Blog,  Kroatie,  Reizen

Imotski karstmeren: het Rode en Blauwe meer in Kroatie

De kleine stad Imotski ligt in het achterland van Kroatië tegen de grens met Bosnië en Herzegovina. Het heeft slechts een paar duizend inwoners, maar trekt jaarlijks behoorlijk wat bezoekers. Imotski beschikt namelijk over twee beschermde natuurmonumenten: het Rode en Blauwe meer. Twee diepe karstmeren die zijn ontstaan door het instorten van ondergrondse grotten.

Het rode meer van Imotski (Crveno Jezero)

Van de twee meren is Crveno Jezero met ruim 500 meter het diepste. Dit maakt het een van de grootste zinkgaten ter wereld! Het meer zelf is zo’n 245 meter diep en is vernoemd naar de bruin-roodachtige kleur van de omringende kliffen. Doordat de kliffen zo hoog en steil zijn is het niet mogelijk om het meer te bereiken en kun je hier dus niet zwemmen. Als je het meer wilt aanschouwen dan kun je stoppen bij het uitzichtpunt langs de weg. Hier heb je een prachtig bovenaanzicht op dit indrukwekkende natuurverschijnsel.

Imotski Rode Meer
Rode meer

Het blauwe meer van Imotski (Modro Jezero)

Dit karstmeer dankt zijn naam aan de diepblauwe kleur van het water. Het ligt in een zinkgat die van de bovenste rand tot aan de bodem maar liefst 220 meter diep is. De diepte van het water verschilt echter per seizoen. In het voorjaar als de sneeuw vanuit omliggende bergen smelt kan het wel 90 meter diep zijn!

In tegenstelling tot het Rode meer kun je hier wel zwemmen. Hiervoor volg je het aangelegde grindpad naar beneden. Houd er rekening mee dat het een stevige wandeling is over een hobbelig pad, dus je kunt je slippers beter thuislaten. Waterschoentjes kun je daarentegen beter wel meenemen, want om het water in te komen moet je eerst over wat glibberige kiezels heen klauteren. Maar als je dit allemaal doorstaan hebt wordt je beloond met een heerlijk verkoelende duik in prachtig helderblauw water.

Entree: 30 kuna (te betalen tegenover de bar/café)

Booking.com

Ook leuk in Kroatië