Venetië autovakantie italie
Blog,  Italie,  Reizen

Venetië: één van de meest romantische steden ter wereld

Het is de parel van Italië en misschien wel een van de meest romantische steden ter wereld: Venetië. Als je het over Italië hebt dan komt Venetië altijd ter sprake en ook ik hoorde alleen maar goede verhalen over deze stad. Kanalen, gondels, heerlijk eten en een pittoreske omgeving: het zijn dé ingrediënten voor een romantisch uitstapje. En ook al is het duur en heel druk; je moet het gewoon een keer gezien hebben!

City of water

Venetië ligt in het noordoosten van Italië en is de hoofdstad van de regio Veneto. Het staat sinds 1987 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO en is wereldwijd bekend om het historische centrum met de vele kanalen. Het was vroeger een machtige stad, die haar rijkdom dankte aan de handel.

Venetië heeft als bijnaam “de stad van het water”. De stad bestaat namelijk uit 118 eilanden die met elkaar verbonden zijn door 354 bruggen en 177 kanalen. In het water varen talloze gondelboortjes die toeristen van het ene deel van de stad naar het andere brengen. Samen met de doolhof aan smalle straatjes (calli), de bijzondere geschiedenis, oude huizen en indrukwekkende paleizen maakt het dat je het gevoel hebt in een openlucht museum te zijn beland. Het heeft dan ook een grote aantrekkingskracht op toeristen uit de hele wereld.

Top bezienswaardigheden Venetië

Canal Grande

Het Canal Grande is de bekendste én belangrijkste gracht van Venetië. Met een lengte van zo’n 3,5 kilometer en breedte tot 70 meter kun je het zien als de hoofdweg van de stad. Aan dit kanaal staan de mooiste Venetiaanse huizen en paleizen. Je verplaatst je over het kanaal met een gondel of de zogenoemde Vaporetto (waterbus). Deze laatste optie is uiteraard een stuk sneller en goedkoper.

San Marco plein

Het Piazza San Marco is het centrale plein van Venetië en ligt aan Canal Grande. Het plein is het laagste punt van de stad, waardoor het bij hoge waterstanden vaak onder water loopt. Op het plein vind je de prachtige San Marco Basiliek, die zeker een bezoek waard is. Verder vind je hier de ingang van het Dogepaleis, de klokkentoren Torre dell’Orologio, de Campanile, Biblioteca Marciana en diverse terrassen. Achter het San Marcoplein is Bacino Orseolo, een opstapplaats voor gondelvaarten.

Lees ook:  San Marino: deze bezienswaardigheden mag je niet missen

Brug der Zuchten

De Brug der Zuchten is een bekende brug in Venetië. Het verbindt het Dogepaleis (Palazzo Ducale) met de gevangenis. De plek waar ooit Casanova en Galileo Galilei opgesloten zaten. De naam van de brug refereert aan hun zucht op weg naar hun bestemming. Vroeger liepen de veroordelen over de brug heen voordat ze in opgesloten werden in de kille kerkers. Via de raampjes in de brug zagen de gevangenen dan voor het laatst het daglicht.

Rialto brug

De Rialto brug loopt over het grote kanaal en is de oudste én bekendste van de vier bruggen. Waar nu een stenen brug de oevers van Canal Grande verbindt lag vroeger een houten brug. Deze werd vervangen omdat de houten brug de grote stroom mensen en goederen op een gegeven moment niet meer aankon. Je kunt de brug zelf het beste aanschouwen vanaf het water. Op de brug heb je een prachtig uitzicht over het water. Ook vind je hier een aantal winkeltjes.

Eilanden van Venetië

Als je nog tijd over hebt kun je een bezoekje brengen aan een van de vele eilanden van Venetië. Stap aan boord van de Vaporetto en bezoek bijvoorbeeld Burano en Murano. Deze twee eilanden staan bekend om hun vakmanschap. Burano om haar kantwerk en Murano om handgemaakt glaswerk. Hier kun je de werkplaatsen en winkels van de glasblazers bezoeken. Of breng een bezoek aan het glasmuseum waar je meer dan 4000 glasobjecten kunt aanschouwen.

Parkeren Venetië

Venetië is autovrij. Dit betekent dat je voor je stad bezoekt eerst de auto moet parkeren. Dit kan in een van de garages bij de ingang van Venetië, maar hiervoor betaal je al snel 30 euro per dag. Een goedkopere optie is parkeren tegenover het treinstation van Mestre. Dit kost zo’n 8 tot 12 euro per dag. Vanuit hier rijden per uur een groot aantal treinen naar Santa Lucia, het treinstation van Venetië. De rit duurt maar 10 minuten.

Vervoer in Venetië

In de Venetië zelf verplaats je je ter voet of via het water. Een rondrit met een gondel is heel romantisch, maar kost je al snel 100 euro. Een goedkopere optie is de Vaporetto of gewoon met de benenwagen.

Lees ook:  Sintra Portugal: sprookjesachtige kastelen en paleizen

Ook leuk in Italië