Thumbnail Kalahari
Blog,  Namibie,  Reizen

Kalahari woestijn: dieren spotten in het rode zand

Rood zand, golvende duinen en oneindige natuur…als je de Kalahari bezoekt voelt het alsof je in een sprookje bent beland. Deze halfwoestijn ligt ten zuidoosten van Windhoek en strekt zich uit over Botswana en Namibië. Het is van oorsprong het land van de San, ook wel Bosjesmannen genoemd en betekent “het dorstig land”. De Kalahari kent een extreem klimaat. Hoewel overdag de temperaturen boven de dertig graden uitkomen, kan het ’s nachts tot wel vijftien graden vriezen!

Pure en onaangetaste natuur

In de Kalahari is de natuur puur en onaangetast. Het lijkt op een woestijn, maar er valt teveel regen om deze titel te mogen dragen. Als er water valt, zakt dan zakt dit gelijk naar ondergrondse reserves, waardoor het landschap er droog en heet uitziet. Maar in het regenseizoen bloeit de Kalahari letterlijk op. Het kenmerkende rode zand verdwijnt onder een deken van groen. Het gras begint te groeien en de bloemen verschijnen. Wij waren er zelf in het droogseizoen en het is bijna niet voor te stellen dat het rode zand enkele maanden later plaats maakt voor een groene oase. Wat een wereld van verschil.

Dieren in Kalahari

Als je door de Kalahari reist kun je er bijna niet omheen: de grote vogelnesten in acaciabomen, ook wel ”Kalahari hotels” genoemd. Deze nesten huisvesten wel 400 wevers. Naast diverse soorten vogels leven in de woestijn veel dieren. Echte woestijndieren zoals aardvarkens, adders en schorpioenen maar ook springbokken, struisvogels, zebra’s en gnoes. Ook groter wild is hier te spotten, denk aan olifanten en giraffen.

Kalahari Big Five

De Kalahari kent een eigen Big Five lijst. Dit is een aangepast lijstje waarop dieren zoals de gemsbok, springbok, eland, luipaard en de Kalahari-leeuw staan. Gemsbokken (ook wel oryx) en springbokken zie je overal, maar het spotten van de Kalahari-leeuw of het luipaard is een grotere uitdaging. Hiervoor kun je het beste een gids in de arm nemen en een ochtend- of avond jeepsafari doen.

Morning Game Drive

Wij hebben ervoor gekozen om een Morning Game Drive te doen, georganiseerd door ons hotel. Dit betekent vroeg opstaan! Om 6.15 uur vertrokken we met onze gids richting de hoge duintoppen om vanaf daar de zonsopgang te zien. Het vroege ochtendlicht maakt het oranjerode zand nog feller van kleur, wat een adembenemend panoramisch uitzicht oplevert. Nadat we van een kopje koffie hadden genoten was het tijd om te starten met de Game Drive. Op zoek naar (kleine) wilde dieren. En we hebben ze gevonden! Gemsbokken, springbokken, gnoes, zebra’s en zelfs giraffen. Een goede score voor onze eerste safari in Namibië.

Lees ook:  Stedentrip Lissabon: bezienswaardigheden en tips

Kosten Game Drive

Waar: via het hotel, in ons geval Anib Kalahari Lodge
Kosten: 510 ND (ongeveer 27 euro)
Duur: 3 uur

Hotel in Kalahari woestijn

Anib Kalahari Lodge

Wij verbleven twee nachten in Anib Kalahari Lodge. Een prachtig hotel middenin de woestijn met kleine, maar fijne huisjes. Ons huisje keek uit over een drinkwaterplaats waar we verschillende grote vogels en wilde zwijnen konden aanschouwen. Daarnaast heeft het hotel een zwembad, een goed restaurant en een bar waar je ’s avonds bij het haardvuur een drankje kunt doen.

Ook leuk in Namibië