Energie besparen tips
Blog,  Duurzaamheid,  Geldzaken,  Wonen

Energie besparen in huis: 15 tips voor lagere energiekosten!

Stijgen jouw energiekosten de pan uit en wil je hier verandering in brengen? Met deze 15 tips is energie besparen heel eenvoudig en verlaag je de rekening voor gas, water en elektriciteit maandelijks met tientallen euro’s. Zo houd je geld over voor andere dingen én ben je ook nog eens milieubewust bezig.

Energie besparen tips

1. Inzicht in je verbruik

Als je energie wilt besparen is de eerste stap het verkrijgen van inzicht. Hoeveel verbruik je nu precies aan gas en elektriciteit? En wat zijn de energieslurpers in jouw huis? Veel energieleveranciers geven inzicht in je verbruik via maandelijkse overzichten. Vaak is dit in de vorm van een app die samenwerkt met je slimme thermostaat of slimme meter. Hoe meer inzicht in je verbruik, hoe beter je kunt besparen.

2. Verminder sluipverbruik

Sluipverbruik is het gebruik van energie door apparaten die stand-by of uit staan. Vooral oudere apparaten vragen automatisch stroom als ze in het stopcontact zitten. Hoe kun je sluipverbruik dan voorkomen? Zet apparaten helemaal uit in plaats van op stand-by en trek stekkers uit het stopcontact. Denk daarbij aan je televisie, computer en bijvoorbeeld de oplader van je mobiele telefoon. Maar ook het lampje van de vaatwasser of droogtrommel verbruiken energie.

3. Investeer in ledlampen

Door de juiste verlichting kun je ook veel energie besparen. Wist je dat een ledlamp 90% zuiniger is dan een gloeilamp en 85% minder stroom verbruikt dan een halogeenlamp? Hoewel de aanschafprijs van ledlampen hoger is, zijn je kosten uiteindelijk lager door het lage verbruik en de lange levensduur. Vervang dus je gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen, ook als ze nu nog goed werken.

4. Kies voor energiezuinige apparaten

Misschien een open deur, maar met energiezuinige apparaten bespaar je op de energierekening. Vaak kiezen mensen pas voor energiezuinige apparaten als een apparaat het begeeft. Maar het kan ook lonen om apparaten al te vervangen als ze nog wel goed werken, zeker witgoedapparaten die al ouder zijn dan 15 jaar. Het verschil in energieverbruik tussen een apparaat met A+++ en B energielabel kan al behoorlijk oplopen.

5. Energie besparen door isoleren

Het spreekt voor zich dat een goed geïsoleerd huis energiezuiniger is dan een slecht geïsoleerd huis. Door kieren en naden ontsnapt warmte uit je huis, waardoor je de thermostaat weer hoger moet zetten. Bestrijd tocht door kieren en naden dicht te maken langs deuren en ramen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld tochtstrips gebruiken. Dit is relatief goedkoop, maar je kunt er wel tientallen euro’s mee besparen.

Lees ook:  Zakgeld contract voor je kind - gratis download

6. Minder water verbruiken

Minder water verbruiken is goed voor het milieu én voor je portemonnee. Twee vliegen in één klap dus. Met een paar kleine aanpassingen bespaar je eenvoudig geld op je waterrekening. Kies bijvoorbeeld voor de douche in plaats van een bad, koop een waterbesparende douchekop én probeer eens een minuut korter te douchen. Ook het verkleinen van het waterreservoir in je toilet en het eerder dichtdraaien van kranen (bijvoorbeeld bij het inzepen) kan al zorgen voor een grote besparing.

7. Wassen op een lagere temperatuur

Hoe lager de temperatuur waarop je wast, hoe minder stroom je verbruikt. Met een wasje op 30 graden bespaar je dus op de energierekening. En je was wordt net zo goed schoon. Je kunt ook het eco-programma van je wasmachine gebruiken. Dit programma duurt langer maar is nog steeds zuiniger dan wassen op een hoge temperatuur.

8. Minder vaak de wasdroger gebruiken

Met een wasdroger is je was lekker snel droog en het scheelt tijd, want je hoeft de was niet op te hangen. Handig toch? Dat zeker, maar wist je dat een wasdroger ook veel energie verbruikt? Als je de ruimte hebt, dan loont het dus om de was wat vaker aan de lucht te laten drogen. En als je dan wel de wasdroger gebruikt, bijvoorbeeld voor beddengoed en handdoeken, zorg dan voor een goedgevulde trommel.

9. Ontdooi regelmatig je vriezer

De vriezer staat 365 dagen per jaar, dag en nacht aan. Daarmee is het vanzelf een grote energieverbruiker binnen je huishouden. Alles wat je kunt doen om het energieverbruik hiervan te verlagen is dus mooi meegenomen. Naast het kopen van een energiezuinige vriezer, is het ook belangrijk dat je het apparaat goed onderhoudt ofwel ijsvorming tegengaat. Een ijslaagje zorgt ervoor dat er meer energie nodig is om de juiste temperatuur te behouden in de vriezer en dat kan voor een veel hoger verbruik zorgen. Laat de vriezer daarom regelmatig ontdooien.

10. Zet je verwarming lager

Op een makkelijke manier energie besparen? Zet dan de thermostaat één graadje lager dan je gewend bent. Het verschil in comfort is minimaal maar het kan wel tientallen euro’s per jaar besparen. Zorg er ook voor dat je een uur voordat je naar bed gaat de verwarming uit zet. Gedurende dit uur blijft je huis nog wel warm, dus zonde om de verwarming aan te laten.

Lees ook:  Babykamer inrichten? 7 gouden budgettips!

11. Kies voor zonnepanelen

Het is even een investering, maar als ze eenmaal op je dak liggen zijn zonnepanelen winstgevend én klimaatvriendelijk. Je wekt immers zelf je stroom op en bespaart daarmee jaarlijks honderden euro’s op je energierekening. Binnen een aantal jaar heb je de investering terugverdiend. Heb je niet voldoende spaargeld? Bekijk dan eens de mogelijkheden om zonnepanelen te huren.

12. Overstappen van energieleverancier

Zit jij al jaren bij dezelfde energieleverancier? Dan loop je mogelijk veel geld mis. Als je een nieuw contract afsluit krijg je vaak veel korting, waardoor je honderden euro’s kunt besparen op je energierekening. Het kost even wat uitzoekwerk, maar jaarlijks overstappen van energiecontract loont!

13. Doe het licht uit

Het klinkt natuurlijk heel logisch om in ruimtes waar je niet bent de lampen uit te zetten, maar kijk maar eens om je heen. Hoeveel lampen heb je nu aan die helemaal niet nodig zijn? Het is vaak een gewoonte om in de hal of in de keuken de lampen aan te hebben, maar als je je bewust van de verlichting in je huis, kun je eenvoudig tientallen euro’s besparen.

14. Ga voor HR++ of triple glas

Dit is een wat grotere investering, maar meteen ook eentje waarmee je honderden euro’s per jaar bespaart én je wooncomfort verhoogt. Vervang enkel en dubbel glas in je huis voor HR++ of triple glas. Naast dat je de warmte binnenhoudt, wordt het ook stiller in huis.

15. Energie besparen door ventileren

Isoleren is belangrijk, maar wist je dat ventileren ook energiebesparend kan zijn? Zeker in de winter, wanneer de ramen en deuren veel gesloten zijn, wordt de lucht in huis snel vochtig. Vochtige lucht is zwaarder dan droge lucht, waardoor je verwarming vervolgens harder moet werken om alle lucht te verwarmen. Als je regelmatig de lucht in huis ververst bespaar je dus op je energierekening.