relief schilderij maken
Wonen

Een reliëf schilderij maken in 5 stappen – budget DIY

Social media staat er vol mee: de mooiste schilderijen gemaakt met vulmiddel. Deze reliëf schilderijen zijn super makkelijk te maken en zijn een echte eye catcher in je interieur. Je bepaalt zelf de vorm en de kleuren en in een paar stappen maak je je eigen unieke 3D-kunstwerk. Hieronder vertel ik je hoe je dit toffe “DIY project reliëf schilderij maken” aanpakt.

DIY reliëf schilderij maken

Om een reliëf schilderij te maken heb je allereerst textuur nodig. Om dit te krijgen heb ik voor deze DIY vulmiddel gebruikt. Dit haal je bij de bouwmarkt en is gewoon hetzelfde product dat je ook gebruikt voor het opvullen van gaten in de muur. Verder heb je alleen een canvas, een paletmes, lijmkam, kwast en verf nodig. Het canvas en de verf heb ik gewoon bij de Action gehaald. Ik koos voor een klein canvas, maar je kunt natuurlijk zelf het formaat kiezen. Voor alle producten was ik minder dan 25 euro kwijt, maar grote kans dat je bepaalde benodigdheden al in huis hebt en dus nog veel goedkoper uit bent.

Wat heb je nodig voor een reliëf schilderij?

  • Canvas 30×40 of een houten plaat (Action 1,99 euro)
  • Alabastine muurvuller 500 gram (Karwei 5,09 euro)
  • Lijmkam (Karwei 3,69 euro)
  • Paleermes (Karwei 7,89 euro)
  • Kwast (had ik nog)
  • 3 kleuren verf (Action 1,99 euro per stuk)

Reliëf schilderij maken stappenplan

Als je alle producten in huis hebt dan kun je beginnen!

Stap 1: Voorbereiden

Meng het vulmiddel in een kom of beker tot de gewenste dikte. Zorg ervoor dat het papje niet te dun is, zodat er genoeg textuur ontstaat om mooie lijnen te maken.

Stap 2: Textuur aanbrengen

Verdeel het vulmiddel over het canvas (of een houten plaat als je dat liever hebt). Hiervoor gebruik je een paleermes. Je kunt ervoor kiezen om het helemaal glad te strijken of juist het wat grover te laten en hiermee al wat reliëf te creëren.

Stap 3: Lijnen trekken

Nu is het tijd om je creativiteit de vrije loop te laten. Pak de lijmkam en creëer een lijnenspel die jij mooi vindt. Je kunt gaan voor strakke rechte lijnen of juist voor meer organische vormen. Aangezien ik een regenboog als inspiratie had, koos ik ervoor om meerdere (halve/kwart) cirkels te maken. Het is even oefenen hoe je een mooie lijn trekt met een lijmkam maar wees niet bang. Als het niet meteen goed gaat dan strijk je het vulmiddel gewoon weer glad met het paleermes en begin je opnieuw. Probeer wel snel te werken, zodat het vulmiddel niet opdroogt.

Lees ook:  Pasen activiteiten: 10 dingen om met je kinderen te doen
relief schilderij maken diy.jpg

Stap 4: 24 uur laten drogen

Tevreden met de compositie? Laat het schilderij dan 24 uur plat drogen.

Stap 5: Verven

Nu het schilderij helemaal gedroogd is kun je het gaan verven. Ik koos voor 3 verschillende kleuren. Wit als basis en groen en metallic zilver voor de accenten. Je kunt hiermee variëren en het schilderij helemaal eigen maken.

Voila! Je eigen reliëf schilderij is klaar.

Wat inspiratie nodig? Bekijk mijn Pinterest bord met voorbeelden voor mooie composities.