Blog,  Namibie,  Reizen

Windhoek: hoofdstad van Namibië en stad van tegenstellingen

Windhoek is de hoofdstad én grootste stad van Namibië en heeft zo’n 330.000 inwoners. De stad biedt een mix van werelden. Historische panden staan naast moderne galerijen en zowel de Europese als de Afrikaanse cultuur zijn zichtbaar in het straatbeeld. Hoewel de stad het sociale, culturele en economische hart van Namibië is, is er een grote kloof tussen arm en rijk. De stad doet heel westers aan, is schoon en heeft diverse grote winkelcentra. Een schril contrast met de sloppenwijken buiten de stad waar duizenden mensen in armoede leven.

Bezienswaardigheden in Windhoek

Windhoek kent een aantal bezienswaardigheden die je overdag kunt ontdekken. Maak bijvoorbeeld een stadwandeling langs de Christenkirche, het Gathemannhaus, “die alte feste” of het parlementshuis van Namibië. Of breng een bezoek aan Independence Avenue waar je verschillende winkels en restaurantjes vindt.

Op zoek naar een leuk restaurant? Joe’s Beerhouse is een echte aanrader! Door het bijzondere interieur, de livemuziek en de uitgebreide kaart kijk je je ogen uit. Ontdek wat de Afrikaanse keuken allemaal te bieden heeft en probeer eens kudu of zebra onder het genot van een Windhoek Lager of Afrikaans wijntje.

Katatura Township

Wij waren maar kort in Windhoek en hebben ervoor gekozen om in de ochtend een Katatura Township Tour te doen onder begeleiding van onze lokale gids Erick. Katatura betekent “de plek waar we niet willen wonen” en is de plek waar de zwarte bevolking tijdens het Aparheidsregime naar verbannen werd. Inmiddels huisvest deze plek maar liefst 120.000 mensen van verschillende bevolkingsgroepen, zoals Ovambo, Herero en Nama.

Verschillende bevolkingsgroepen

Onze gids Erick woont zelf in de Katatura en vertelde dat binnen de sloppenwijk iedere bevolkingsgroep een eigen plek heeft. De grenzen zijn strikt. De stammen leven los van elkaar en het is dan ook niet de bedoeling dat zij elkaars grondgebied betreden of überhaupt contact met elkaar hebben. Zo is het ondenkbaar dat twee kinderen van verschillende stammen met elkaar spelen. Het enige wat de stammen samenbrengt is water. Er zijn maar een paar waterpunten en alleen daarvoor mag je elkaars grondgebied betreden. Hiervoor moeten sommige mensen dan wel kilometers lopen!

Armoede en geluk in Windhoek

Het bezoek aan de Katatura heeft op ons veel indruk gemaakt. Er heerst enorme armoede en de hygiëne is slecht. De huizen zijn klein en gemaakt van golfplaten. De werkeloosheid is hoog, dus je ziet veel mensen op straat “hangen”. Op waslijnen hangt “restvlees” te drogen en vrouwen vlechten elkaars haar. Ondanks dat er weinig geld is heerst er wel een aangename sfeer in de wijk. De bewoners zijn naar eigen zeggen gelukkig en het is iedere dag feest. In de avond gaat de muziek en de barbecue aan. Hoe schrijnend de situatie ook is, het doet je wel beseffen dat je geen geld nodig hebt om gelukkig te zijn.

Lees ook:  Zadar: bezienswaardigheden in deze sfeervolle havenstad

Een bezoek aan de Katatura is zeker de moeite waard. Ga wel onder begeleiding van een gids. Niet alleen is dit veiliger, je krijgt ook meer van de geschiedenis mee en je leert over het leven in de Katatura.

Kosten rondleiding Katatura

Waar: Mwlya Tours
Kosten: 380 ND (ongeveer 20 euro)
Duur: 3 uur

Ons hotel in Windhoek

Wij verbleven in Utopia Boutique Hotel: een kleinschalig boetiekhotel in de wijk Klein Windhoek. Het hotel heeft drie zwembaden en in de buurt vind je een kleine supermarkt en restaurant Fresh ’n Wild waar je heerlijk kunt eten. Joe’s Beerhouse is op loopafstand, maar op advies van ons hotel hebben we een taxi genomen. In Windhoek kun je ’s avonds beter niet over straat lopen.

Ook leuk in Namibië