Spaarrekening kind
Blog,  Geldzaken

Spaarrekening kind openen? Alle feiten op een rijtje!

Toen onze dochter geboren werd hebben wij direct een bankrekening voor haar aangevraagd, zodat we konden starten met sparen. Iedere maand boeken we een vast bedrag over naar haar spaarrekening zodat als zij 18 jaar is ze een goede start kan maken. Overweeg jij ook om een spaarrekening te openen voor je kind? Ik zet alle feiten en voordelen voor je op een rijtje.

Sparen voor je kind

Studeren, een rijbewijs of een tussenjaar om te reizen: het kost allemaal behoorlijk wat geld. Als je dat ineens moet bekostigen als je kind 18 jaar wordt dan kan dat overweldigend zijn. Start daarom al met sparen als je kind jong is. Door iedere maand een bedrag op de spaarrekening te storten blijft het voor jou behapbaar én bouw je over de jaren heen een mooi bedrag op voor je kind.

Spaarrekening kind openen

Bij de meeste banken kun je gratis een spaarrekening openen voor je kind. Dit kan een speciale kinderspaarrekening zijn, maar je kunt ook kiezen voor andere spaarproducten. Wat voor jou de beste keuze is, is afhankelijk van wanneer je wilt dat je kind over het spaargeld kan beschikken.

Bij kinderspaarrekeningen staat de rekening op naam je kind en krijgt hij/zij op zijn/haar 18e automatisch beschikking over het geld. Dat betekent dat je kind dan zelf kan bepalen waar het geld aan uitgegeven wordt. Dat kan dus ook iets anders zijn dan de studie of reis die je zelf in gedachten had.  Vind je dit spannend? Dan kun je ook overwegen om op eigen naam te sparen voor je kind en dit op een later tijdstip te schenken.

Start met sparen als je kind jong is. Door iedere maand een bedrag op de spaarrekening te storten blijft het voor jou behapbaar én bouw je over de jaren heen een mooi bedrag voor je kind.”

Belasting betalen over spaargeld

Of je nu spaart op naam van je kind of op eigen naam een spaarrekening opent: de belastingdienst ziet dit als een schenking. Het voordeel van een spaarrekening die op naam staat van je kind, is dat je steeds kleine bedragen schenkt i.p.v. één groot bedrag. Op die manier kun je slim omgaan met de schenkbelasting. Houd er wel rekening mee dat spaargeld valt in box 3 en dat het tot de 18e verjaardag van je kind bij jouw vermogen opgeteld wordt. Dit kan van invloed zijn op de belasting die je als ouders zijnde moet afdragen.

Lees ook:  Kraammand maken: zó stel je zelf een originele kraammand samen

Voordelen kinderspaarrekening

  • Het openen van een spaarrekening is vaak gratis
  • Je kunt automatisch maandelijks sparen voor je kind
  • Als je op tijd begint hoef je maar een klein bedrag te sparen per maand om uiteindelijk een mooie spaarpot te maken
  • Je kind beschikt op zijn/haar 18e over voldoende geld om studie, rijbewijs of een reis te bekostigen
  • Je kunt slim gebruik maken van de jaarlijkse schenkingsvrijstelling door regelmatig kleine bedragen over te maken.
  • De rente is doorgaans iets hoger dan op reguliere spaarrekening
  • Het tegoed staat op naam van je kind en is dus veilig bij overlijden of faillissement.

Betaalrekening voor je kind

Naast een spaarrekening voor je kind, kun je ook een betaalrekening voor je kind openen. Hier kun je bijvoorbeeld het zakgeld op storten of verjaardagsgeld.

Laat je goed voorlichten voordat je een bankrekening voor je kind opent door de bank of financieel adviseur.