Besparen boodschappen
Blog,  Geldzaken

Geld besparen boodschappen: 25 tips die je niet mag missen!

Het is iedere maand weer een behoorlijke kostenpost: de boodschappen. Gelukkig zijn er tal van manieren waarop je kunt besparen op je boodschappen, waardoor er geld overblijft voor andere leuke dingen. Met deze geld besparen boodschappen tips spaar je tientallen euro’s uit.

Geld besparen boodschappen

1. Maak een boodschappenlijstje

Een goede voorbereiding is het halve werk. Met een boodschappenlijstje laat je je niet zo snel verleiden door impulsaankopen en kom je dus alleen met die producten thuis die je nodig hebt. Daarnaast kun je thuis al kijken welke producten je nog hebt, zoals kruiden en boter, zodat je geen onnodige aankopen doet.

2. Koop producten in de aanbieding

Een goede aanbieding kan veel geld besparen. De meeste versproducten en A-merkproducten zijn eens in de zoveel weken bij een supermarkt  in de aanbieding. Als je slim inkoopt hoef je dus niet de hoofdprijs te betalen voor vlees, brood, groente, fruit en allerlei houdbare producten. Maar koop alleen producten in de aanbieding die je ook echt gebruikt. Anders geef je alsnog onnodig geld uit.

Bekijk actiefolders

3. Doe één keer in de week boodschappen

Ga je iedere dag naar de supermarkt? Dan ben je waarschijnlijk meer geld kwijt dan wanneer je al je weekboodschappen in één keer koopt. Dat komt omdat je bij dagelijkse boodschappen vaak minder goed overzicht hebt en minder ver vooruit denkt. Door vooraf te plannen en een boodschappenlijst te maken koop je geen onnodige producten en zul je op boodschappen besparen.

4. Doe boodschappen op een volle maag

Als je met honger een supermarkt inloopt is de kans groot dat je impulsaankopen doet. Koekjes, chips of dure kant-en-klare maaltijden zijn dan wel heel erg verleidelijk.

5. Doe alleen boodschappen

Misschien niet zo gezellig, maar als je in je eentje boodschappen doet, is de kans op impulsaankopen het kleinst. Zeker met kleine kinderen bestaat de kans dat je anders koekjes, snoepjes en ander lekkers in je winkelwagen aantreft.

6. Kijk eerst welke producten je nog in huis hebt

Je staat in de winkel en twijfelt ineens of je nog wel boter, peper of brood in huis hebt. Dus neem je het voor de zekerheid maar mee, om er thuis achter te komen dat je nog voldoende had. Bekijk voor je boodschappen gaat doen dus de voorraadkast, zodat je geen dubbele producten in huis haalt.

7. Koop seizoensproducten

Groente en fruit zijn in het seizoen vaak goedkoper dan buiten het seizoen omdat er dan veel aanbod is en de producten vaak uit eigen land komen.

8. Vermijd pakjes en zakjes

Kant-en-klaar mixen en sauzen zijn vaak duurder dan wanneer je het zelf maakt. Zo maak je een heerlijke pastasaus met een blik tomatenblokjes (of verse tomaten) en wat kruiden. Bovendien is vers koken ook gezonder omdat er in pakjes en zakjes vaak extra toevoegingen zitten.

9. Koop aanmaaklimonade

Heerlijk die pakken sap, maar ook onwijs duur. Een fles aanmaaklimonade is goed voor liters drinken en dus een stuk goedkoper. Bovendien zijn er ook suikervrije aanmaaklimonades verkrijgbaar waardoor het ook een bewuste keuze is.

Lees ook:  Hippe goedkope kinderkleding scoren? Dat kan bij deze winkels!

10. Bestel je boodschappen online

Online bestellen betekent geen gesjouw en dus kun je meer tegelijk inslaan. Zo doe je al je weekboodschappen in één keer en voorkom je impulsaankopen.

11. Eet minder vlees

Vlees is niet goedkoop, dus om geld te besparen kun je ervoor kiezen om minder vlees te eten. Dit kan door bijvoorbeeld één of twee dagen geen vlees te eten. Is dat een stap te ver dan kun je ook je porties verkleinen. Bijvoorbeeld in plats van 300 gram gehakt doe je 200 gram gehakt door de pasta. Dit verschil proef je niet, maar het scheelt wel in de portemonnee.

12. Koop producten met een kortingssticker

Aan het einde van de dag worden bepaalde versproducten, zoals brood, afgeprijsd. Deze producten kunnen namelijk de dag erna niet meer verkocht worden maar zijn natuurlijk nog hartstikke lekker. Als je in de avond boodschappen doet kun je vaak brood kopen met wel 35% korting.

13. Koop huismerken

Huismerken vind je vaak onderaan de schappen. Ze vallen misschien niet zo op, maar als je goed zoekt kun je voor veel producten een goedkoper alternatief vinden. Een huismerk product smaakt vaak net zo lekker als een duur A-merk, zeker als het gaat om bijvoorbeeld pasta en rijst.

