Thumbnail Cinque Terre
Italie,  Reizen

Cinque Terre: vijf pittoreske dorpjes in Italië

Cinque Terre is een van de bekendste bezienswaardigheden van Italië en omvat een kilometerslange rotsige kuststrook die zich uitstrekt tussen Levanto en La Spezia. Het dankt haar naam aan vijf dorpjes die prachtig gebouwd zijn op de steile, hoge kliffen: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Deze pittoreske dorpjes maken deel uit van het Nationaal Park Cinque Terre en staan sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het park heeft en oppervlakte van zo’n 70 km² en je kunt er prachtig wandelen.

De vijf dorpjes van Cinque Terre

De vijf dorpjes van Cinque Terre zijn met elkaar verbonden door middel van een wandelpad en een spoorlijn. Met de Cinque Terre Treno Card mag je onbeperkt met de trein tussen de verschillende dorpjes én heb je toegang tot de verschillende wandelpaden.

Vernazza

Vernazza is het meest welvarende plaatsje en behoort tot de mooiste dorpjes van Italië. Het is enorm fotogeniek door de pittoreske dorpsstraatjes, charmante huisjes en het strandje. Vanaf de zee stap je direct uit op het plein van Vernazza waar je met een glas wijn kunt genieten van een prachtig uitzicht.

Monterosso al Mare

Monterosso is het meest noordelijke dorp van de vijf én tevens het grootste dorp. Er is een pittoresk visserhaventje en een lange boulevard met zandstrand. Hier vind je volop restaurants, terrasjes en winkeltjes.

Corniglia

Het kleinste en moeilijkst bereikbare dorp is Corniglia. Het dorp ligt op een klif die honderd meter boven het water uitsteekt. Als je de trein uitstapt heb je twee opties om het centrum van Corniglia te bereiken. Je pakt de bus die je in vijf minuten naar het centrum brengt óf je gaat met de benenwagen. In dat geval moet je een trap met zo’n 382 treden beklimmen. Een enorme klim, maar het levert een prachtig uitzicht op!

Manarola

Manarola is het oudste dorp van de vijf. Hier vind je prachtige Middeleeuwse huisjes in allerlei kleuren. In de schattige kleine haven liggen kleine gekleurde bootjes in het water. Een heel fotogeniek beeld.

Riomaggiore

Riomaggiore is het meest zuidelijke dorp. Ook hier vind je schitterende gekleurde huizen. In het dorp vind je historische bezienswaardigheden en tal van winkeltjes en terrasjes. In de haven ligt een klein kiezelstrandje.

Lees ook:  Stedentrip Europa: de leukste bestemmingen

Cinque Terre wandelen op de Sentiero Azzuro

Tussen de vijf dorpen loopt een prachtige wandelroute genaamd de Sentiero Azzurro. Het eerste gedeelte van de route bestaat uit brede paden. Vanaf Corniglia naar Monterosso worden de paden smaller en steiler en kom je ook minder mensen tegen. De moeilijkheidsgraad stijgt hoe verder je naar het noorden gaat en het is zeker tijdens warme dagen een pittige wandeling. Wel één die absoluut de moeite waard is want het uitzicht is grandioos. Je kunt het hele wandelpad lopen in één dag maar dan heb je geen tijd om de dorpjes zelf te ontdekken. Wij kozen ervoor om het pad tussen Monteresso en Vernazza te lopen en de rest van de dorpjes met de trein te ontdekken.

Om het pad te betreden betaal je entree. Met de Cinque Terre Treno Card heb je automatisch toegang tot de paden.

Let op: een deel van het pad is al enkele jaren gesloten wegens reparaties. Het gaat om de Via dell’Amore tussen Riomaggiore en Manarola en het pad tussen Manarola en Corniglia.

Hotel Cinque Terre

Er zijn diverse hotels in de vijf dorpjes van Cinque Terre. Wij kozen er echter voor om net buiten Cinque Terre te verblijven aangezien wij met de auto op vakantie waren en Cinque Terre met de auto slecht bereikbaar is. Op slechts een paar kilometer van Riomaggiore ligt La Spezia. Vanaf hier reis je met de Treno Card (te koop op het station) met de Cinque Terre Express in 7 minuten naar Riomaggiore.

Ook leuk in Italië