babyshower organiseren
Blog,  Lifestyle,  Ouderschap

Babyshower organiseren: zó pak je dat aan!

Is jouw vriendin of (schoon)zus zwanger? Dan is het leuk om een babyshower te organiseren. Een babyshower is een feestje om een zwangere vrouw even helemaal in het zonnetje te zetten. Dit doe je door een gezellige dag te organiseren met hapjes, leuke activiteiten en cadeaus. Hoe je een babyshower organiseren aanpakt lees je hier.

Wanneer babyshower organiseren?

Je mag zelf bepalen wanneer je de babyshower laat plaatsvinden, maar doorgaans is dit tussen de 25 en 32 weken. De meeste vrouwen zijn dan nog goed mobiel, hebben weinig klachten en hebben genoeg energie voor een gezellig dagje. Voor de 20 weken is sowieso af te raden aangezien er dan nog een kans bestaat dat de zwangerschap niet goed verloopt en richting de uitgerekende datum kan het fysiek te zwaar worden voor je zwangere vriendin of zus.

Babyshower organiseren checklist

Bij het organiseren van een babyshower is een goede voorbereiding het halve werk. Om je hierbij te helpen hebben wij een checklist opgesteld. Ieder onderdeel lichten we nog apart toe. Houd rekening met de volgende dingen:

 • Gastenlijst samenstellen
 • Uitnodiging versturen
 • Budget afspreken
 • Locatie bepalen
 • Activiteiten of spelletjes bedenken
 • Versiering regelen
 • Hapjes maken
 • Cadeau kopen

Gastenlijst samenstellen

Voor je een uitnodiging kunt versturen is het belangrijk dat je eerst een gastenlijst opstelt. Bedenk wie jouw zwangere vriendin/zus graag bij deze speciale dag wil hebben. Zijn dit veel of juist weinig mensen, alleen vrienden of ook familie? Schakel eventueel de hulp in van haar partner bij het samenstellen van de gastenlijst en het achterhalen van de contactgegevens.

Babyshower uitnodiging

Als je de gastenlijst en contactgegevens hebt kun je de uitnodiging gaan versturen. Je kunt de uitnodiging versturen via post of houd het digitaal en maak een Whatsapp groep aan. Het voordeel hiervan is dat je iedereen tegelijk op de hoogte kan houden en makkelijker met elkaar kunt afstemmen. Je kunt dan ook meteen een datumprikker versturen om een geschikte datum te vinden voor de babyshower. Je wilt immers dat zoveel mogelijk mensen aanwezig zijn.

Budget en locatie afspreken

Voordat je de invulling van de dag kunt bedenken, is het belangrijk om te weten met welk budget je te maken hebt. Peil bij de aanwezigen welk budget zij beschikbaar hebben. Het beste kun je zelf een voorstel doen en vragen of iedereen zich hierin kan vinden. Dan gaat het afstemmen sneller dan wanneer je iedereen zelf een bedrag laat noemen. Afhankelijk van het budget kun je ook de locatie bepalen. Dit kan bij je zwangere vriendin thuis zijn, bij jouw thuis of bijvoorbeeld in een restaurant.

Lees ook:  Babykamer inrichten? 7 gouden budgettips!

Babyshower activiteiten

Op zoek naar leuke activiteiten tijdens de babyshower? Hierbij een aantal babyshowerideeën:

 • High tea: op locatie of organiseer er zelf een thuis
 • Spelletjes: lees verderop welke spelletjes je kunt spelen
 • Verwen / beautymiddag
 • Leuke workshop: bijvoorbeeld een sieradenworkshop, bonbons maken of bloemschikken
 • Rompers of slabbetjes versieren
 • Milestonekaarten maken
 • Zwangere buik beschilderen
 • Escape room
 • Babyshower gastenboek maken
 • Babyshower voorspellingskaarten invullen
 • Photobooth: koop verschillende photobooth props en gaan samen op de foto
 • Tijdcapsule maken: leuk voor het ongeboren kindje om later te bekijken. Vraag iedere gast om iets mee te nemen dat past bij het geboortejaar van de baby, zoals een tijdschrift, film, rage of trend. Laat iedereen opschrijven waarom zij hiervoor hebben gekozen doe dit in een kist of doos en sluit deze af. Het kind mag deze doos openmaken op zijn of haar achttiende verjaardag.
 • Cupcakes versieren

