plastic vrije producten badkamer
Blog,  Duurzaamheid

Plasticvrije producten: je badkamer plasticvrij in 7 stappen

We hebben allemaal wel gehoord van de plastic soep. We gebruiken zoveel plastic dat onze zeeën en oceanen volraken met plastic afval. Gelukkig kunnen we hier samen iets aan doen door simpelweg minder plastic te gaan gebruiken. Als je goed rondkijkt in je huis, zie je dat heel veel producten gemaakt zijn van plastic of verpakt zijn in plastic. Ook de badkamer staat bij de meeste mensen stiekem vol met plastic producten, zoals een tandenborstel, shampoo, wattenschijfjes, tandpasta en deodorant. Gelukkig is er tegenwoordig een groot aanbod plasticvrije producten die niet onderdoen voor jouw favoriete producten. In dit blog laat ik zien hoe je in 7 stappen jouw badkamer plasticvrij kunt maken. Ga je de uitdaging aan?

Badkamer plasticvrij in 7 stappen

Je hoeft niet meteen alle producten in je badkamer te vervangen voor plasticvrije producten. Dat zou betekenen dat je heel veel weggooit en dat is ook niet milieuvriendelijk. Het beste kun je iedere keer als een product op is of aan vervanging toe is, deze inwisselen voor een duurzamer alternatief. Zo verandert jouw badkamer stapje voor stapje in een plasticvrij domein.

Welke plasticvrije producten zijn er?

Voor veel verzorgingsproducten is een plasticvrij alternatief te vinden. Hieronder vind je een lijstje met de 10 meest gebruikte producten die je eenvoudig kunt vervangen voor een duurzamer alternatief. Heb je de smaak eenmaal te pakken dan kun je natuurlijk altijd nog een stapje verdergaan en nog meer producten gaan vervangen.

Plastic vrije shampoo

Shampoo is traditioneel verpakt in een plastic fles. Zonde, want er is een plasticvrij alternatief. Ga voor een shampoo bar! Dit is een shampoo in blokvorm. De laatste jaren is het aanbod hierin enorm vergroot en zelfs bekende merken bieden nu een shampoo in blokvorm aan. Enkele voorbeelden: Garnier, Guhl, Nature Box en HappySoaps.

Stuk zeep

Gebruik je handzeep uit een pompfles of douchegel uit een fles? Vervang deze dan eens voor een stuk zeep. Er zijn tal van heerlijke soap bars of body bars te vinden zoals die van Dove of HappySoaps.

Plasticvrije tandenborstel

Er worden jaarlijks miljarden tandenborstels verkocht. Dat zorgt voor een enorme stapel plastic afval. Ook hiervoor is een (bijna) plasticvrij alternatief, namelijk een bamboe tandenborstel. Poets je liever elektrisch? Dan is het lastiger om plasticvrij te gaan, maar er zijn tegenwoordig wel duurzame opzetborstels verkrijgbaar. Dit zorgt voor een aanzienlijk kleinere ecologische voetafdruk.

Lees ook:  Energie besparen in huis: 15 tips voor lagere energiekosten!

Tandpasta tabletten

Tandpasta hoeft niet perse uit een plastic tube te komen. HappySoaps heeft bijvoorbeeld tandpasta tabletten in een glazen flesje. Benieuwd hoe dit werkt? Je stopt een tab in je mond en kauwt deze fijn. Er ontstaat hierdoor schuim waarmee je je tanden kunt poetsen.

Wasbare wattenschijfjes

Ze zijn niet gemaakt van plastic, maar ze worden wel verpakt in plastic. En van wattenschijfjes verbruik je er stiekem heel veel per jaar. Hoog tijd om deze te vervangen voor een duurzamer alternatief. Kies bijvoorbeeld voor wasbare wattenschijfjes. Deze gebruik je op dezelfde manier als de bekende wattenschijfjes maar kun je na gebruik in een waszakje wassen of schoonspoelen onder de kraan. Je koopt ze online of bijvoorbeeld bij Hema of Action.

Houten kam of borstel

Een houten of bamboe kam of borstel is duurzamer dan plastic, maar ook nog eens beter voor je haar. Het maakt je haar niet statisch, wat plastic of andere kunststoffen vaak wel doen. Let er wel op dat de kam of borstel het FSC keurmerk heeft.

Plasticvrije deodorant

Iedereen heeft wel deodorant in de badkamer staan. Een deodorant spuitbus of deoroller bevat plastic onderdelen, maar gelukkig zijn er alternatieven. Zo heb je deocreme in een blikje of een deostick in kurk verpakking. Naast dat het plasticvrij is, zijn deze natuurlijke deodorants ook goed voor je huid.