speelgoed kind 2 jaar
Blog,  Cadeau ideeen,  Ouderschap

Speelgoed 2 jaar: dit zijn onze favorieten!

Als je kind 2 jaar wordt dan is het officieel geen baby meer maar een peuter. Het is volop aan het ontwikkelen en leert nieuwe vaardigheden. Misschien komt je kind nu in de fase waarop het uitgekeken raakt op zijn of haar oude speelgoed óf vier je binnenkort de tweede verjaardag van je kind. Wat de reden ook mag zijn, ik help je graag op weg bij het kiezen van het perfecte speelgoed. Hieronder vind je mijn tips voor speelgoed 2 jaar, gebaseerd op mijn ervaringen met mijn dochter.

Speelgoed kind 2 jaar

Duplo

Duplo is altijd een goed cadeau, want hiermee kan je kind urenlang plezier hebben. Duplo is er voor kindjes van 18 maanden tot 5 jaar en is goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek en de fantasie. Je hebt de keuze uit veel verschillende sets, zoals een Duplo pretpark en speelhuis.

Baby Born

Een pop is heel leuk speelgoed voor een peuter. Op deze leeftijd gaat je kind alles kopiëren wat volwassenen doen en met een pop kun je die rollenspellen goed oefenen. Er kan met de pop geknuffeld worden, er kan een flesje gegeven worden of de pop kan in bad. Dat maakt een pop niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Ga in deze fase voor een pop met levensechte functies en een zacht lijfje zoals de Baby Born 36 cm.

Speelgoed keukentje

Wil jouw kind het liefst meehelpen als je aan het koken bent? Dan is een speelgoedkeukentje het ideale cadeau. Je hebt ze in allerlei soorten en maten en er zijn allerlei accessoires verkrijgbaar. Van speelgoed eten, pannetjes en bestek tot aan een speelgoed espresso machine en broodrooster. Zo kan je kleintje zelf aan de slag in de keuken.

Kralen

In deze fase wordt de fijne motoriek verder ontwikkeld. Een manier om dit te stimuleren is door rijgspelletjes. Koop bijvoorbeeld grote houten kralen, zie je kind aan een ketting kan rijgen. Leuk om te doen en je zult zien dat ze de ketting ook maar al te graag dragen. Het is wel belangrijk dat de onderdelen groot genoeg zijn en blijf in de buurt als je kind hiermee speelt.

Lees ook:  Vaderdag cadeau: 25 cadeautips voor je vader of partner

Verstoppertje spelen

8, 9, 10…wie niet weg is, is gezien! Hoor je deze zin steeds vaker in je huishouden voorbij komen? Dan is het spel “Verstoppertje spelen” een cadeau waarmee je je kind zeker blij maakt. Het idee achter is dat je een poppetje ergens in de kamer verstopt. Deze roept vervolgens om de 10 seconden “Ik ben hier”, waardoor je kind het geluid kan volgen om zo het poppetje te vinden. Je hebt variaties op Verstoppertje spelen met diverse karakters. Vaak  zitten er ook spelkaarten bij, waardoor dit speelgoed geschikt is voor kinderen van 1 tot 5 jaar.

Puzzel

Puzzels zijn leuk en leerzaam. Je peuter traint de fijne motoriek en leert probleemoplossend denken. Er zijn veel verschillende soorten puzzels voor kinderen van twee jaar. Vaak staat op de doos aangegeven voor welke leeftijd het geschikt is maar kijk ook zeker naar je eigen kind. Het ene kind maakt nog houten puzzels en het andere kind maakt met gemak een puzzel van 24 stukjes.

Gezelschapsspel

Wist je dat er ook gezelschapsspellen zijn voor kinderen van 2 jaar? Zo heeft Haba de reeks “Mijn eerste spellen” met daarin zogeheten coöperatieve spellen. Het gaat daarbij niet om winnaars of verliezers maar om samenwerken. Leuk om samen te spelen!

Knutselspullen

Met knutselen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Tekenen, schilderen, boetseren, …lekker creatief bezig zijn! Een tweejarige peuter maak je zeker blij met waskrijtjes, vingerverf, klei, stickers, stempels of bijvoorbeeld kinetisch zand.

Boeken

Boeken zijn leuk voor iedere leeftijd en bovendien is lezen enorm leerzaam. Het stimuleert de taalontwikkeling en het is een gezellig momentje samen met je kind, bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Een voorleesboek is daardoor altijd een goed cadeau. Voor een peuter zijn zoekboeken ook heel geschikt. Je kind leert hiermee nieuwe woordjes kennen.

Bekijk hier de top 15 kinderboeken voor peuters

Little People speelgoed 2 jaar

Heeft jouw peuter een grote fantasie? Dan is Little People van Fisher-Price het perfecte speelgoed 2 jaar. Met Little People ontdekt je kind een prachtige kleine wereld. Er zijn veel verschillende speelsets. Van een speelkamer voor baby of buurtgarage tot aan een boerderij.

Bekijk ook mijn tips voor speelgoed voor kinderen van 1 jaar.