek en cocktails

Hotel Zadar

Wij verbleven in Villa Liburnum. Een leuk kleinschalig hotel met een fijn zwembad. Het hotel ligt buiten het centrum, maar een Uber taxi zet je voor 25 kuna af bij de voetgangersbrug naar het oude centrum.

Ook leuk in Kroatië