Speelgoed 1 jaar
Cadeau ideeen,  Ouderschap

Het leukste speelgoed voor een kind van 1 jaar

Je kind is 1 jaar geworden! Ineens is die lieve kleine baby, geen baby meer, maar een actieve dreumes. De eerste verjaardag is een mooie mijlpaal en het startpunt van nog meer ontwikkelingen. Je dreumes leert steeds meer en gaat de wereld ontdekken. Het speelgoed dat hij een paar maanden geleden nog leuk vond, blijft nu onaangeraakt in de hoek liggen. Tijd voor nieuw speelgoed dat helpt bij zijn ontwikkeling. Hieronder mijn tips voor speelgoed voor een kind van 1 jaar.

Tips speelgoed 1 jaar

Duplo

Een super goede investering, want met Duplo kan je kind urenlang plezier hebben. Duplo is er voor kindjes van 18 maanden tot 5 jaar en is goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek en de fantasie. Je hebt de keuze uit veel verschillende sets, zoals een Duplo dierentrein en speelhuis.

Zachte pop

Tussen de 1 en 2 jaar begint je kind te lopen, brabbelen en steeds meer te begrijpen. In deze fase in een pop leuk speelgoed. Je kindje kan het overal mee naartoe dragen, ermee knuffelen en er lekker tegen brabbelen. Je zult zien dat je kindje allerlei ritueeltjes en handelingen na gaat doen, zoals de pop een flesje geven en het toedekken met een dekentje. Dat maakt een pop niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Ga in deze fase voor een pop die je kunt wassen, zoals een zachte pop.

Loopfiets

Met een loopfiets help je je kindje om zijn motoriek, balans en kracht te ontwikkelen. Het is een mooie eerste stap richting het fietsen. Bovendien is het een super leuk en stoer cadeau. Je hebt ze in alle soorten en maten. In deze fase kies je het beste voor een driewieler of vierwieler. Je hebt ook fietsjes die je om kunt bouwen naar een tweewieler, zodat je er extra lang plezier van hebt.

Speelgoed voor de zandbak

Een kind van 1 jaar heeft helemaal geen dure cadeaus nodig. Een zandbak is het allerleukste speelgoed. Een emmer, schepje en zandfiguurtjes zijn het perfecte cadeau voor uren speelplezier.

Speelgoed instrumenten

Prikkel de fantasie en creativiteit van je kind met speelgoed instrumenten. Van een houten sambabal tot aan een keyboard of een xylofoon. Alles waar geluid uitkomt is een succes bij een kind van 1 jaar.

Speelgoed keukentje

Is eten ook de favoriete bezigheid van jouw kindje? Dan is een speelgoedkeukentje het ideale cadeau. Je hebt ze in allerlei soorten en maten en er zijn allerlei accessoires verkrijgbaar. Van speelgoed eten, pannetjes en bestek tot aan een speelgoed espresso machine en broodrooster.

Knuffel

Met een knuffel maak je een kind van 1 jaar altijd blij. Grote kans dat je kind in deze fase ook een lievelingsknuffel gaat krijgen. Een knuffel is super leuk om mee te spelen, maar kan je kind ook troost en veiligheid bieden. Zelf ben ik helemaal fan van de knuffels van Happy Horse. De favoriete knuffel van mijn dochter is het konijn Richie van Happy Horse, dat ze cadeau kreeg van haar tante.

Lees ook:  Spaarrekening kind openen? Alle feiten op een rijtje!

Houten blokken

Stapelen, omgooien en weer stapelen. Met blokjes kan je kind uren vooruit en zijn of haar fantasie de vrije loop laten gaan. Je hebt allerlei soorten blokjes, maar houten blokjes zijn een mooie en duurzame keuze. De blokjes van Little Dutch waren bij ons een groot succes.

Stapeltoren

Net als houten blokken is een stapeltoren ook een must have voor een kind van 1 jaar. Het helpt bij het trainen van de motorische vaardigheden en de ontwikkeling van ruimtelijk inzicht. Je hebt ze in allerlei vormen, kleuren en materialen.

Verstoppertje spelen

Onze dochter kreeg op haar eerste verjaardag het kinderspel Woezel & Pip verstoppertje spelen cadeau. Ze was er toen nog net iets te jong voor, maar toen ze anderhalf jaar was zorgde het voor veel speelplezier. Een leuk cadeau dus op de groei. Het idee achter het kinderspel is dat je het poppetje ergens in de kamer verstopt. Deze roept vervolgens om de 10 seconden “Ik ben hier”, waardoor je kind het geluid kan volgen om zo het poppetje te vinden. Er zitten ook spelkaarten bij, waardoor dit speelgoed geschikt is voor kinderen van 1 tot 5 jaar. Je hebt variaties op Verstoppertje spelen met diverse karakters.

