cadeau inpakken met stof
Cadeau ideeen,  Duurzaamheid

Cadeau inpakken met stof: duurzaam én hip!

Met Kerst in aantocht ben ik mijzelf aan het verdiepen in leuke manieren om cadeaus in te pakken. Een mooi ingepakt cadeau laat zien dat je er tijd en liefde in hebt gestoken, wat het net een beetje bijzonderder maakt. En bovendien ziet het er gewoon heel feestelijk uit! Er zijn allerlei toffe inpaktechnieken, waaronder een cadeau inpakken met stof. Deze inpaktrend wordt ook wel Furoshiki genoemd en is naast mooi ook enorm duurzaam.

Wat is Furoshiki?

De naam doet het al vermoeden: Furoshiki is een Japanse inpaktechniek waarbij diverse knoop- en vouwtechnieken worden gebruikt. Deze inpaktrend heeft echter een lange geschiedenis die terug te voeren is naar de 17e eeuw. Furoshiki betekent letterlijk vertaald “badlaken” en is een Japanse inpakdoek die vroeger gebruikt werd om kleding makkelijk in te pakken en te vervoeren. Tegenwoordig wordt het voor meerdere doeleinden gebruikt, zoals het inpakken van cadeautjes.

Furoshiki inpaktechniek

Om een cadeau volgens de Furoshiki methode in te pakken heb je een doek nodig. Je kunt hier officiële Furoshiki doeken voor gebruiken, maar eigenlijk volstaat bijna iedere stof. Enige voorwaarde is dat de stof flexibel is en dat het een mooie kleur, printje of patroon heeft. Het oog wil immers ook wat. Stoffen zoals mousseline, zijde en katoen zijn hiervoor heel geschikt.

Je koopt dit bij de lokale stoffenwinkel, maar als je echt op een duurzame manier wilt inpakken dan snuffel je eerst thuis rond. Misschien heb je nog wel reststukjes stof, een doek, een sjaaltje of een oud kledingstuk dat je kunt verknippen? Voor onderstaand stappenplan heb ik een hydrofiele doek van mijn dochter gebruikt.

Wat heb je nodig?

 • Een cadeau
 • Een vierkant stuk stof (idealiter 3x zo groot als het cadeau)
 • Optioneel: extra versieringen (zoals een takje Eucalyptus, een kaartje of een droogbloem)

Stappenplan cadeau inpakken met stof

Een cadeau inpakken met stof is heel eenvoudig. Met een beetje oefenen heb je de Furoshiki techniek zo onder de knie. Er zijn meerdere manieren waarop je de stof kunt vouwen, maar ik heb onderstaand stappenplan gevolgd.

 • Stap 1: leg de doek uitgevouwen op tafel met een punt naar beneden
 • Stap 2: plaats het cadeau bij de onderste punt op het doek
 • Stap 3: pak de onderste hoek van stof en vouw deze over het cadeau heen en stop het puntje onder het cadeau
 • Stap 4: rol het cadeau nu meerdere keren om totdat de stof op is
 • Stap 5: draai het cadeau nu om zodat het uiteinde van de stof bovenop ligt
 • Stap 6: vouw de uiteindes nu naar het midden toe en leg er een strik in
 • Stap 7: maak een knoop bovenop het cadeau
 • Stap 8: versier het cadeau met bijvoorbeeld een droogbloem, Eucalyptus takje of persoonlijk kaartje.
Lees ook:  Energie besparen in huis: 15 tips voor lagere energiekosten!

Of bekijk deze via van Marie Kondo.

En klaar is je hippe én duurzame cadeau!