Thumbnail Florence
Blog,  Reizen

Florence Italië: bakermat van de Renaissance

Florence is de hoofdstad van de Toscane. Het wordt gezien als de bakermat van de Renaissance door het grote aantal gebouwen en kunstwerken uit deze periode. Het is daardoor één van de bekendste cultuursteden van Europa en trekt toeristen uit de hele wereld. Bezoek dus zeker deze stad als je naar de Toscane afreist.

Florence bezienswaardigheden

Florence is een grootheid op het gebied van schilder- en beeldhouwkunst, literatuur en architectuur. Je vindt hier onder andere de kunstgalerij Uffizi, de Duomo, de brug Ponte Vecchio en het wereldberoemde beeldhouwwerk David van Michelangelo. Om alles te kunnen zien heb je eigenlijk een aantal dagen nodig. Ben je er net als ik maar een dag? Dan zijn deze drie hotspots zeker de moeite waard.

Duomo Florence

De Cattedrale di Santa Maria del Fiore of kortweg de Duomo is hét symbool van Florence. Het is de op drie na grootste kathedraal van Europa en is een architectonisch hoogstandje. Het pronkstuk van de kathedraal is de koepel van Brunelleschi met een diameter van maar liefst 45,50 meter en een hoogte van 91 meter. De kathedraal staat midden in het historische centrum van Florence tegenover het Baptisterium. Naast de kerk staat de Campanile. Je kunt zowel de Duomo als de Campanile bezoeken.

Ponte Vecchio: Brug in Florence

Deze beroemde Middeleeuwse brug verbindt de oevers van de rivier de Arno. De Ponte Vecchio is vooral bekend door de winkeltjes, met name juweliers, die zich op de brug bevinden. Op één niveau hoger dan de brug bevindt zich de Corridoio Vasariano. Deze gang van ongeveer één kilometer is gebouwd zodat de belangrijke familie de Medici van en naar hun paleizen Palazzo Vecchio en Palazzo Pitti konden reizen. Zonder zich onder het volk te hoeven begeven.

Uffizi & Galleria dell’Academia

Het Uffizi is één van de beroemdste kunstmusea ter wereld en beschikt een grote collectie van schilderkunst uit de late Middeleeuwen en vroege Renaissance. Zoals werken van Leonardo da Vinci, Michelangelo, Ruben en Rembrandt. In het Galleria dell’Accademia kun je tevens oude werken aanschouwen. Het staat echter vooral bekend om het beroemde beeldhouwwerk van Michelangelo: David.

Piazzale Michelangelo

Dit plein ligt op een heuvel en biedt daardoor een mooi uitzicht over Florence. Als de zon ondergaat loopt het vol met toeristen en locals die onder het genot van een zelf meegebracht hapje en drankje genieten van het prachtige uitzicht op de stad. Je kunt het plein van onderaan de stad bereiken via een serie lange trappen. Een flinke klim, maar het uitzicht meer dan waard!

Lees ook:  Cinque Terre: vijf pittoreske dorpjes in Italië

Parkeren

Florence is goed bereikbaar met de auto. Het kan alleen een uitdaging zijn om een betaalbare parkeerplek te vinden. Wij hebben de auto daarom gratis geparkeerd in de wijk Scandicci. Vanuit hier vertrekt iedere paar minuten de Tramvia naar Florence. Een enkeltje kost slechts €1,20.

Hotel Florence

Booking.com