kledingmaat baby
Blog,  Ouderschap

Kledingmaat baby overzicht

Er is niets leuker dan babykleding of babyschoenen shoppen, zeker wanneer je in verwachting bent of wanneer je een kraamcadeau zoekt. Maar welke maat heb je nu precies nodig? Wij hebben een handig overzichtje gemaakt van de gemiddelde kledingmaat baby en schoenmaat van een baby.

Overzicht kledingmaat baby en schoenmaat baby

Overzicht kledingmaten en schoenmaten baby

Kledingmaat baby

Hoe zijn de kledingmaten van baby’s nu precies opgebouwd? Ze zijn in principe gelijk aan de lengte van je baby in centimeters, waarbij je het beste kunt afronden naar boven. Een pasgeboren baby heeft meestal kledingmaat 50, aangezien dit de gemiddelde lengte van een baby is bij de geboorte. Verwacht je dat de baby iets langer of zwaarder is dan gemiddeld, ga dan voor kledingmaat 56.

Sowieso groeien baby’s als kool en verandert de kledingmaat soms iedere maand. Gemiddeld heeft een baby van 1 jaar kledingmaat 80. In het tweede jaar gaat de groei een stuk minder snel en heeft je dreumes gemiddeld twee nieuwe kledingmaten.

Schoenmaat baby

Als een baby net geboren is draagt deze nog geen schoentjes. Sokken of slofjes zijn dan een betere keuze. Op het moment dat je baby begint te lopen is het belangrijk om goede babyschoenen aan te schaffen. De schoenmaat is afhankelijk van de voetlengte van de baby. De meeste schoenmerken bieden een maattabel waarin je goed kunt zien welke maat past bij jouw baby. Je meet de voetlengte van je baby als volgt:

  • Laat je baby met zijn of haar voetjes op een vel papier staan (met sokjes aan is het handigst)
  • Teken met een potlood de omtrek van de voet
  • Meet de afstand tussen hak en teen (de punten die het verst uit elkaar liggen)
  • Tel hier een halve centimeter bij op (groeiruimte)
  • Gebruik vervolgens de maattabel van het schoenmerk waar je de schoenen koopt of vraag een medewerker in de winkel. Naast de lengte van de voet bepaalt namelijk ook de pasvorm van de schoen de maat. De ene schoen valt ruimer dan de andere.