Thumbnail Damaraland
Blog,  Namibie,  Reizen

Damaraland: Twyfelfontein en Khorixas bezienswaardigheden

Van de kust trekken we naar het noorden richting Damaraland. Onderweg passeren we Hentiesbaai en Brandberg, de hoogste bergtop van Namibië. Damaraland is het land van de “Damara”, een herdersvolk dat nauwe banden heeft met de Himba. Het landschap kenmerkt zich door indrukwekkende rotsformaties en hoge puntige bergen. Hier kun je eeuwenoude rotstekeningen bekijken en dieren als de woestijnolifant, giraffe, zwarte neushoorn en struisvogel spotten.

Excursie: Twyfelfontein rotstekeningen

Onderweg naar ons hotel komen we langs Twyfelfontein. Deze plek is aangemerkt als werelderfgoed (UNESCO). Hier kun je een wandeling maken langs 2400 prehistorische rotstekeningen. Deze tekeningen zijn gemaakt zijn door de San; een jagersvolk dat ook wel bekend staat als de “Bosjesmannen”. De mannen gingen op jacht en de vrouwen verzamelden eetbare gewassen. Deze leefstijl zie je terug in de tekeningen die zij uitkerfden in de rotsen. Het zijn uitbeeldingen van jachtscènes. Zo zie je bijvoorbeeld jagers uitgerust met pijl en boog en de dieren die zij tegenkwamen op hun tochten, zoals giraffen, leeuwen, olifanten en de oryx.   

Deze rotstekeningen worden gezien als de eerste menselijke kunstuitingen , dus heel interessant om eens te zien. Je kunt de rotstekeningen echter alleen bekijken onder begeleiding van een gids. De wandeling duurt ongeveer 45 minuten en voert je door een bijzonder mooi landschap van grote rode rotsformaties, die prachtig afsteken tegen de helderblauwe lucht.

Kosten excursie Twyfelfontein

Kosten: 50 ND (ongeveer 3 euro)
Duur: 45 minuten

Organ Pipes

In de vallei bij Twyfelfontein kun je een bezoek brengen aan “Organ Pipes”: een groep dolorieten zuilen. Vanaf de parkeerplaats is het een paar minuten lopen. Langs de rivierbedding zie je rechthoekig gevormde rotsen, die in het daglicht allerlei kleurschakeringen vertonen. Dit is een bijzondere aanblik, maar of het echt het entreegeld waard is valt te betwisten, aangezien je in ongeveer een kwartiertje uitgekeken bent.

Kosten excursie Organ Pipes

Kosten: 50 ND (ongeveer 3 euro)
Duur: 15 minuten

Excursie: Elephant Tracking in Damaraland

In Damaraland kun je de zeldzame woestijnolifant spotten. Deze olifant heeft zich aangepast aan de speciale leefomstandigheden in dit gebied. Olifanten houden van bomen met groen blad en ze drinken vele liters water per dag. Ze zijn dan ook vaak in de buurt van water te vinden. In Damaraland is dit echter een uitdaging; hier is namelijk nauwelijks water en groen blad te vinden. In de zoektocht naar water en voedsel leggen woestijnolifanten grote afstanden af. Ze lopen met gemak 70 kilometer per dag!

Lees ook:  San Marino: deze bezienswaardigheden mag je niet missen

Precies dit maakt het zo lastig om deze olifanten te spotten. Natuurlijk wilden wij dit wel proberen en dus zijn met een gids en “tracker” op pad gegaan. Met een 4WD jeep zijn we op zoek gegaan naar sporen (lees: poep) van olifanten. Hiervoor reden we dwars door opgedroogde rivierbeddingen en verlaten land. Een avontuurlijke rit die je zeker niet met je eigen auto kunt afleggen. Onderweg passeerden we kleine Damara dorpjes, waar onze gids aan de bevolking vroeg of zij de olifanten hebben gezien. 

Ondanks de vele tips en het speurwerk van de tracker is het niet gelukt om de woestijnolifanten te vinden. Wat blijkt; zodra de olifanten water hebben gevonden worden zij door herders en hun honden weggejaagd. Zeker in het droogseizoen is water schaars en de herders willen dat hun eigen vee genoeg te drinken heeft. Zij zijn immers afhankelijk van veeteelt. Doordat de olifanten steeds weggejaagd worden en vele kilometers per dag afleggen is het heel lastig om te ze te vinden. Jammer, maar ook dit hoort bij een safari.

Kosten Elephant tracking

Waar: via ons hotel Grootberg Lodge
Kosten: 1370 ND (ongeveer 72 euro)
Duur: hele dag

Hotel Damaraland

Wij verbleven twee nachten in Damaraland. Omdat het eerst hotel niet beschikbaar was voor twee nachten hebben wij twee verschillende hotels geboekt.

Grootberg Lodge

Grootberg Lodge is een kleinschalige, maar unieke plek om te overnachten. Het ligt op een berg waar je alleen kunt komen via een hele steile helling. Je mag zelf naar boven rijden maar onderaan parkeren is ook een optie. Je wordt dan door een jeep van het hotel opgehaald. Het hotel ligt op een werkelijk schitterende plek. De bijzondere stenen lodges staan aan de rand van het Etendeka-plateau en bieden een weids uitzicht over Damaraland. Vanuit het bed kijk je direct uit over de omgeving. In de kamer zelf is geen wifi of stroom aanwezig, maar telefoons kunnen in het hoofdgebouw opgeladen worden.

Grootberg Lodge wordt geleid door de lokale Khoadi/Hoas gemeenschap met als doel om de lokale welvaart te verbeteren en lokale projecten te promoten. Dit zagen we terug tijdens het diner, waar we verrast werden met een dans- en zangoptreden van lokale schoolkinderen. Zij treden regelmatig op om zo geld te verdienen voor educatieve excursies. Een heel bijzondere ervaring. Dat Damaraland echt ongerepte natuur heeft leerden we overigens de volgende ochtend tijdens het ontbijt. Die nacht was op 20 meter van ons huisje een leeuw gespot!

Lees ook:  Cinque Terre: vijf pittoreske dorpjes in Italië

Ugab Terrace Lodge

Op zo’n drie uur rijden van Grootberg Lodge ligt Ugab Terrace Lodge. Eveneens een hele mooie bijzondere locatie. De in Afrikaans gedecoreerde chalets hebben een spectaculair uitzicht over de ongerepte natuur van Damaraland. De lodge biedt een restaurant en zwembad en je kunt er allerlei activiteiten ondernemen. Zo kun je hier van één van de langste ziplines ter wereld af: 880 meter en 630 meter. Wij hebben de langste zipline gedaan en hoewel het er heel eng uitziet, valt het in werkelijkheid wel mee. Het is een super gave ervaring en dus zeker een aanrader!

Kosten zipline: 270 ND (ongeveer 14 euro)

Ook leuk in Namibië