kleding verkopen
Blog,  Duurzaamheid,  Geldzaken

Kleding verkopen? 9 manieren om geld te verdienen

Puilen jouw kasten uit met kleding die je niet meer draagt? Omdat het niet meer past of gewoonweg omdat je het niet meer leuk vindt? Verkoop het dan! Door je kleding online te verkopen schep je orde in je kast én je verdient er een leuk zakcentje mee. Op die manier heb ik zelf al honderden euro’s verdiend met het verkopen van mijn eigen kleding en die van mijn dochter. Wil jij dat ook? Lees dan onderstaande tips.

Waar tweedehands kleding verkopen?

Er zijn verschillende plekken waar je je tweedehands kleding kunt verkopen. Dit kan eenvoudig online of via een winkel of beurs. Zelf ben ik groot fan van verkopen via online platformen, maar kies de manier die het beste bij jou past. Hieronder deel ik 9 plekken waar je terecht kunt voor het verkopen van tweedehands kleding.

Online kleding verkopen

Kleding verkopen op Marktplaats

Marktplaats is een van de bekendste platformen om tweedehands spullen te verkopen. Door de grote bekendheid heeft Marktplaats veel bezoekers. Dat betekent dus ook veel potentiële kopers. Het voordeel van Marktplaats is dat je je kleding gratis kunt aanbieden en dat er veel verschillende opties zijn voor verzenden en betalen. Zo kun je kiezen voor alleen ophalen of verzenden of allebei de opties aanbieden. Via Marktplaats stuur je bovendien eenvoudig een betaalverzoek.

Kleding verkopen op Vinted

Vinted is een van mijn persoonlijke favorieten. Waar je op Marktplaats veel verschillende producten kunt aanbieden staat Vinted vooral bekend voor het kopen en verkopen van kleding. De prijzen zijn over het algemeen lager en je hebt veel verschillende verzendmethoden, waaronder het voordelige Homerr en een lager tarief voor DHL. Bovendien bereik je via Vinted niet alleen kopers in Nederland maar ook bijvoorbeeld in België en Frankrijk.

Om hier te verkopen maak je een gratis account aan. Je hebt dan als het ware een eigen kast, waarin je je kleding kunt aanbieden. Je upload foto’s, vult een vraagprijs in en geeft aan op welke manier je wilt verzenden. Het voordeel van Vinted is dat kopers een bundel kunnen aanschaffen. Jij kunt vervolgens aangeven hoeveel procent korting een koper krijgt als hij/zij meer producten uit jouw kast koopt. Via de berichtfunctie kom je in contact met kopers en kun je eventueel onderhandelen over de prijs. Verkopen via Vinted is gratis.

Verkopen via Instagram

Ook via social media kun je tweedehands kleding verkopen. Heb je een groot aantal volgers? Dan kun je gewoon je kleding te koop aanbieden via je eigen account. Door het plaatsen van een tijdlijnpost of via je Instagram stories. Als je liever je vrienden en familie niet “lastig” wilt vallen met deze posts kun je ook een aparte Instagram account openen voor je verkopen. Om je kleding te verkopen is het belangrijk dat je voldoende mensen bereikt. Dit doe je door goede foto’s te maken en de juiste hashtags te gebruiken. Denk aan: #tweedehands #tweedehandskleding #koopjeshoek #instaverkoop of #kledingverkoop. Via een DM kun je dan de verkoop verder afstemmen.

Lees ook:  Geld besparen boodschappen: 25 tips die je niet mag missen!

Verkopen via Facebookgroepen

Op Facebook vind je veel speciale verkoopgroepen, bijvoorbeeld een verkoopgroep voor je eigen stad of dorp. Het voordeel van dit soort groepen is dat potentiële kopers in de buurt wonen en jouw kleding dus kunnen ophalen. Dat maakt het een stuk voordeliger, want de koper spaart de verzendkosten uit. En jij kunt dan ook een betere prijs vragen. Liever een groter bereik? Zoek dan eens naar een Facebookgroep die zich specifiek richt op een bepaald merk of een grote tweedehands kleding groep. De regels verschillen per Facebookgroep dus lees die eerst even goed door voordat je kleding te koop aanbiedt.

Tweedehands kleding offline verkopen

Kleding verkopen op een kledingbeurs

Verkoop je liever persoonlijk je kleding? Dan is een kledingbeurs een goede plek voor de verkoop van jouw tweedehands kleding. Er zijn veel verschillende kledingbeurzen in Nederland. Grote kans dat er ook eentje bij jou in de buurt is. Op een kledingbeurs huur je een marktkraam waar je vervolgens je kleding kunt aanbieden. Het voordeel van een kledingbeurs is dat bezoekers er heen gaan met een doel: ze willen kleding kopen. Je maakt persoonlijk contact met de potentiële kopers en kunt dus makkelijker onderhandelen. Ook hoef je je niet druk te maken over verzending of betaling, dat gebeurt immers ter plekke. Het nadeel is dat je vaak wel betaalt voor de huur van de marktkraam.

