peuterdekbed
Ouderschap,  Wonen

Hoe kies je het juiste peuterdekbed?

Dé dag is aangebroken: jouw kleintje gaat slapen onder een peuterdekbed. Dit kan zijn vanwege de overstap op een peuterbed of simpelweg omdat je kind niet meer past in zijn of haar slaapzak. Wat de reden ook is: deze verandering kan best spannend zijn. Je goed informeren over alle opties en producten is dan ook erg belangrijk. Er is zoveel keuze dat je je misschien afvraagt waar te starten. Geen stress, ik help je op weg bij de zoektocht naar het perfecte peuterdekbed!

Wanneer start je met een peuterdekbed?

Vanaf de leeftijd van twee jaar is het veilig om je kindje te laten slapen onder een dekbed. Meestal gaat een kindje over op een peuterdekbed wanneer hij of zij het ledikantje verruilt voor een peuterbed. Maar ook als je kindje nog in een ledikant slaapt kunt je ervoor kiezen om hierin een peuterdekbed of een ledikant dekbed te leggen. Zelf kozen wij ook ervoor om al in het ledikant te starten met een dekbed.

Afmeting peuterdekbed

Zoals ik hierboven al schreef kun je onderscheid maken tussen een ledikant dekbed en een peuterdekbed. Een ledikant dekbed is speciaal gemaakt voor in ledikantjes van 60 x 120 centimeter. Hierdoor heeft het ledikant dekbed een standaardmaat van 100 x 135 centimeter. Een peuterdekbed is een slag groter en is bedoeld voor in een peuterbed of juniorbed. Het heeft een standaardmaat van 120 x 150 centimeter.

Warmteklasse peuterdekbed

Naast de afmeting is ook de dikte en het materiaal van belang bij de aanschaf van een peuterdekbed. De warmteklasse geeft aan hoe warm het dekbed is. De schaal loopt van 1 t/m 4, waarbij een warmteklasse 1 het meest warm is en een warmteklasse 4 het minst warm. Welke warmteklasse je kiest is afhankelijk van hoe snel je kind het warm heeft, hoe warm de kinderkamer is en voor welk seizoen je een dekbed zoekt. Een warmteklasse 1 is bijvoorbeeld ideaal voor koude wintermaanden en klasse 4 voor tijdens de zomer.

Materiaal dekbed

Ook qua materiaal heb je verschillende keuzes. Zo zijn er dekbedden die gemaakt zijn van natuurlijk materiaal zoals wol, dons en katoen en synthetische dekbedden. Het voordeel van een synthetisch of katoenen dekbed is dat het materiaal minder snel allergische reacties geeft en het gewassen kan worden. Dat is wel zo hygiënisch.

Lees ook:  De 15 leukste kinderboeken voor peuters

Enkel of 4 seizoenen peuterdekbed?

Een peuterdekbed is verkrijgbaar als enkele dekbed óf een 4 seizoenen dekbed. Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat een enkel dekbed uit één deel en een 4 seizoenen dekbed uit meerdere delen. Met een 4 seizoenen peuterdekbed kun je de warmte aanpassen door het hele jaar heen, door de delen met elkaar te combineren. Ga je voor een enkel dekbed dan is een warmteklasse 2 vaak een goede keuze.

Je koopt een peuterdekbed onder andere bij Wehkamp, Prénatal en Hema.

Wel of geen hoofdkussen?

Je mag vanaf 2 jaar een kussentje gebruiken, maar dit is niet perse nodig. Als je kindje vaak op zijn of haar handen of een knuffeltje slaapt, dan kan het zijn dat het tijd is voor een hoofdkussen. Koop in dat geval een kleine, platte kinderkussen dat gemaakt is van licht ademend materiaal.

Peuterdekbedovertrek

Als je eenmaal het perfecte peuterdekbed voor je kindje hebt gevonden, kun je gaan shoppen voor een leuk peuterdekbedovertrek. De standaardmaat voor een peuterdekbed is 120 x 150 cm. Je hebt dekbedovertrekken in allerlei kleuren en leuke prints. Om de overstap naar een peuterdekbed zo eenvoudig mogelijk te maken raad ik je aan om een overtrek te kiezen die je kindje leuk vindt, zoals eentje met jungledieren, regenbogen, auto’s of dinosaurussen. Of kies simpelweg voor een uni overtrek in de favoriete kleur van jouw peuter. Heeft jullie kinderkamer een specifiek thema, dan kun je ook daar het peuterdekbed op afstemmen. Zoals dit leuke dieren dekbedovertrek of eenhoorn overtrek. Zorg ervoor dat je minimaal twee dekbedovertrekken in huis hebt, zodat je altijd een schone bij de hand hebt.

Een peuterdekbedovertrek koop je onder andere bij: