thumbnail swakopmund
Blog,  Namibie,  Reizen

Swakopmund: charmante kustplaats met een Duits tintje

Van het woestijnlandschap van Namib Naukluft Park gaan we naar de kust van Namibië. We rijden bijna 6 uur over verharde zandwegen waar we nauwelijks andere reizigers tegenkomen. Onderweg stoppen we bij Solitaire en passeren we de indrukwekkende bergpassen Gaub en Kuiseb. Het landschap verandert en na een rit van ruim 400 kilometer komen we aan in Swakopmund: een charmante kustplaats met Duits tintje. Na dagen met 30 graden, is het wel even wennen aan de lagere temperatuur: 18 graden met frisse zeewind. Tijd om onze dikke kleren uit de koffer te halen en ons warm in te pakken om de stad te verkennen.

Swakopmund: charmante kustplaats met Duits karakter

Swakopmund is een populaire vakantiebestemming voor Namibiërs die tijdens warme zomers verkoeling zoeken aan de kust. Je hoeft je in Swakopmund dan ook niet te vervelen. Je kunt heerlijk relaxen of uitwaaien op het strand, een van de souvenierwinkels bezoeken of deelnemen aan leuke excursies. Zo is Swakopmund dé plek om te skydiven, sandboarden of quadracen in de hoge zandduinen.

Swakopmund was ooit een Duitse kolonie, waardoor deze kustplaats een uitgesproken Duits karakter heeft. Er wordt nog veel Duits gesproken en je ziet de Duitse architectuur duidelijk terug in oude gebouwen. De brede avenues dragen vaak Duitse namen en het is niet gek als je in een restaurant schnitzel of bratwurst kunt bestellen. Breng ook vooral een bezoek aan de pier van Swakopmund. Vanaf hier heb je een goed uitzicht over de oceaan, de stad en in zandduinen die in de verte liggen. 

The Tug restaurant Swakopmund

Een echte aanrader voor een heerlijk avondje uit is The Tug Restaurant. Dit restaurant dankt haar naam aan het feit dat het gebouwd is rondom een oude sleepboot. Binnen waan je je letterlijk in een schip. In het midden heb je “capitains bar” waar je een drankje kunt doen voordat je aan tafel gaat. Deze kleine gezellige ruimte is helemaal ingericht in de stijl van een oud schip. Eenmaal aan tafel kijk je uit over de oceaan. Op het menu staan veel verschillende gerechten, van vis en zeevruchten tot aan kwaliteitsvlees. Op de drankkaart pronken ruim 140 wijnen en lekkere cocktails. Het eten is heerlijk en de service is goed, dus dit restaurant is een bezoek meer dan waard. Zorg wel dat je van tevoren reserveert. Het is een populair restaurant waarbij de wachttijd behoorlijk kan oplopen.

Excursie Swakopmund: Kajakken met zeehonden

Vanaf ons hotel in Swakopmund is het ongeveer een half uur rijden naar Walvisbaai. Vanuit hier kun je verschillende excursies doen, waaronder kajakken met zeehonden. Hiervoor moet je vroeg uit de veren, want de tour start om 7.45 uur. Maar dat is het meer dan waard! Het kajakken gebeurt bij Pelican Point. Om daar te komen stappen we in een jeep met 4×4 aandrijving. We maken een mooie rit langs de Walvisbaai Lagoon en zoutmijnen. Onderweg komen we grote groepen pelicanen en flamingo’s tegen. We zien zelfs een jakhals! Na ongeveer een uur rijden komen we bij Pelican Point aan, onze eindbestemming.

Lees ook:  Split en omgeving: bezienswaardigheden en tips

Pelican Point is de thuishaven van zo’n 50.000 zeehonden. Overal waar je kijkt zie je deze vriendelijke dieren liggen, spelen en zwemmen. Ze maken een behoorlijk geluid wat grappig is om eens mee te maken van dichtbij. Terwijl wij rondkijken laden onze gidsen de kajakken uit. We krijgen een korte uitleg en waterbestendige kleding aan en dan is het tijd om te water te gaan! We zijn nog maar net op het water en we worden al verwelkomt door een groot aantal zeehonden. Ze zijn enorm nieuwsgierig en komen dan ook graag een kijkje nemen bij de kajak. Speels als ze zijn knagen ze aan de peddels en zwemmen ze mee met de kajak.

