blotevoetenpad Luneberger Heide
Duitsland,  Reizen

Blotevoetenpad Lüneberger Heide

Als je op vakantie bent in het noorden van Duitsland dan is een bezoek aan de Lüneberger Heide een echte aanrader. Dit natuurgebied heeft een oppervlakte van meer dan 100.000 hectare en is het grootste heidegebied van Europa. Het trekt jaarlijks vele natuurliefhebbers, amateurfotografen, wandelaars en fietsers. In de zomer kleurt de heide prachtig paars. Naast verschillende wandel- en fietspaden vind je hier ook activiteiten voor kinderen. Zo is het blotevoetenpad Lüneberger Heide een echte aanrader.

Blotevoetenpad in Egestorf

Het blotevoetenpark Lüneberger Heide vind je in Egestorf. Vanuit hier is het maar een klein stukje naar het Heide-ErlebnisZentrum in Undeloh van waaruit je verschillende wandel- en fietstochten kunt doen. Daarmee is het blotevoetenpad goed te combineren met een bezoek aan de heide. Het blotevoetenpad is een super leuke activiteit voor volwassenen én kinderen. Ik laat je zien wat je zoal kunt verwachten.

Wandelroutes blotevoetenpad Lüneberger Heide

Bij de entree krijg je een kaart mee in het Engels met de route en uitleg over de verschillende belevenissen. Maar ook zonder kaart kun je prima de weg vinden, want langs de route staat duidelijke bewegwijzering. Je kunt kiezen uit drie verschillende routes: kort (1,2 kilometer), medium (1,9 kilometer) en lang (2,7 kilometer). Je wandelt over prachtige kronkelende paden door bossen, weilanden, velden en beekjes. Bij de langere routes ga je ook over een touwbrug en passeer je meer dan 60 verschillende elementen. Wij kozen met onze dochter van 2 voor de medium route en dit was prima te doen.

blotevoetenpad Luneberger Heide plattegrond
blotevoetenpad Luneberger Heide routes

Wandelen op blote voeten

Je loopt het pad dus op blote voeten. Bij de start kun je je schoenen en andere waardevolle spullen in een gratis kluisje doen. De allereerste belevenis is een voetbad. Deze was behoorlijk koud op onze bezoekdag in de herfst, maar we waren wel meteen goed wakker! Daarna volgen diverse ondergronden zoals houten balken, kietelende kiezelsteentjes, zachte bosgrond, dennenappels en modderige klei. Er is zelfs een bak vol blauwe stukjes glas en een huisje waar je over zout kunt lopen. Heel bijzonder om al deze ondergronden onder je voeten te voelen. Als je ergens niet overheen wilt lopen kun je overigens altijd het pad ernaast volgen.

blotevoetenpad
blotevoetenpad Egestorf
modderpad

Naast allerlei ondergronden kom je ook spelelementen tegen op de route. Zo heb je een 45 meter lange touwbrug die je kunt oversteken, een wigwam, balansbalken en natuurspelletjes. Ook is er een kruidentuin met ruikkasten waar je zintuigen geprikkeld worden.

Lees ook:  Krka Nationaal Park: adembenemende watervallen

Aan het einde van de route heb je behoorlijk vieze voeten, maar gelukkig zijn er genoeg kraantjes en borstels waarmee je je voeten kunt wassen. Na de harde inspanning kun je nu nog iets eten of drinken in het restaurant.

junglebrug
spelletjes luneberger heide
blotevoetenpad luneberger heide hangmat

Praktische informatie

  • De entree bedraag 8,50 euro voor volwassenen en 6,50 voor kinderen vanaf 4 jaar.
  • Het park is dagelijks geopend van mei tot september tussen 09.00 en 18.00 uur.
  • Bij het blotevoetenpad is een grote gratis parkeerplaats
  • Er zijn gratis kluisjes voor je schoenen en de mogelijkheid om je voeten te wassen
  • Honden zijn niet toegestaan in het park
  • Het blotevoetenpad Egestorf ligt aan de rand van de Lüneberger Heide, maar je bent niet daadwerkelijk in het natuurpark. Om echt mooie heidevelden te zien moet je nog een klein stukje verder rijden.
  • Het bezoekadres is: Ahornweg 9 21272 Egestorf
barfusspad
kluisjes wasruimte

Natuurbad Aquadies

Op een mooie zomerdag kun je een bezoek aan het blotevoetenpad goed combineren met een paar uurtjes lekker zwemmen. Langs het pad vind je namelijk natuurzwembad Aquadies. Dit is een zwembad zonder chemicaliën met daarbij een strand en verschillende speelactiviteiten. Je betaalt hier wel apart een paar euro entree voor, maar bij de kassa kun je ook combinatiekaarten kopen.

aquadies

Centerparcs Bispinger Heide

Tip: zoek je nog een fijne plek om te overnachten tijdens je bezoek aan de Lüneberger Heide? Centerparcs Bispinger Heide ligt slechts op 20 kilometer afstand van Egestorf en is een heerlijke park voor jong en oud. Ik schreef er eerder deze review over.