Babyshower spelletjes

Op een babyshower worden vaak spelletjes gedaan. Het is een leuke manier om een ontspannen sfeer te creëren, zeker in een samengesteld gezelschap. Bovendien leidt het vaak tot hilarische momenten. De volgende babyshower spelletjes zijn populair:

 • Babyquiz: stel een quiz samen om zo de kennis van de aanstaande moeder te testen over zwangerschap en baby’s. Natuurlijk kunnen alle andere gasten ook meedoen. Er zijn verschillende tools waarin je makkelijk zelf een quiz maakt, zoals Kahoot!
 • Geboortedatum en naam raden: koop een aantal babyshower voorspellingskaarten en laat alle gasten deze invullen. Hierop kunnen ze de geboortedatum, naam, lengte en bijvoorbeeld oogkleur voorspellen. Ook is er vaak ruimte voor tips en een mooie boodschap voor de aanstaande moeder en vader.  
 • Babyhapjes proeven: de aanstaande moeder krijgt een blinddoek voor en mag verschillende babyhapjes proeven. Weet zij welk soort groente of fruit dit betreft?
 • Babyfoto’s raden: vraag aan de gasten of ze een uitgeprinte babyfoto van zichzelf willen meenemen. Leg ze allemaal naast elkaar of hang ze aan een fotolijn. Vervolgens mag iedereen raden welke babyfoto van wie is. Degene met de meeste goede foto’s wint. Eventueel kun je een klein prijsje beschikbaar stellen.
 • Babybingo: dit werkt hetzelfde als gewone bingo, maar in dit geval gaat het om baby-gerelateerde dingen. Vervang de traditionele cijfers voor afbeeldingen of woorden die te maken hebben met baby’s. Ook hierbij kun je een kleine prijs kopen voor de winnaar.
Lees ook:  41 tips voor een origineel babyshower cadeau

Babyshower versiering

Voor een extra feestelijk gevoel is het leuk om de babyshower locatie mooi aan te kleden. Denk aan ballonen, pompons, slingers, confetti, mooie borden en speciale glazen. Ook leuk: een mooie poster of roll-up banner met foto’s van de zwangere en alle aanwezigen. Je kunt de versieringen zelf maken, maar natuurlijk ook gewoon kopen. Er zijn veel leuke babyshower versieringen te koop.

Babyshower hapjes

Natuurlijk mogen lekkere hapjes en drankjes op een babyshower niet ontbreken. Houd rekening met de zwangere en serveer alleen eten en drinken dat ook voor haar geschikt is. Een super leuke traktatie zijn versierde cupcakes in babythema of een echte babyshowertaart. Je kunt ook zelf een lekkere high tea samenstellen en allerlei zoete en hartige hapjes serveren, zoals sandwiches, quiches en scones.

Babyshower cadeau

Het is gangbaar om als gast ook een cadeau mee te nemen naar de babyshower. Je kunt vragen aan alle gasten om zelf een cadeau mee te nemen voor de aanstaande moeder of baby, maar je kunt ook een gezamenlijk cadeau geven. In het laatste geval heb je een groter budget waardoor je ook een groter cadeau kunt kopen.

Bij individuele cadeaus kun je denken aan babykleding, babyverzorgingsspullen, een cadeaukaart voor een babywinkel, hydrofieldoeken, een luiertaart, boekjes of speelgoed voor de baby of iets lekkers voor mama.

Voor een gezamenlijk cadeau kun je denken aan een kraammand met allerlei cadeautjes erin of bijvoorbeeld een wat duurdere aanschaf als een babystoel, babynestje of bijvoorbeeld een Puckababy slaapzak. Als je voor een duurder cadeau gaat kun je het beste even afstemmen met de partner van de zwangere dame, zodat je zeker weet dat je iets koopt waar de aanstaande ouders iets aan hebben.

Verrassingsfeestje

Alles geregeld? Bedenk dan of je je zwangere vriendin of (schoon)zus van tevoren informeert of het een verrassing laat zijn. Dit is afhankelijk van haar wensen. Houd ze van verrassingen of heeft ze liever zelf de controle? Bij een verrassingsfeest kun je de hulp inroepen van haar partner, zodat ze met een smoes thuisgehouden of juist ergens heen gelokt wordt.