Kinderrekening
Blog,  Geldzaken,  Ouderschap

Kinderrekening openen? Dit zijn de voordelen!

Wil je je kind leren omgaan met geld? Dan is het geven van zakgeld een eerste stap. Dit zakgeld kun je iedere week of maand contant geven maar je kunt er ook voor kiezen om het te storten op een kinderrekening. Dit is een speciale bankrekening voor kinderen tussen de 0 en 18 jaar.

Bankrekening voor je kind openen

De beste manier om te leren is door dingen gewoon te doen. Met een eigen bankrekening leer je je kind al op jonge leeftijd om verantwoord met geld om te gaan, zoals zakgeld, een verjaardagscadeautje of salaris van een bijbaantje. Het openen van een bankrekening voor je kind is bij de meeste banken gratis. Bovendien houd je als ouder zijnde controle over de rekening en bepaal je zelf wat je kind wel of niet mag doen. Zo maak je je kind stap voor stap wegwijs in de wereld van het betalen en sparen.

Vanaf welke leeftijd kun je een kinderrekening openen?

Vaak wordt er onderscheid gemaakt in een bankrekening voor kinderen van 0 tot 11 jaar en een bankrekening voor jongeren van 12 tot 18 jaar.

Controle houden over de bankrekening van je kind

Bij het openen van een rekening kun je direct een betaalpas aanvragen voor je kind, maar je kunt er ook voor kiezen om hier nog even mee te wachten. Als ouder bepaal je zelf wat je kind al mag en wat (nog) niet, zoals internetbankieren, geld overmaken of het paslimiet verhogen. Ook handig: je kunt ook instellen dat betalingen eerst door jou goedgekeurd moeten worden. Op die manier heeft je kind meer vrijheid, maar houd je toch de controle over de betalingen van je kind.

Voordelen kinderrekening

Er zijn dus veel voordelen aan het openen van een bankrekening voor je kind. We zetten ze nog een keer op een rijtje.

  • Jouw kind leert op jonge leeftijd omgaan met geld
  • Je kunt het zakgeld automatisch overboeken
  • Salaris kan gestort worden op een eigen rekening
  • Je kunt als ouder meekijken en bepalen wat jouw kind zelf mag doen
  • Roodstaan is niet mogelijk
  • Het openen van een bankrekening is gratis

Spaarrekening voor je kind

Naast een betaalrekening kun je ook een spaarrekening openen voor je kind. Wij kozen ervoor om meteen bij de geboorte van onze dochter een spaarrekening voor haar te openen. Hier storten we iedere maand een klein bedrag op, zodat er als ze 18 jaar is een mooi bedrag voor haar klaar staat. Meer hierover lees je in dit artikel.