Duurzaam leven tips
Blog,  Duurzaamheid,  Wonen

Duurzaam leven tips: 13x minder papier en plastic gebruiken

Wil je bijdragen aan een beter milieu en dus duurzamer leven? Dan kun je dat al bereiken met een aantal kleine aanpassingen. Door alledaagse gebruiksvoorwerpen te vervangen voor een duurzamer alternatief kun je eenvoudig minder papier en minder plastic gebruiken. Benieuwd welke alternatieven dit zijn? Wij hebben 15 duurzame en mooie producten op een rijtje gezet die je dagelijks kunt gebruiken.

Minder papier gebruiken

Herbruikbaar notitieblok

Maak jij voor werk of privë gebruik van notitieblokjes? Overweeg dan eens een om een herbruikbaar notitieblok aan te schaffen, zoals een Bambook of Greenbook. Een herbruikbaar notitieblok ziet eruit als een normaal notitieblok maar deze bevat uitwisbare pagina’s. Met een speciale pen kun je gewoon je notities opschrijven en later weer uitwissen. Wil je notities bewaren, dan scan je deze eenvoudig in via de bijpassende app. Op deze manier gebruik je eenvoudig minder papier.

Bambook

Ja/Nee sticker

Minder papierafval begint bij minder post. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk post digitaal ontvangt en kies voor een ja/nee sticker. De meeste reclameblaadjes kun je ook online bekijken via bijvoorbeeld reclamefolder.nl.

Alternatief voor bakpapier

Wist je dat er ook een duurzaam alternatief bestaat voor bakpapier? Er bestaan (siliconen) matjes die je kunt gebruiken in plaats van bakpapier. Deze zijn herbruikbaar dus je verspilt minder papier. De ovenmatjes zijn makkelijk schoon te maken en kunnen vaak ook in de vaatwasser. Wel zo makkelijk. Tip: er zijn ook grillmatjes die je kunt gebruiken op de barbecue; dat scheelt veel schoonmaakwerk!

E-books of tweedehands boeken

Als lezen jouw hobby is, dan hoef je niet perse nieuwe boeken te kopen. Er zijn veel verschillende duurzame manieren om van een goed boek te genieten. Zo kun je boeken lenen van vrienden of familie, ze tweedehands aanschaffen of je lid worden van de plaatselijke bibliotheek. Of nog beter: stap over op e-books en lees deze op een speciale e-reader.

Minder plastic gebruiken

Shampoo zonder plastic en body bars

Staat jouw douche ook vol met allerlei flesjes shampoo en conditioner? Deze flesjes zijn vaak gemaakt van plastic, wat niet goed voor het milieu is. Tegenwoordig heb je hele goede alternatieven zonder plastic, de zogenaamde “shampoo bars”. Dit is een shampoo in vaste vorm, dus zonder plastic verpakking. Ze zien eruit als een stukje zeep, maar bevatten de elementen van een natuurlijk shampoo. Naast shampoo bars heb je ook conditioner bars of body bars. Er is steeds meer keuze in de markt en het is een duurzaam alternatief voor de traditionele shampoos en conditioners.

Lees ook:  Energie besparen in huis: 15 tips voor lagere energiekosten!

Herbruikbare drinkfles

Met een herbruikbare drinkfles gebruik je minder plastic. Je hebt immers geen plastic water- en frisdrankflesjes meer nodig. Dat is milieubewust en scheelt ook nog eens geld in de portemonnee.

Herbruikbare vershoudzakjes

Een stasher bag is een herbruikbaar zakje voor eten én andere producten. Een super goed alternatief voor de standaard diepvrieszakjes of boterhamzakjes. Ze zijn vaak gemaakt van siliconen, waardoor ze goed tegen hoge én lage temperaturen kunnen. Hierdoor kun je ze gebruiken in de diepvries, maar bijvoorbeeld ook in de magnetron. Ideaal om in huis te hebben en ook nog eens duurzaam en milieuvriendelijk.

Stasher bag minder plastic

Herbruikbare wattenschijfjes

Onder het motto “alle kleine beetje helpen” is het vervangen van wegwerp wattenschijfjes een mooi streven. Gemiddeld gebruiken we jaarlijks zo’n 1500 wattenschijfjes per persoon. Deze gooien we weg waardoor er veel afval ontstaat. Niet alleen het product zelf, maar ook de grondstoffen en water dat nodig is voor katoenteelt én de plastic verpakking waarin de wattenschijfjes verkocht worden. Gelukkig zijn er tegenwoordig goede alternatieven, namelijk herbruikbare wattenschijfjes. Deze werken hetzelfde maar kun je na gebruik eenvoudig wassen.

Tandenborstel van bamboe

Een andere eenvoudige manier voor minder plastic gebruiken is door bepaalde verzorgingsmiddelen te vervangen, zoals de standaard plastic tandenborstel. Een duurzaam alternatief hiervoor is een bamboe tandenborstel. Deze zijn biologisch afbreekbaar. Als je bedenkt dat er jaarlijks miljarden tandenborstels verkocht worden, dan zorgt alleen al dit duurzame alternatief voor tonnen minder plastic!

Alternatief voor vershoudfolie

Foodhuggers zijn siliconen dekseltjes die je kunt gebruiken om voedsel langer goed te houden. Je bevestigt een foodhugger op het snijvlak van aangesneden groente en fruit en hoeft zo dus geen vershoudfolie of aluminiumfolie te gebruiken. Hiermee bespaar je direct plastic en bovendien ga je voedselverspilling tegen. Twee duurzame vliegen in één klap.

Minder plastic gebruiken met losse thee

Wist je dat theezakjes soms ook plastic bevatten? Dit wordt toegevoegd aan de papiervezels zodat het zakje minder snel kapot gaat. Als je plastic helemaal wilt mijden kun je dus beter een thee-ei aanschaffen en overstappen op losse thee. Extra voordeel: je hebt tal van heerlijke theemixen waaruit je kunt kiezen.

Composteerbare afvalzakken

Misschien een open deur maar minder plastic afval begint natuurlijk bij plasticvrije afvalzakken. Vervang de standaard afvalzakken voor ecologische of composteerbare afvalzakken. Deze zijn vaak gemaakt van aardappelzetmeel en dus een duurzamer alternatief.

Lees ook:  Cadeau inpakken met stof: duurzaam én hip!

Houten speelgoed

Veel speelgoed is gemaakt van (hard) plastic. Dat kan tegen een stootje en is relatief goedkoop, maar ook belastend voor het milieu. Een beter én tevens mooi alternatief is houten speelgoed. Gelukkig heb je tegenwoordig veel hippe merken die houten speelgoed aanbieden, zoals een houten trein, houten blokken of bijvoorbeeld een houten fietsje. Toch liever plastic speelgoed? Probeer dan tweedehands speelgoed aan te schaffen.

Heb jij nog handige duurzame tips voor minder plastic gebruiken of minder papier gebruiken? Laat het ons weten.