Zakgeld kind
Baby en kind,  Blog,  Geldzaken

Zakgeld voor je kind: hoeveel geef je en wanneer start je?

Zakgeld is een goede manier om kinderen te leren omgaan met geld. Op een speelse wijze leren ze de waarde van geld, keuzes maken en hoe je moet sparen. Een goede basis voor later. Maar wanneer kun je beginnen met het geven van zakgeld en wat is een geschikt bedrag per leeftijd?

Vanaf welke leeftijd starten met zakgeld?

Kinderen kunnen vanaf ongeveer 6 jaar muntgeld herkennen, dus dit is goede leeftijd om te starten met zakgeld. Volgens Nibud krijgt 69% van de kinderen in de basisschoolleeftijd zakgeld, waarvan het merendeel dit wekelijks krijgt. Op de middelbare school krijgen de meeste kinderen het zakgeld per maand.

Driekwart van de ouders geeft het zakgeld contant, het overige deel maakt het over naar een bankrekening of doet beiden. Waar je voor kiest is heel persoonlijk. Hoe dan ook is zakgeld geven een goede manier om je kind te leren omgaan met geld.

Hoeveel zakgeld geef je aan je kind?

Wij hebben een overzicht gemaakt van het gemiddelde bedrag aan zakgeld dat ouders geven aan hun kind opgesplitst per leeftijd. Dit varieert van €0,50 voor een vijfjarige tot €3 voor een twaalfjarige.

Hoeveel je geeft aan zakgeld is natuurlijk ook afhankelijk van hoeveel je zelf te besteden hebt of wat je kind daarvan moet betalen. Als het zakgeld bedoeld is voor kleine uitgaven als snoep en speelgoed dan is een paar euro per week voldoende. Moet je kind ook een abonnement of cadeautjes zelf betalen, dan is een hoger bedrag misschien nodig.

Bedragen per leeftijd

Zakgeld 5 tot 12 jaar
Zakgeld 5 jaar tot 12 jaar
Zakgeld 13 tot 18 jaar
Zakgeld 12 jaar tot 18 jaar

Duidelijke afspraken maken

Tip: maak duidelijke afspraken met je kind over het zakgeld. Je kunt deze bijvoorbeeld vastleggen op papier door het tekenen van een zakgeldcontract. Hierin kun je aangeven:

  • Het bedrag aan zakgeld
  • Het moment waarop het zakgeld wordt betaald (wekelijks/maandelijks)
  • Wat je kind wel of niet van het zakgeld moet betalen

Hieronder een voorbeeld van een zakgeldcontract. Je kunt deze gratis downloaden.

Zakgeldcontract voor je kind

thumbnail zakgeld contract