schoon opgeruimd huis
Wonen

10 dagelijkse gewoontes voor een schoon en opgeruimd huis

Oké ik zal het maar eerlijk bekennen: ik ben geen schoonmaakexpert en heb er eigenlijk ook een hekel aan. Naast dat ik schoonmaken niet leuk vind, heb ik er ook weinig tijd voor. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar manieren waarop ik tussen de grote schoonmaakbeurten door het huis toch schoon en opgeruimd kan houden. Door jezelf een aantal gewoontes aan te leren, ben je weinig tijd kwijt én heb je altijd een schoon en opgeruimd huis.

Huis opruimen en schoonmaken

1. Schoenen opruimen

De beste manier om je vloer niet vies te maken is door je schoenen thuis uit te doen. En als je dat al doet, ruim dan ook meteen de schoenen op. Bij voorkeur in een schoenenkast (zoals de Ikea Ställ) of achter een gesloten deur, zodat het er opgeruimd uitziet.

2. Iedere avond doekje over toilet

Het toilet schoonmaken is een van de minst populaire schoonmaakklusjes, maar tegelijkertijd ook een van de belangrijkste. Een goede manier om het toilet schoon te houden is door iedere avond voor het slapengaan even een doekje over het toilet te halen en de pot schoon te maken met een wc borstel. Kost slechts een minuut, maar dan ziet de wc er wel weer netjes uit.

3. Vieze vaat direct opruimen

Na een drukke dag kan het verleidelijk zijn om de vieze vaat even op het aanrecht te laten staan. Dit maakt de keuken echter meteen rommelig en bij een open keuken kijk je er ook vanuit de woonkamer tegenaan. Leer jezelf aan om direct na het eten de keuken op te ruimen en de vaatwasser in te laden.

4. Kookplaat schoonmaken

Als je toch bezig bent met de keuken schoonmaken, neem dan meteen de kookplaat mee. Met een speciale keukenspray en een doekje ben je maar een minuutje kwijt, maar ziet je kookplaat er weer schoon en hygiënisch uit.

5. Elke ochtend bedden opmaken

In de ochtendspits lijkt er soms geen tijd om de bedden netjes op te maken. Of misschien zie je het nut er ook niet van in. Maar een opgemaakt bed geeft direct een opgeruimd gevoel en het kost je maar een minuut. Even de kussens opschudden, het dekbed rechttrekken en klaar!

Lees ook:  Meer groen in huis: zó maak je van jouw huis een groene oase

6. Iedere avond spullen opruimen

Gegeten en de kinderen op bed? Maak er dan een gewoonte van om even 5 minuten je huis op te ruimen. Berg speelgoed op, ruim afval op, archiveer papierwerk en leg andere rondslingerde spullen terug op de plek waar ze horen.

7. Was meteen in wasmand of wasmachine

Was op de grond, op de stoel of op bed. Rondslingerende was geeft meteen een rommelig beeld. Zorg ervoor dat je vieze was meteen in de wasmand of wasmachine doet. Kost geen extra tijd, maar maakt veel verschil.

8. Gebruik de kruimeldief

Het beste is natuurlijk om iedere dag de stofzuiger door je huis te halen, maar als je hiervoor geen tijd hebt dan is een kruimeldief een uitkomst. Hiermee kun je snel kruimels en kleine vuiltjes opzuigen waardoor je de grote schoonmaak kunt uitstellen.

9. Douchewand droogmaken na douchen

De badkamer schoonmaken is meestal een grote klus. Door het goed bij te houden scheelt dat later tijd en zorg je ook tussentijds dat de badkamer er goed uitziet. Dit doe je bijvoorbeeld door na het douchen de douchewand en deuren direct droog te maken. Zo voorkom je kalkaanslag!

10. Wastafel schoonmaken en opruimen

Net als bij het toilet is het een aanrader om iedere dag even een doekje over de wastafel en spiegel te halen. De wastafel wordt al snel een rotzooi door rondslingerende tandenborstels, tandpasta en verzorgingsspullen. Als je deze iedere avond even teruglegt op hun plek en een doekje over de wastafel haalt, ziet het er meteen weer goed uit.