Badspeelgoed

Lekker badderen! Maak het dagelijkse bad extra gezellig met het leukste badspeelgoed. Van dieren tot aan badbekers of zelfs letters. Volop keuze voor uren badplezier.

Vingerverf

Voor echt knutselen is je kind van 1 jaar misschien nog iets te jong, maar je kunt al wel de eerste stapjes zetten. Bijvoorbeeld met vingerverven. SES heeft een speciale lijn genaamd “My first” met producten voor de allerkleinste creatievelingen, zoals vingerverf voor kinderen vanaf 1 jaar. Deze vingerverf is makkelijk van handjes en uit kleding te wassen (wel zo handig), hypoallergeen en glutenvrij. Helemaal veilig dus voor kinderen van 1 jaar.

Stickerboek

Toen onze dochter 16 maanden oud was kocht ik een stickerboek voor haar bij de Action en het was meteen een hit. Ze heeft zich kostelijk vermaakt door stickers uit te kiezen en zelf op een blaadje te plakken.

Vormenstoof

Een vormenstoof is een leuke manier voor je kind om kennis te maken met vormen en kleuren. Je hebt ze in plastic vorm of van hout en met verschillende kleuren en printjes.

Loopwagen

Tussen de 10 en 18 maanden beginnen de meeste kinderen met zelfstandig lopen. Dat begint met voorzichtig optrekken, langs meubels lopen en uiteindelijk de eerste stapjes los. Wil je je kind helpen met het leren lopen? Dan is een loopwagen ideaal speelgoed. Je kind kan achter het wagentje aanlopen en zich vermaken met kleuren, vormen en muziek op het activiteitenpaneel.

Voorleesboeken

Boeken zijn leuk voor iedere leeftijd en bovendien is lezen enorm leerzaam. Het stimuleert de taalontwikkeling en het is een gezellig momentje samen met je kind, bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Een voorleesboek is daardoor altijd een goed cadeau. Voor een dreumes van 1 jaar zijn voelboekjes en prentenboekjes heel geschikt, zoals Rupsje Nooitgenoeg en Nijntje.

Lees ook:  Origineel housewarming cadeau? Hiermee scoor je punten!

Houten puzzel

Een houten puzzel is al geschikt voor een kind vanaf 1 jaar. Kies wel voor een puzzel met grote stukken, zodat het niet te moeilijk is én er geen gevaar is als je kind het puzzelstukje toch in de mond stopt.

Speelgoed telefoon

Is jouw telefoon ook het favoriete speelgoed geworden van je dreumes en moet je hem dus steeds verstoppen? Geef je kind dan een eigen telefoon cadeau. Niet een echte natuurlijk, want daar is de kleine nog veel te jong voor. Maar er zijn leuke speelgoedtelefoons verkrijgbaar met geluidjes. Zo kan de kleine zelf opa en oma “bellen”, zonder dat je bang hoeft te zijn dat jouw telefoon sneuvelt.

Speelgoed auto’s

Auto vroem vroem…In deze fase begint je kindje al woordjes te leren en geluiden na te doen. Grote kans dat hij de auto ineens heel leuk vindt. Speelgoed auto’s, vrachtwagens of tractors zijn dan reuze interessant speelgoed. Voor kinderen van 1 jaar heb je speciale voertuigen die extra groot zijn en geen kleine onderdelen bevatten. Vaak zijn deze ook uitgerust met geluidjes, cijfers, letters of kleuren om het “autorijden” nog leerzamer te maken.

Watertafel

Hét buitenspeelgoed voor op een zonnige dag: een waterpark of watertafel. Je kindje kan heerlijk kliederen met water en oefent meteen de fijne motoriek. Gegarandeerd een dag waterpret!

Klei

Je kunt je dreumes al vanaf 1 jaar kennis laten maken met klei om zo de fantasie te stimuleren. Ga dan wel voor speciale klei die veilig is voor kinderen van 1 jaar, zoals die van SES Creative. Deze klei is met opzet extreem zout gemaakt, zodat een kind de klei niet op zal eten. Bovendien is de klei uitwasbaar en droogt het niet op tijdens het spelen. Ideaal!

Little People speelgoed

Heeft jouw dreumes een grote fantasie? Dan is Little People van Fisher-Price het perfecte speelgoed. Met Little People ontdekt je kind een prachtige kleine wereld. Er zijn veel verschillende speelsets. Van een speelkamer voor baby of buurtgarage tot aan een boerderij.

Bekijk ook mijn tips voor speelgoed voor kinderen van 2 jaar.