thumbnail plitvice meren kroatie
Blog,  Kroatie,  Reizen

De Plitvicemeren: het grootste nationaal park van Kroatië

Kroatië en de Plitvicemeren worden vaak in één adem genoemd. Dit nationale park is namelijk dé topattractie van Kroatië. Het staat bekend om de prachtige meren met helderblauw water, talrijke grotten en de adembenemende watervallen. Als je op vakantie bent in Kroatië mag een bezoek aan dit stukje natuurschoon dan ook zeker niet ontbreken.

Nationaal Park Plitvicemeren

Het Nationaal Park Plitvicemeren is het oudste en grootste nationale park van Kroatië. Het ligt in het midden van het land, rond het plaatsje Plitvička Jezera en beslaat ruim 29.000 hectare! Door een natuurlijk proces zijn in de loop van duizenden jaren terrassen en dammen gevormd, waardoor er meren, grotten en watervallen zijn ontstaan. Op dit moment telt het park 16 meren en 90 watervallen, waarvan Veliki Slap de hoogste is. Ruim 80% van het park bestaat overigens uit bossen, die het leefgebied zijn van beren, wolven en lynxen. Al zul je deze niet snel tegenkomen op de wandelpaden. Sinds 1979 staat het park op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De Plitvicemeren bezoeken

Je kunt de Plitvicemeren het hele jaar door bezoeken. Ieder jaargetijde heeft zo zijn charme. In de zomer weerspiegelt de zon mooi op de helderblauwe meren, in de herfst kleurt het park oranjerood en in de winter waan je je in een winterwonderland. De meeste toeristen bezoeken het park echter tijdens de maanden juni t/m augustus. In deze maanden is het belangrijk om je bezoek goed te plannen. Door vooraf online je tickets te kopen voorkom je lange wachtrijen bij de kassa. Je kunt met je digitale ticket direct doorlopen! Wil je in het hoogseizoen de grote drukte vermijden? Ga doordeweeks en kom zo vroeg mogelijk naar het park. Op die manier ben je de touringbussen voor.

Ingang Plitvicemeren

Het gebied rondom de Plitvicemeren telt twee ingangen. Bij iedere ingang kun je je auto betaald parkeren. Ingang 1 is de meeste populaire ingang, aangezien de lage meren (Lower Lakes) en de meeste watervallen zich dicht bij deze ingang bevinden. Hier vind je ook de hoogste waterval Veliki Slap, met een hoogte van 79 meter! Bij ingang 2 begeef je je in de buurt van de hoge meren (Upper Lakes). Hier kun je 12 grote meren bewonderen en prachtige kleinere watervallen. Welke ingang je ook kiest, je kunt altijd nog bij de andere ingang komen met het treintje. Wij hadden zelf een tweedagenkaart en zijn de eerste dag gestart bij ingang 2 en de tweede dag bij ingang 1.

Lees ook:  Windhoek: hoofdstad van Namibië en stad van tegenstellingen

Wandelroutes rondom de Plitvicemeren

Als je van wandelen houdt kun je in Nationaal Park Plitvicemeren je hart ophalen. Het park telt maar liefst 8 uitgestippelde wandelroutes die je over houten paden en bruggetjes langs de meren en watervallen voeren. Je kunt echter ook je eigen route bepalen of meerdere routes combineren door gebruik te maken van de boot of het treintje. Bij iedere ingang starten 4 verschillende routes. Over de kortste routes doe je 2 tot 3 uur. Voor de langste routes moet je wel 6 tot 8 uur uittrekken. Bij de ingang vind je een bord met daarop de wandelroutes. Ook zijn er informatiepunten waarbij je advies kunt vragen over welke route voor jou geschikt is. Wij hebben op de eerste dag een combinatie van route H en E gelopen en op de tweede dag route A.

Praktische tips

  • Koop je tickets minimaal 2 dagen vooraf online. Op die manier weet je zeker dat je het park in kunt (op drukke dagen kan het park vol zijn) en bovendien hoef je niet in de wachtrij voor de kassa te staan.
  • Als je online een ticket koopt moet je aangeven hoe laat en bij welke ingang je het park wilt betreden. Dit tijdvak is heel strikt; kom je later, dan kun je geweigerd worden.
  • Koop je een tweedagenkaart dan hoef je je alleen op de eerste dag te houden aan de tijd en de ingang die op je ticket staat. Op de tweede dag ben je volledig vrij om te bepalen hoe laat je het park in wilt en via welke ingang.
  • De entreeprijzen variëren per periode. Zo betaal je in maart slechts 60 kuna en in juli 250 kuna! Hetzelfde geldt voor het parkeren. Dit varieert van 8 kuna per uur tot 10 kuna. Wil je dus besparen op je bezoek, dan vermijd je de maanden juni t/m september.
  • Je kunt alleen van april t/m oktober gebruikmaken van de boten en treintjes.
  • Ben je eenmaal aan het lopen dan kom je niet veel toiletten en eetgelegenheden meer tegen. Zorg dus dat je bij de ingang nog even gebruikmaakt van de toiletten en neem iets te eten en drinken mee.
  • Hoe warm het weer ook is, slippers of hakken zijn niet geschikt voor een wandeling door het park. Je kunt het beste gewoon stevige schoenen aan doen.
Plitvicemeren uitzicht

Uitzichtpunt Plitvicemeren

Een bezoek aan het park is absoluut aan te raden, maar wij ontdekten tijdens ons verblijf in Grabovac een fantastisch uitzichtpunt waar je gewoon met de auto naartoe kunt rijden! Rijd hiervoor de 42 op richting Poljanak. Ga bij de splitsing linksaf richting Plitvica Selo. Volg de weg door de bossen totdat je bij een houten bruggetje komt. Parkeer hier de auto en loop net voor de brug links het wandelpad op. Volg dit wandelpad zo’n 3 minuten totdat je bij een uitzichtpunt komt. Vanuit hier kijk je recht op de Veliki Slap waterval.

Lees ook:  Inpaklijst vakantiehuis: 20 dingen die je zelf mee moet nemen

Als je weer terug naar de weg loopt en vervolgens het houten bruggetje overgaat dan vind je verderop nog een uitzichtpunt. Hiervoor moet je een stukje rechtdoor lopen over de weg. Op een gegeven moment zie je weer aan je linkerkant een wandelpad. Volg dit pad en je komt uit bij een uitzichtpunt. Dit uitzichtpunt ligt tegenover het andere uitzichtpunt, waardoor je net een andere blik op de watervallen hebt. Je bent nu overigens officieel wel in het park, dus het is verstandig om je ticket bij de hand te hebben. Je hoeft echter niet langs een poortje of ingang, dus de kans dat je gecontroleerd wordt is heel klein.

Mocht je tijd over hebben en de beschikking hebben over een auto dan is dit een absolute aanrader. Dit uitzichtpunt is slechts bij een handjevol mensen bekend. Wij kwamen slechts één ander stel tegen!

Hotel in de buurt van de Plitvicemeren

Je kunt de Plitvicemeren goed bereiken vanuit Zagreb of Zadar, maar als je vroeg in het park wilt zijn is overnachten in de directe omgeving net iets makkelijker. Wij kozen voor Pansion Villa Cancar in Grabovac. Een fijn familiehotel op slechts 10 minuten rijden van ingang 1. Het hotel heeft een heerlijk zwembad en beschikt over een restaurant. Liever buiten de deur eten? Dan is Bistro Plum dé place to be!

Booking.com

Ook leuk in Kroatië