Bambook duurzame cadeaus
Cadeau ideeen,  Duurzaamheid

Duurzame cadeaus: leuk om te geven en te krijgen!

Het is altijd leuk om een cadeau te geven óf te krijgen, maar als het cadeau een goed verhaal heeft dan geeft dit een nóg beter gevoel. Hierbij kun je denken aan producten die gemaakt zijn met liefde voor mens en milieu. Duurzame cadeaus zijn in opkomst, omdat steeds meer mensen bezig zijn met het maken van duurzamere keuzes. Hierdoor zijn er tegenwoordig tal van leuke duurzame cadeaus waarmee je zeker indruk maakt.

De 10 leukste duurzame cadeaus

Er zijn ontzettend veel duurzame cadeaus om uit te kiezen. Van plasticvrije verzorgingsproducten tot aan herbruikbare notitieblokken. Hieronder deel ik een aantal voorbeelden.

Herbruikbaar notitieboek

Iedereen heeft wel een notitieboek in huis. Voor je werk, het opschrijven van boodschappen of andere dingen die je niet wilt vergeten. Dit is ontzettend handig om te hebben, maar niet bepaald duurzaam. Ieder beschreven blaadje gooi je op een gegeven moment weg. Tegenwoordig bestaan hiervoor duurzamere alternatieven, namelijk een herbruikbaar notitieboek. Dit ziet eruit als een normaal notitieboek maar bevat uitwisbare pagina’s. Met een speciale pen kun je notities opschrijven en later weer uitwissen. En notities die je graag langer wilt bewaren scan je eenvoudig in via de bijpassende app.

Er zijn verschillende merken die herbruikbare notitieboeken aanbieden, maar mijn favoriet is Bambook. Hun notitieboeken zijn niet alleen duurzaam, maar zien er ook super mooi uit waardoor het een leuk cadeau is voor jong en oud.

Bambook

Herbruikbare koffiebeker

Zoek je een duurzaam cadeau voor iemand die veel onderweg is? Dan is een herbruikbare koffiebeker een origineel idee. De Circular&Co beker is ’s werelds eerste duurzame herbruikbare beker die gemaakt is van gerecyclede koffiebekers én na gebruik 100% recyclebaar is. Bovendien is hij lekvrij, volledig geïsoleerd en kun je hem openen met één hand. Een super leuk cadeau voor koffie- en theeliefhebbers.

herbruikbare koffiebeker

Waterfles

Een waterfles is altijd handig om te hebben, voor onderweg of op kantoor. Hiermee neem je je eigen kraanwater mee en voorkom je veel plastic afval. Er is veel keuze in duurzame waterflessen, dus welke je kiest is vooral afhankelijk van smaak. Enkele voorbeelden: Dopper, Circular Bottle, 24 Bottles, Flaske en Klean Kanteen.

Blossombs zaadbommetjes

Blossombs zijn kleine, kleurrijke zaadbommetjes die je in de tuin of op een braakliggend terrein kunt gooien om zo voedseleilandjes te creëren voor bijen en vlinders. Ze zijn gemaakt in Nederland met biologische wilde bloemzaadjes en 100% natuurlijke ingrediënten. Deze zaadbommetjes zijn een leuk alternatief voor een bos bloemen en goed voor de natuur. Bovendien kun je hierdoor zelf genieten van de mooiste bloemen. Echt een win-win dus!

Lees ook:  Origineel housewarming cadeau? Hiermee scoor je punten!
blossombs zaadbommetjes

Plantbaar notitieboek

Dit is een alternatief voor het herbruikbaar notitieboek. Wil je toch schrijven op echt papier, maar wel oog houden voor duurzaamheid? Met een plantbaar notitieboek van BLOOM Your Message kweek je bloemen, groenten of kruiden nadat je het boekje hebt gebruikt. Het is namelijk gemaakt van bloeipapier en gerecycled karton. Dat betekent dat de cover en 4 extra pagina’s zaadjes bevatten en je deze dus kunt planten. Zo geef je niet één, maar twee cadeaus!

plantbaar notitieboek duurzame cadeaus

Geef een boom cadeau

Wil je een cadeau geven dat blijvend is? Dan is een cadeauboom een origineel idee. Vroeger werden bij belangrijke gebeurtenissen bomen geplant, dus waarom niet deze traditie nieuw leven inblazen? Er zijn boompjes voor elke gelegenheid, zoals een verjaardag, huwelijk, geboorte of een afscheid. De boom groeit met je mee waardoor het een blijvende herinnering is. Bovendien draag je hiermee bij aan een groenere wereld en gaat van elk verkocht boompje deel naar het goede doel.

Duurzame kaarsen

Kaarsen zijn een leuk cadeau voor een verjaardag of een housewarming, maar niet perse duurzaam. De meeste kaarsen worden gemaakt van paraffine, dat weer wordt gemaakt van aardolie. En het winnen van fossiele brandstoffen is niet bepaald goed voor de planeet. Gelukkig zijn er tegenwoordig duurzamere alternatieven, namelijk kaarsen gemaakt van sojawas of bijenwas. Een voorbeeld hiervan is het Nederlandse merk My Flame Lifestyle dat sojakaarsen maakt met leuke teksten. Perfect als cadeau.

Plasticvrije verzorgingsproducten

Met verzorgingsproducten maak je iedereen blij, zoals een lekkere zeep, shampoo of bodylotion. Zeker als deze 100% plasticvrij zijn. Er komen steeds meer merken bij die plasticvrije verzorgingsproducten aanbieden die niet onderdoen voor de traditionele merken. Een leuk cadeau voor jezelf of een ander. Enkele bekende duurzame merken zijn: Oceonics, Nature Bar en HappySoaps.

Wereld Natuur Fonds cadeau

Geen idee wat je iemand moet geven, maar wil je wel iets van betekenis cadeau doen? Overweeg dan eens om een stukje bos “cadeau” te doen. Je kunt namens een vriend(in), collega of familielid een stuk bos laten herstellen in het Atlantisch Regenwoud. Dit woud strekt zich uit over Argentinië, Brazilië en Paraquay en huisvest 1000 verschillende soorten vogels, 24 apensoorten en honderden verschillende bomen. Veel van de dieren die hier leven komen nergens anders ter wereld voor, maar helaas maakt het regenwoud steeds meer plaats voor landbouw en veeteelt. Met dit cadeau draagt de ontvanger bij aan het herstellen van het regenwoud.

Lees ook:  Cadeau inpakken als een pro: zó doe je dat!

Lees meer

Tweedehands cadeaus

Als je het over duurzaamheid hebt, dan mag een tweedehands cadeau niet in het rijtje ontbreken. Dit is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, maar als je weet dat iemand graag tweedehands koopt en duurzaamheid heel belangrijk vindt, dan is dit een goede optie. Met een tweedehands cadeau verleng je de levensduur van een product wat goed is voor het milieu. Via Marktplaats of Vinted kun je super leuke spullen vinden die er nog heel goed uitzien. Soms zijn ze zelfs helemaal niet gebruikt. Let er bij aankoop op dat het product er nog goed uitziet en compleet is.

Wil je extra duurzaamheidspunten scoren? Zorg er dan voor dat je het cadeau ook duurzaam inpakt, bijvoorbeeld met textiel.