Rommelmarkt

Een andere manier om je kleding te verkopen is op een rommelmarkt. Deze worden door heel het land georganiseerd dus Google even of er eentje bij jou in de buurt is. In sommige dorpen of steden is er een vast moment in de week waarop de rommelmarkt plaatsvindt. Afhankelijk van het type rommelmarkt betaal je een bedrag voor de huur van een marktkraam. Je kunt natuurlijk ook je kleding opsparen en alles te koop aanbieden via een kleedjesmarkt op Koningsdag. Hiervoor betaal je als verkoper meestal geen kosten. Net als bij een kledingbeurs is het voordeel van deze manier van verkopen dat je persoonlijk contact hebt met de kopers. Je kunt makkelijker onderhandelen, hoeft niets te verzenden en krijgt direct betaald.

Kofferbakverkoop

Dit is een variant op de rommelmarkt of kledingbeurs. Tijdens een kofferbakverkoop rijd je met de auto naar een terrein waarop je vanuit de kofferbak je spullen kunt verkopen. Dit soort markten wordt steeds populairder, dus grote kans dat er ook in jouw buurt een kofferbakverkoop georganiseerd wordt. Als verkoper betaal je vaak wel een bedrag voor een standplaats.

Kleding verkopen per kilo

Wist je dat er verschillende initiatieven zijn waar je kleding per kilo kunt aanbieden? De opbrengsten per kilo zijn niet zo hoog (0,20 tot 0,40 cent), maar als je veel kleding hebt en snel ervan af wilt zijn, kan dit interessant zijn. Kijk eens op Texcollect, contant4kleding of cashvoorkleren.

Tweedehands kleding verkopen aan winkel

Als je geen zin hebt om zelf je kleding te verkopen dan kun je het ook naar een tweedehands winkel brengen. Veel tweedehands winkels bieden de mogelijkheid tot het inbrengen van kleding. Je krijgt dan direct een vergoeding voor je kleding óf je krijgt pas uitbetaald als de kleding verkocht is. Dit verschilt per winkel. De meeste winkels nemen overigens niet zomaar al jouw afdankertjes aan. Er worden wel bepaalde eisen gesteld. Zo moet het vaak van hoge kwaliteit zijn en moet het voldoen aan de huidige trends. De vergoeding is vaak lager dan wanneer je zelf kleding verkoopt, maar op deze manier heb je er verder geen omkijken naar.

Lees ook:  Babykamer inrichten? 7 gouden budgettips!

Kleding verkopen tips

Succesvol kleding verkopen heeft te maken met de plek waar je de kleding aanbiedt, maar ook hoé je het aanbiedt. Probeer jezelf te verplaatsen in de koper als je een kledingstuk te koop aanbiedt. Houd de volgende richtlijnen in gedachten:

  • Zorg voor een goede presentatie: maak mooie foto’s, zorg voor een mooi aangeklede marktkraam en was en strijk altijd je kleding
  • Optimaliseer je advertentie: als je je kleding online verkoopt, zorg dan dat je de advertentie goed optimaliseert. Gebruik de woorden waarop mensen zoeken in de titel en beschrijving van je advertentie, kies de juiste categorie en vul alle velden goed in.
  • Vraag een realistische prijs: natuurlijk wil je zoveel mogelijk geld verdienen, maar als je vraagprijs te hoog is verkoop je niet. Kijk naar vergelijkbare advertenties (of marktkramen) en hun prijzen en stel daar je eigen vraagprijs op af. Het beste kun je net iets lager gaan zitten om concurrentie voor te zijn.
  • Wees eerlijk: dit spreekt voor zich, wees eerlijk over de staat van de kleding en de eigenschappen.
  • Verkoop op het juiste moment: winterkleding verkoop je het beste in het najaar of de winter en zomerkleding in het voorjaar. Het zoekvolume is dan het hoogst.
  • Laat zien wat je nog meer verkoopt: als je meer advertenties online hebt staan, vertel dit dan aan de bezoeker. Je kunt bijvoorbeeld onder iedere advertentie een zin toevoegen zoals “Bekijk ook mijn andere advertenties”. Bied je een korting aan voor bundelverkoop, geef dit dan ook aan.
  • Verstuur netjes en snel: heb je eenmaal een verkoop gedaan, zorg dan dat je het pakketje netjes inpakt en snel verstuurt. Een goede service leidt tot een goede recensie en meer (herhaal)aankopen.
  • Zorg voor goede recensies: op de meeste online platformen wordt er gewerkt met recensies. Zorg ervoor dat je een goede recensie krijgt. Dat kan door juiste informatie te verstrekken, vriendelijk te zijn naar de koper, het pakketje snel te versturen en bij eventuele problemen te zoeken naar een oplossing. Als je goede recensies hebt zijn mensen eerder geneigd bij je te kopen.