rondreis namibie
Blog,  Namibie,  Reizen

Rondreis Namibië: reisroute en tips

De veelzijdige landschappen, dieren, prachtige wildreservaten en de vriendelijke bevolking maken Namibië een echte droombestemming. In dit artikel neem ik je mee op reis door dit prachtige land. Wie weet belandt een rondreis Namibië ook op jouw wensenlijst?

Route rondreis Namibië

Namibië is een groot land, dus als je alles wilt zien of graag een rustiger tempo aanhoudt, dan kun je het beste een paar weken uittrekken om dit land te verkennen. Wij hadden maar 14 dagen tijd, dus wij hebben een selectie gemaakt uit wat Namibië te bieden heeft. Hieronder vind je de plaatsen en gebieden die wij bezocht hebben. Als je op de afbeelding klikt kom je op een pagina met meer uitleg.

Namibië in het kort

Namibië ligt in het zuidwesten van Afrika en is op Mongolië na het dunstbevolkte land ter wereld. Het is bijna 20 keer zo groot als Nederland maar heeft slechts 2,4 miljoen inwoners. Een groot deel van de bevolking woont in de hoofdstad Windhoek. Namibië kent verschillende bevolkingsgroepen waaronder Owambo (50%), Kavango (9%), Herero (7%) en Damara (7%). Deze groepen hebben allemaal hun eigen gebruiken en taal, maar sinds 1990 is Engels de officiële landtaal. Tijdens onze reis viel echter op dat een groot deel van de Namibiërs ook Afrikaans spreekt. Een taal die bijzonder veel lijkt op Nederlands.

Geschiedenis van Namibië

Bosjesmannen

Namibië bruist van de etnische diversiteit. De oudste bekende bewoners van Namibië zijn de San, ook wel Bosjesmannen genoemd. Dit nomadenvolk leeft van de jacht, vruchten en planten en staat bekend om hun rotstekeningen die te zien zijn in Twyfelfontein. Later werd Namibië het thuisland van verschillende herdersvolken waaronder de Ovambo, Herero, Kavango, Nama en Damara.

Duitse kolonie

Aan het einde van de negentiende eeuw werd Namibië toebedeeld aan Duitsland. De kolonisten kwamen en vanaf toen werd alles anders. De Duitsers stichtten grote boerderijen en verjaagden de oorspronkelijke bevolking. De Herero en Nama kwamen in opstand tegen de bezetting, waarna een bloedbad volgde. Tienduizenden Herero’s en Nama werden vermoord in wat later door de Verenigde Naties werd erkend als een genocide.

Apartheid

In 1920 ging de macht over naar Zuid-Afrika met als gevolg dat ook hier de Apartheidswetten en -regels ingevoerd werden en gekleurden hun rechten verloren. Een jarenlange oppositie tegen het apartheidsbewind en de kolonisatie begon met de oprichting van SWAPO (South West African People’s Organisation). Na vele jaren vechten voor vrijheid werd in 1990 de kolonie onafhankelijk verklaard en kreeg het gebied een nieuwe naam: Namibië. Jaarlijks wordt op 26 augustus Heroes’ Day gevierd, een eerbetoon aan de onafhankelijkheidsstrijders.

Lees ook:  Imotski karstmeren: het Rode en Blauwe meer in Kroatie

De natuur in Namibië

Namibië staat bekend om haar prachtige landschappen. De natuur is ongerept, wijds en heel divers. Als je een rondreis maakt door Namibië dan zie je het landschap steeds veranderen. Van het adembenemende rode zand in de Kalahari woestijn tot aan de rotsformaties bij Twyfelfontein en de bergen in Damaraland. Langs de Atlantische kust ligt de Namib-woestijn: de oudste woestijn ter wereld. Hier vind je ook de toeristische trekpleisters Sossusvlei en Deadvlei met haar prachtige oranjekleurige duinen en idyllische zoutpan.

The Big Five van Namibië

Voor het spotten van wilde dieren is Namibië “the place to be”. In het land kun je The Big Five spotten: buffel, leeuw, luipaard, neushoorn en olifant. Daarnaast vind je er volop giraffen, olifanten, springbokken, kudu’s, oryxen, zebra’s en allerlei bijzondere vogels. En aan de kust zie je dagelijks duizenden flamingo’s en zeehonden van dichtbij.

Namibië kent verschillende natuurparken. De bekendste is Etosha National Park. Dit gebied bestrijkt maar liefst 22.270 km², wat net zo groot is als de helft van Nederland! Etosha staat bekend om de grote hoeveelheden wild die je met name in het droogseizoen kunt zien. Het is het huis van 4 van The Big Five; alleen de buffel leeft hier niet. Deze kun je wel in andere delen van Namibië spotten. Andere mooie plekken om veel wild te zien zijn Erindi Wildreservaat en natuurlijk Namib Naukluft Park.

Handig om te weten voor een rondreis Namibië

1. Huur een auto met 4×4 aandrijving

Een groot deel van het wegennet bestaat uit gravelwegen en zandwegen, waarvoor een 4×4 echt een uitkomst is. Zorg er wel voor dat je de bandenspanning verlaagt zodra je de geasfalteerde wegen verlaat, zodat je de kans op een lekke band verkleint.

2. Tank uit voorzorg

Zoek van tevoren uit waar je kunt tanken en zorg dat je op tijd tankt, ook als je brandstoftank nog halfvol is. Het kan soms uren duren voordat je een volgend tankstation tegenkomt, dus neem liever het zekere voor het onzekere.

3. Vertrek op tijd

Calculeer altijd extra tijd in als je van de ene bestemming naar de andere bestemming rijdt. Het rijden op gravel- of zandwegen is intensief en je doet veel langer over 100 kilometer dan je in Nederland gewend bent. Daarnaast zie je zoveel moois onderweg dat je regelmatig wilt kunnen stoppen. Zorg er ook voor dat je voor zonsondergang op je eindbestemming bent; rijden in het donker is niet aan te raden.

Lees ook:  Sossusvlei en Deadvlei: fabelachtige duinen

4. Neem een reisstekker mee

In Namibië hebben ze andere stopcontacten dan in Nederland. Je hebt een stekker nodig voor Zuid-Afrika met 3 grote pinnen (type M).

5. Pin regelmatig

In de grotere steden zijn voldoende pinautomaten waar je veilig kunt pinnen. Houd er wel rekening mee dat je bij de meeste pinautomaten maximaal 2500 Namibische Dollars (150 euro) kunt pinnen per transactie. Dit is namelijk het gemiddelde maandloon in Namibië. Wij pinden zo’n 5.000 tot 10.000 per keer, wat betekent dat je meerdere keren achter elkaar bij dezelfde automaat moet pinnen.

6. Zorg dat je altijd wat fooi op zak hebt

Wij gaven meestal een fooi van 10 tot 20 Namibische Dollars aan bijvoorbeeld kamermeisjes, kofferjongers en de bediende op het tankstation. In een restaurant hanteer je 10% en een gids gaven wij ongeveer 100 Namibische Dollar. Hoeveel je geeft is uiteraard afhankelijk van hoe tevreden je bent met de verleende diensten.

7. Geen wifi tijdens je rondreis Namibië

Als je buiten de grote steden verblijft zul je merken dat hotels en lodges geen tot weinig wifi aanbieden. De accommodaties liggen zo afgelegen dat internet duur en onbetrouwbaar is. Op de plekken waar wel wifi zou zijn was dit vaak defect of zat er een limiet op. Ga er dus vanuit dat je meerdere dagen offline bent.

Booking.com