14. Gebruik de diepvries vaker

Wist je dat diepvriesgroente en -fruit net zo gezond is als verse groente en fruit, maar dat het in veel gevallen goedkoper is? Zeker als het net in de aanbieding is. Sla dus een voorraad diepvriesproducten in en gebruik het op een later moment. Ook kun je de diepvries goed gebruiken om verse producten in te vriezen die op dat moment in de aanbieding zijn, zoals brood, groente of fruit.

15. Koop geen voorgesneden groente, vlees, kaas en fruit

Voorgesneden producten zijn heel verleidelijk om te kopen, want het zorgt ervoor dat je je eten sneller op tafel hebt staan. Maar het is ook meteen een stuk duurder. Koop dus gewoon een hele bloemkool of een hele mango en snijd het zelf in stukjes. Je zult zien dat de tijdsbesparing wel meevalt en dat het veel geld bespaart in de portemonnee.

16. Kruiden uit de vriezer of gedroogd

Soms heb je voor een bepaald gerecht een handje verse peterselie, basilicum of bieslook nodig, dus koop je een pakje verse kruiden. Om vervolgens 2/3 van de verpakking weg te kunnen gooien omdat je het verder niet gebruikt. Super zonde! Vervang verse kruiden in een recept eens voor gedroogde kruiden of kruiden uit de diepvries (zoals de kruiden van Darégal). Dan kun je veel langer met een pakje of potje doen en gooi je dus niet onnodig producten weg.

17. Plan je maaltijden voor een hele week

Deze tip sluit aan bij een aantal voorgaande tips. Bedenk voor een hele week vooruit wat je wilt eten. Je kunt dan namelijk rekening houden met de aanbiedingen, bekijken wat je nog in huis hebt en je kunt in één keer al je boodschappen doen. Je voorkomt dan impulsaankopen.

Lees ook:  15 uitjes met kinderen die weinig of niets kosten

18. Combineer ingrediënten

Als je van tevoren een weekmenu maakt kun je ook makkelijk bepaalde producten combineren. Koop bijvoorbeeld een grote zak wortels en maak er hutspot mee en gebruik de wortels de volgende dag in je pastasaus. Of koop een grootverpakking rundergehakt en verdeel het in meerdere porties zodat je er meerdere maaltijden mee kunt maken.

19. Brood invriezen

Is er een goede broodaanbieding of heb je aan het einde van de dag gewinkeld en brood gekocht met een kortingssticker (zie tip 12), vries het brood dan in. Ingevroren blijft brood langer goed. Haal iedere dag de sneetjes brood uit die je nodig hebt. Zo voorkom je dat je brood moet weggooien.

20. Vlees portioneren

Vlees in de aanbieding? Koop dan groot in, portioneer en vries het in. Op die manier kun je een tijdje vooruit.

21. 2-laags toiletpapier

Er zijn verschillende soorten toiletpapier te vinden in de supermarkt. Van 2-laags tot 4-laags en van huismerk tot A-merk. Als je geld wilt besparen kun je overwegen om over te stappen op 2-laags toiletpapier. Dat werkt prima en je bespaart er zo een paar euro per pak mee.

22. Gebruik een klantenkaart of spaarzegels

Veel supermarkten hebben tegenwoordig een klantenkaart. Vaak levert dit allerlei voordelen op zoals extra korting op producten of sparen voor kassakorting of gratis producten. Als je altijd bij dezelfde supermarkt winkelt dan kan dit een mooie besparing opleveren. Ook kun je bij verschillende supermarkten koopzegels sparen. Dit levert een mooi rendement op.

23. Koop groot in

Grootverpakkingen zijn vaak goedkoper dan kleine verpakkingen. Als je bijvoorbeeld een zak met 5 kilo aardappelen koopt dan ben je als nel 2 euro goedkoper uit dan dat je 5 keer een zak van 1 kilo koopt. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor vlees, rijst, toiletpapier en wasmiddel.

24. Gebruik een handscanner

Bij veel supermarkten kun je tegenwoordig je boodschappen zelf scannen met een handscanner. Het voordeel hiervan is dat je sneller kunt afrekenen, maar ook dat je precies weet hoeveel je kwijt bent aan je boodschappen. Je hebt goed inzicht in je uitgaven waardoor je ook bewustere keuzes kunt maken.

25. Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Je hebt tegenwoordig voor ieder probleem wel een specifiek producten in de supermarkt. Alleen deze producten kosten vaal veel geld. Terwijl er ook prima betaalbare alternatieve zijn. Zo is huishoudazijn een van de beste huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om allerlei klusjes mee te klaren. En het kost heel weinig. Ook soda en groene zeep zijn echte alleskunners en bovendien heel betaalbaar!