
Met deze 13 tips kun je voedselverspilling tegengaan
Laatst bijgewerkt op 23 februari 2024
We verspillen gemiddeld 33 kilo voedsel per persoon per jaar. Dat is 2 miljard kilo in heel Nederland. Een gigantische hoeveelheid eten en drinken, waarvan een deel helemaal niet in de vuilnisbak had hoeven belanden. Door bewust met eten en drinken om te gaan kun je voedselverspilling tegengaan. Ook in jouw huishouden. Alle kleine beetjes tellen immers bij elkaar op.
Zo kun je voedselverspilling tegengaan
Voedselverspilling tegengaan is niet moeilijk en kost weinig moeite. Ik geef 13 eenvoudige tips waarmee je minder eten en drinken hoeft weg te gooien.
1. Eerst voorraad checken
Wat je niet in huis haalt hoef je ook niet weg te gooien. Check voordat je boodschappen gaat doen altijd goed je voorraadkast, koelkast en vriezer. Wat heb je nog in huis? Hoe lang is alles nog houdbaar? Zo weet je wat je écht nodig hebt én wat als eerste op moet.
2. Maak een weekmenu en boodschappenlijstje
Met een weekmenu kun je voedselverspilling tegengaan omdat je gericht boodschappen doet en efficiënter kookt. De hoeveelheden die je inslaat kun je namelijk verwerken in meerdere maaltijden in die week. Stel je koopt een kilozak winterpeen. Dat is teveel voor één maaltijd. Door het maken van een weekmenu kun je hiermee rekening houden en dus in twee maaltijden winterpeen gebruiken. Hierdoor hoef je niets weg te gooien én je bespaart geld.
3. Eten op de juiste manier bewaren
Wat ook belangrijk is bij voedselverspilling tegengaan, is het voedsel op de juiste manier bewaren. Sommige producten moeten in de koelkast, andere producten juist niet. Zorg ervoor dat je weet waar ze bewaard moeten worden en op welke temperatuur. Check ook regelmatig of de temperatuur van de koelkast juist is ingesteld. Als je producten deels gebruikt, bewaar ze dan afgesloten op de juiste plek. Zo verleng je de houdbaarheid én belandt er dus minder eten en drinken ongebruikt in de vuilnisbak.
4. Koken met restjes
Geen idee wat te eten? Check dan eerst eens je koelkast, vriezer of voorraadkast en bedenk hieromheen jouw maaltijd. Zie je bijvoorbeeld dat je allemaal kleine beetjes groente over hebt? Dan kun je hier goed soep van maken of een quiche. Als je het lastig vindt om zelf een gerecht te bedenken dan kun je ook ingrediënten invullen op een kookwebsite zoals Allerhande. Je ziet dan vanzelf wat je met deze producten kunt maken.
5. Too Good to Go
Niet al het eten en drinken in de supermarkt of speciaalzaak wordt verkocht voordat de houdbaarheidsdatum verstreken is. Dat betekent dat veel eten in de vuilnisbak belandt. Gelukkig doen steeds meer supermarkten, speciaalzaken en restaurants mee aan anti-voedselverspillingsapps zoals Too Good to Go. Hiermee kun je goedkoop een box met eten kopen dat bijna zijn houdbaarheidsdatum bereikt. En dat voor een hele mooie korting.
6. Maaltijdboxen
Op het eerste oog lijken maaltijdboxen zoals Hellofresh erg duur, maar het voordeel hiervan is dat alle ingrediënten precies afgestemd zijn op het gerecht. Je ontvangt dus precies de hoeveelheid die je nodig hebt voor het recept zodat je niets overhoudt (en dus moet weggooien). Als je dat doorrekent dan vallen de kosten wel mee en bovendien is het duurzaam.
7. Vertrouw op je zintuigen
Laat je niet teveel sturen door de datum op een verpakking. Veel verse producten, zoals melk en yoghurt, hebben een “ten minste houdbaar tot” datum (THT). Deze producten kun je vaak nog veilig eten kort na de houdbaarheidsdatum. En ongekoelde producten zoals pasta en rijst kun je soms nog maanden veilig eten. Vertrouw op je zintuigen en beoordeel het product voordat je het weggooit. Kijk, ruik en proef en ontdek of het nog goed is.
8. Gebruik de vriezer
Teveel eten gekookt? Vries het restje dan in. Zo kun je er een andere keer nog van eten. De vriezer is ook ideaal voor bijvoorbeeld het bewaren van brood. Leg een heel brood in de vriezer en haal er elke dag een aantal sneetjes uit. Zo geniet je langer van het brood, hoef je niets weg te gooien én bespaar je geld.
9. Er is meer eetbaar dan je denkt
Wat doe jij met de stam van een broccoli of de schil van een wortel? Gooi je deze in de prullenbak? Veel delen van groente en fruit kunnen prima gebruikt worden, maar helaas weet niet iedereen dit. De stam van een broccoli kun je bijvoorbeeld in kleine stukjes snijden en roerbakken. Of verwerk het in een soep. Van de schillen van asperges maak je de lekkerste aspergesoep en met het blad van radijs maak je een salade.
10. Geef overrijp fruit een tweede leven
Fruit dat te rijp is ziet er vaak niet meer lekker uit om zo uit het vuistje te eten. Maar dat betekent niet altijd dat het weggegooid moet worden. Van overrijpe bananen maak je bijvoorbeeld een heerlijk bananenbrood. En gebutste appels tover je om een smeuïge appelmoes. Van een overschot aan aardbeien maak je eenvoudig een aardbeienjam en overgebleven sinaasappels droog je in de oven waarna je er leuke kerstdecoratie van kunt maken.
11. Let op portiegrootte
Van rijst, couscous en pasta maak je snel te veel. Zeker als je op gevoel kookt. Weeg voor het koken precies af hoeveel je nodig hebt. Je kunt daarbij de volgende richtlijnen aanhouden per persoon (ongekookt):
- Rijst en couscous: 75 tot 100 gram
- Pasta: 100 tot 125 gram
- Aardappelen: 300 gram
12. Schoonheid zit van binnen
Kies jij ook altijd de perfect uitziende appels of bloemkool uit? Dat is heel logisch en menselijk, maar door juist het minder mooie exemplaar uit te kiezen kun je voedselverspilling tegengaan. En zeg eens eerlijk. Als je toch al van plan bent om iets te pureren of in kleine stukjes te snijden. Wat maakt dat ene plekje of die gekke vorm dan uit?
13. Koop niet (te) groot in
Laat je niet verleiden door bulkaanbiedingen, zoals 1+1. Die aanbiedingen zijn interessant als je zeker weet dat je het op gaat maken. Maar vaak zorgt het ervoor dat je teveel inslaat en vervolgens een deel weer kunt weggooien. Weet je dus zeker dat je 2 netjes mandarijnen niet op krijgt? Ga dan niet voor die 2e halve prijs aanbieding. En krijg je een product gratis en is het teveel voor jouw huishouden? Maak vrienden, familie of je buren dan blij met dat gratis product.
Bewaar of deel deze blog op Pinterest



