passief inkomen
Geldzaken

Passief inkomen: zó verdien je eenvoudig extra geld!

Geld verdienen terwijl je slaapt. Dat klinkt toch als een droom? Hoewel het woord “passief” misschien een beetje misleidend is en je wel degelijk moet investeren, is een passief inkomen wel een mooi gegeven. Als alles eenmaal is ingericht, heb je er bijna geen omkijken naar. En dat is toch in schril contrast met de traditionele baan waarbij je veertig uur in de week moet werken. Ben jij benieuwd wat passief inkomen precies inhoudt én hoe je dit zelf kunt genereren? Lees dan snel verder, want in deze blog deel ik de ins & outs.

Wat is passief inkomen?

Laten we eerst beginnen bij de basis. Wat is nu precies passief inkomen? Een passief inkomen is een geldstroom waarvoor je niet direct hoeft te werken. Dat betekent dat je geld blijft verdienen als je vrij of op vakantie bent of bijvoorbeeld slaapt. Maar natuurlijk moet je wel eerst inspanning verrichten voordat je deze financiële vrijheid hebt bereikt. Zo moet je eerst tijd en energie investeren en mogelijk ook geld.

Voordelen passief inkomen

Waar het bij passief inkomen vooral om draait is dat je slimmer gaat werken. Bij een actief inkomen (zoals een vaste baan), heb je een vast inkomen per maand óf een maximaal aantal uren die je kunt werken en dus kunt factureren. Je inkomsten zijn dus bijna niet schaalbaar, je kunt immers niet zomaar meer gaan werken. Bij een passief inkomen heb je geen vast aantal werkuren in de week en kun je op ieder moment van de dag of week inkomsten genereren. Bovendien verdien je gewoon geld als je ziek bent of een weekje niet werkt. Hierdoor ontstaat er vrijheid en autonomie, waardoor je je leven kunt inrichten naar je eigen wens.

Eerst tijd investeren

Het opbouwen van passief inkomen kost tijd. Hiervoor moet je eerst een plan opstellen en tijd investeren, bijvoorbeeld voor het bouwen van een website. Aangezien je niet meteen inkomsten hebt, is het raadzaam om hiermee te starten naast een baan. Op die manier blijf je inkomsten houden. Sowieso hoef je niet te kiezen tussen een actief en passief inkomen. Persoonlijk vind ik juist die combinatie erg fijn.

Passief inkomen generen: 15 tips

Er zijn ontzettend veel manieren voor het genereren van een passief inkomen. Van het starten van een blog tot aan het investeren in cryptocurrency. Hieronder deel ik 15 manieren om te starten met het verdienen van extra geld.

1.Dropshipping

Bij het runnen van een webshop denk je waarschijnlijk niet meteen aan passieve inkomsten. Je moet immers producten inkopen en verzenden. Maar er is een manier hoe je dit kunt omzeilen, namelijk met dropshipping. Hierbij bied je producten aan via je website, maar de verzending wordt gedaan door de leverancier. Hierdoor hoef je geen eigen voorraad te hebben en ben je niet druk met de verzending en klantenservice.

2.Print on demand

Print-on-demand is een beetje vergelijkbaar met dropshipping alleen betreft het hier wel originele producten. Je kunt bijvoorbeeld t-shirts, posters, ansichtkaarten en telefoonhoesjes verkopen met jouw eigen designs of foto’s. Je klant koopt dit design en het printen en verzenden wordt dan gedaan door de leverancier. Het verkopen doe je via jouw eigen website of via een print-on-demand platform zoals Printify, Werkaandemuur of Printful.

3.Digitale producten verkopen

Bij digitale producten kun je denken aan printables, templates, sjablonen, lettertypes, muziek of posters. Deze producten zijn een geweldige manier om passief inkomen te genereren. Een digitaal product is namelijk downloadbaar, waardoor je helemaal geen voorraad hoeft aan te houden en niets hoeft te verzenden. Het hele proces kun je automatiseren. Bovendien is het enorm schaalbaar. Je hoeft de producten maar één keer te maken en je kunt ze vervolgens eindeloos verkopen.

Lees ook:  Kleding verkopen? 9 manieren om geld te verdienen

Een voorbeeld hiervan is mijn webshop DesignedbyChelise.

4.Blog starten

Een van de bekendste vormen van passief inkomen is het opzetten van een blog. Dit kost best veel tijd en geduld, maar als je hoogwaardige content maakt en voldoende bezoekers op je blog binnenkrijgt dan kun je een aardig centje hiermee verdienen. Je verdient inkomsten door affiliate marketing, Google Adsense advertenties, gesponsorde artikelen of door het verkopen van je eigen producten.

5.Online cursus verkopen

Heb jij kennis van een bepaald vakgebied en wil je dit graag delen? Maak dan een online cursus. Net als andere digitale producten kun je deze eindeloos verkopen zonder enige voorraad aan te houden. Deze vorm van passief inkomen vereist wel een tijdinvestering vooraf. Je moet immers de cursus uitdenken, opnemen en promoten, maar door de relatief hogere verkoopprijs kun je er makkelijk geld mee verdienen.

