gasverbruik verminderen
Duurzaamheid,  Geldzaken,  Wonen

Gasverbruik verminderen? Dat doe je zó!

Nu de gasprijzen de pan uit rijzen is het belangrijker dan ooit om het gasverbruik te verminderen. Voor het milieu, maar ook zeker voor de portemonnee. Als je energiecontract nu afloopt ga je immers fors meer betalen. Iets waar ook ons gezin tegenaan loopt. Gelukkig zijn er verschillende manieren voor het besparen op gas. Zo kun je je huis verduurzamen of simpelweg minder gas verbruiken. Hoe je dit doet? Ik heb 14 tips voor gasverbruik verminderen op een rijtje gezet.

14x gas besparen

1. Inzicht in je verbruik

Besparen start altijd met het verkrijgen van inzicht. Hoeveel gas verbruik je nu precies? En wat zijn de grootste gasverbruikers in jouw huis? Veel energieleveranciers geven inzicht in je gasverbruik via maandelijkse overzichten. Vaak is dit in de vorm van een app die samenwerkt met je slimme thermostaat of slimme meter. Als je inzicht hebt in je verbruik kun je dit ook vergelijken met andere huishoudens om zo te zien hoeveel potentiële verbetering er te behalen is. Op de website van Nibud kun je het gemiddeld verbruik van huishoudens bekijken.

2. Isoleer je huis

Gasverbruik verminderen start met het isoleren van je huis. In een goed geïsoleerd huis blijft de warmte immers beter hangen, waardoor je ook minder hoeft te stoken. En de verwarming is verantwoordelijk voor zo’n 75% van het totale gasverbruik. Bij isoleren kun je denken aan het isoleren van de vloer of spouwmuurisolatie, maar ook aan simpele verbeteringen zoals het plaatsen van tochtstrips en radiatorfolie. Hiermee zorg je ervoor dat de warmte niet uit je huis ontsnapt.

3. Zet de verwarming 1 graad lager

Om gas te besparen kun je natuurlijk de verwarming helemaal uitzetten, maar op een koude winterdag wil je je ook comfortabel voelen in je huis. Start klein en zet de thermostaat één graadje lager dan je gewend bent. Het verschil in comfort is minimaal maar het kan wel tientallen euro’s per jaar besparen. Gemiddeld levert dit een gasbesparing van 7% op. En bevalt het, dan kun je altijd nóg een graadje lager gaan.

4. Verwarm alleen ruimtes waar je veel bent

In hoeveel ruimtes staat bij jou de verwarming aan? Om gasverbruik te verminderen zet je het best alleen de verwarming aan in ruimtes waar je veel bent. Als je overdag alleen in je werkkamer bent, doe je er goed aan alleen die ruimte te verwarmen. Eventueel kun je kiezen voor plaatselijk verwarmen door middel van een warmtemat of infraroodpaneel.

Lees ook:  Cadeau inpakken met stof: duurzaam én hip!

5. Zet de thermostaat 1 uur voor slapen omlaag

Veel mensen zetten de verwarming pas uit als ze naar bed gaan. Wil je gas besparen, zorg er dan voor dat je een uur voordat je naar bed gaat de verwarming al uit zet. Gedurende dit uur blijft je huis nog wel warm, dus zonde om de verwarming aan te laten.

6. Zet de thermostaat ‘s nachts op 15 graden

Het is goed om de verwarming ’s nachts omlaag te zetten, maar verlaag de temperatuur niet teveel. Anders moet je CV-ketel in de ochtend te hard werken om het huis op temperatuur te krijgen. Bij vloerverwarming is het voldoende om de temperatuur met 1 a 2 graden te verlagen en bij radiatoren kies je het best voor een temperatuur van 15 graden.

7. Zet je CV-ketel in de ecostand

Wist je dat CV-ketels vaak meerdere standen hebben? Als je ketel in de comfortstand staat dan houdt deze altijd een voorraadje water warm zodat jij niet hoeft te wachten als je de kraan opendraait. Dit is heel handig, maar zorgt wel voor meer energieverbruik. Indien mogelijk, zet dan de CV-ketel in de ecostand. Je moet dan iets langer wachten op warm water, maar bespaart hiermee wel op je gasverbruik.

8. Ventileer je woning

Isoleren is belangrijk, maar wist je dat ventileren ook energiebesparend kan zijn? Zeker in de winter, wanneer de ramen en deuren veel gesloten zijn, wordt de lucht in huis snel vochtig. Vochtige lucht is zwaarder dan droge lucht, waardoor je verwarming vervolgens harder moet werken om alle lucht te verwarmen. Als je regelmatig de lucht in huis ververst bespaar je dus op je energierekening.

9. Maximaal 5 minuten douchen

Gemiddeld staan we 9 minuten onder de douche. Door de douchetijd te verkorten naar maximaal 5 minuten bespaar je op jaarbasis 15.000 liter warm water en 60 m3 gas. Als geheugensteuntje kun je een douchetimer kopen. Nog meer besparen met douchen? Investeer dan ook in een waterbesparende douchekop. Hiermee gebruik je zo’n 20% minder water en energie dan met een standaard douchekop.

10. Minder vaak in bad

Ga jij graag in bad? Overweeg om dit minder vaak te doen. In een gemiddeld bad kan 120 liter water. Dat kost dus 3 keer zoveel energie en water als een douchebeurt van 5 minuten. Als je het lastig vindt om helemaal niet in bad te gaan, probeer dan eens om elke week één keer het badderen te vervangen voor een (lange) douche. Hiermee kun je ook al veel water en gas besparen.

Lees ook:  Plasticvrije producten: je badkamer plasticvrij in 7 stappen

11. Radiatoren ontluchten

Luchtbellen zorgen naast herrie ook voor minder warmte, waardoor je de radiator hoger zet dan nodig. Om dit te voorkomen ontlucht je het best ieder jaar je radiatoren. Dit kun je gemakkelijk zelf en zorgt voor minder gasverbruik.

12. Koken op inductie

Koken op inductie is duurzamer en goedkoper dan koken op gas. Mits je toch al van plan was om de keuken te vernieuwen. Het vervangen van een gasfornuis voor inductie brengt kosten met zich mee, maar op lange termijn is dit de betere keuze. Je hebt dan immers geen gas meer nodig voor het bereiden van je maaltijden.

13. Elektrisch (bij)verwarmen

Het grootste gedeelte van je gasverbruik gaat op aan de verwarming. Een manier om gas te besparen is door je huis elektrisch te verwarmen. Dit kan het hele huis zijn of slechts één ruimte zoals de werkkamer. Er zijn verschillende manieren om je huis elektrisch te verwarmen bijvoorbeeld met een airco of infraroodpanelen. Ook kun je een elektrisch deken of kussen aanschaffen om zo warm te blijven. Elektrisch verwarmen is vooral interessant als de prijs voor elektriciteit laag staat of wanneer je met zonnepanelen zelf voldoende opwekt.

14. Kies voor een warmtepomp

De ultieme manier voor gasverbruik verminderen is door een warmtepomp aan te schaffen. Dit is echter ook de meest ingrijpende manier, vandaar dat we deze als laatste noemen. Een warmtepomp gebruikt stroom om warmte uit de lucht, bodem of het grondwater te halen. Als je kiest voor een volledig elektrische warmtepomp kan je huis dus van het aardgas af. Helaas is niet ieder huis geschikt voor een warmtepomp en het brengt een investering van 10 tot 20 duizend euro mee. Laat je vooraf dus goed informeren over de voor- en nadelen.