We kunnen ze zelfs aanraken! Terwijl we op het water zijn kijken we naar het strand waar duizenden zeehonden liggen. Het is bijna niet te geloven dat we voor even onderdeel van de kolonie zijn. Echt een enorm bijzondere ervaring.

Na een uur op het water gaan we weer aan kant, waar we genieten van een lunch voordat we teruggaan naar Walvisbaai. Een aantal dagen later ontvangen we foto’s in onze mail die de gidsen op het water hebben gemaakt met een speciale waterbestendige camera. Zo hebben we mooi aandenken aan deze excursie.

Kosten kajakken met zeehonden

Waar: Pelican Point Kayaking in Walvisbaai
Kosten: 700 ND
Duur: Halve dag

Excursie Swakopmund: Sandboarden

Net buiten Swakopmund ligt de gigantische zandbak van de Namib Desert. Als je van avontuur houdt kun je hier een hele gave excursie doen: sandboarden! Wij rijden direct na het kajakken door naar Dune 7 Adventures, waar je zonder reservering terecht kunt. Bij het sandboarden kun je ervoor kiezen om staand of liggend de duinen af te gaan. Staan wordt alleen geadviseerd als je snowboard ervaring hebt. Onervaren als wij zijn kiezen we voor liggend (lay-down sandboarding). Dat is al spannend genoeg!

We worden met quads naar de duinen gebracht waar het avontuur plaats gaat vinden. Dit is al een hele beleving op zich, want de rit is behoorlijk onstuimig en het enige waaraan je je vast kunt houden is de bestuurder van de quad (ja precies..). We rijden tot halverwege de duin en de adrenaline giert al helemaal door ons heen. En dan moeten we nog van die duin af, die er vanuit hier toch wel erg hoog uitziet. Een voor een worden we naar de top van de duin gebracht zodat de achterblijvers foto’s kunnen maken.

Lees ook:  Kalahari woestijn: dieren spotten in het rode zand

Op de top krijgen we een korte uitleg. Het komt erop neer dat je op een stuk karton gaat liggen en de voorkant hiervan omhoog moet houden. Als je dat niet doet dan wordt je bedolven onder het zand… Vervolgens wordt je over de rand geduwd en glijd je omlaag. Ik heb geen hoogtevrees en vooraf dacht ik dit wel even te gaan doen, maar op de top begon de angst ook bij mij toe te slaan. De duin is vanaf boven bekeken behoorlijk steil. Ik heb al mijn moed moeten verzamelen maar ben gegaan! En het is echt enorm gaaf om dit mee te maken. Je mag in totaal 6x de duinen af en als je durft mag je zelfs nog een hogere duin op. Hoewel het behoorlijk spannend was, ben ik heel blij dat we dit gedaan hebben. Het is een ervaring die ik nooit meer vergeet.

Kosten sandboarden

Waar: Dune 7 Adventures
Kosten: 350 ND lay down (6x omhoog)
Duur: 1 a 2 uur

Hotel Swakopmund

Wij verbleven in het Swakopmund Beach hotel. Dit hotel ligt dichtbij het strand en het centrum. Vanaf het dak heb je een mooi uitzicht over zee en bij mooi weer kun je ook gebruikmaken van het zwembad.

Tussenstop: Solitaire

Om de lange rit van Sossusvlei naar Swakopmund te breken zijn we onderweg gestopt bij Solitaire. Dit dorp heeft minder dan honderd inwoners en wordt door veel toeristen aangedaan doordat het beschikt over het enige tankstation tussen Sossusvlei en Walvisbaai. Het staat tevens bekend om de autowrakken en de Bakery. Wij zijn hier gestopt voor een tankbeurt en uiteraard om de wereldberoemde appeltaart te proeven.

Ook leuk in Namibië