6.Affiliate marketing

Als je succesverhalen hoort van mensen die veel geld verdienen met passief inkomen, dan is dat vaak via affiliate marketing. Hiermee promoot je producten of diensten van andere bedrijven. Wanneer iemand via jouw unieke link een aankoop doet, ontvang je een commissie in de vorm van een percentage van de verkoopprijs. Vaak wordt affiliate marketing ingezet via een blog, maar het kan ook via social media. Het belangrijkste is dat je een publiek hebt. De makkelijkste manier om hiermee te beginnen is door je aan te sluiten bij een affiliate marketing netwerk of programma, zoals Awin, Tradetracker, Daisycon, Amazon of Bol.com.

7.Stockfoto’s verkopen

Ben jij professioneel of hobbyfotograaf? Overweeg dan eens om je foto’s te verkopen. Dit kun je doen via je eigen website of een stockwebsite als Shutterstock. Voor iedere foto die je verkoopt ontvang je een bedrag. Het enige wat je hoeft te doen is de foto’s uploaden en van goede beschrijvingen voorzien.

8.Investeren in onroerend goed

Als je genoeg spaargeld hebt kun je ervoor kiezen om een appartement of ander soort vastgoed te kopen en verhuren. Bijvoorbeeld als vakantiehuis. De huurinkomsten vormen dan een passief inkomen. Voor het innen van de huur en het onderhoud van het onroerend goed kun je eventueel een vastgoedbeheerder inhuren zodat je er helemaal geen omkijken meer naar hebt.

9.Beleggen in dividendaandelen

Ook beleggen is een vorm van passief inkomen. Hiervoor moet je wel eerst geld investeren en geduld hebben. Je kunt bijvoorbeeld starten door iedere maand 100 euro op je beleggingsrekening te storten. Hiervan koop je losse aandelen of een ETF (fondsen met verschillende aandelen). Door het dividend steeds te herinvesteren in aandelen bouw je je vermogen uit. Wanneer dit groot genoeg is ontvang je per kwartaal een mooi bedrag aan dividend en dus passief inkomen.

Lees meer over aandelen op de website van DEGIRO.

10.Cryptocurrency

Grote kans dat je wel iemand kent die actief is in de wereld van cryptocurrency. Het is een groeiende markt en goede manier om passief inkomen te genereren. Je moet je er alleen wel eerst in verdiepen, voordat je ermee kunt starten. Er zijn verschillende manieren om met crypto geld te verdienen. Zo kun je “staken” in een blockchain of rente ontvangen door jouw cryptovermogen uit te lenen bij decentrale leenplatforms (DeFi) of vast te zetten bij crypto-bedrijven. Mocht je hierin geïnteresseerd zijn, laat je dan eerst goed informeren.

Lees ook:  Zakgeld voor je kind: hoeveel geef je en wanneer start je?

11.Start een Youtube kanaal

Het kost wat werk om een Youtube kanaal te starten, maar als het eenmaal staat en je genoeg kijkers en abonnees hebt, dan kun je er goed passief inkomen mee verdienen. Zo kun je samenwerkingen aangaan met merken, gebruikmaken van affiliate marketing en profiteren van advertentie inkomsten.

12. Verkoop NFT’s

NFT’s, ofwel non-fungible tokens zijn in opkomst sinds 2021. Een NFT kan van alles zijn, van een kunstwerk tot aan memes, muziek en verzamelobjecten. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat het altijd digitaal is. Als je een beetje creatief bent kun je ook zelf NFTs maken, bijvoorbeeld via OpenSea, en deze vervolgens verkopen. Of gaan handelen in NFT’s en geld verdienen door ze goedkoop aan te kopen en te verkopen voor een hogere prijs. Dat is natuurlijk niet echt passief inkomen, want je moet er actief mee bezig zijn. Echter is het ook mogelijk om een beperkt recht van je NFT te verkopen, zodat je een deel van de winst krijgt als je NFT weer wordt doorverkocht.

13. Low content books publiceren

Low content publishing is een goede manier van passief inkomen genereren en in Nederland nog niet zo bekend. Het houdt in dat je een product creëert en verkoopt met geen of minimale content erin. De pagina’s worden gevuld door de gebruiker zelf. Enkele voorbeelden van low-content books zijn notitieboeken en planners. Zo’n low-content book is eenvoudig te maken via tools als Canva en kun je eindeloos verkopen via bijvoorbeeld Amazon Kindle. Dat platform fungeert ook als een print-on-demand service dus het drukwerk en de verzending hoef je niet te verzorgen.

14. E-book schrijven

Ook met een e-book kun je langere tijd inkomen genereren, terwijl je het harde werk maar één keer hoeft te doen. In tegenstelling tot een low-content book is het schrijven van een e-book wel meer werk en heb je ook een onderwerp nodig waarover je kunt schrijven. Als je een bepaalde expertise hebt, kun je jouw kennis delen in een e-book. Via Canva maak je eenvoudig een mooi e-book dat je vervolgens kunt verkopen via je eigen website, Bol.com of Amazon.

15. Geld verdienen via je internetbrowser

Deze vorm van passief inkomen is niet aan iedereen besteed, maar kost wel het minste energie. Je kunt geld verdienen door gebruik te maken van de internetbrowser Brave. Als je nu bijvoorbeeld altijd Chrome gebruikt als je iets zoekt op internet, gebruik je dan Brave en verdien je tokens tijdens het browsen. Deze tokens kun je weer inwisselen voor cadeaukaarten, crypto of donaties aan websites die je graag bezoekt. Echt rijk wordt je hier overigens niet van, je moet denken aan een paar euro per maand. Het is echter wel snel verdiend!

Lees hier meer over Brave