Wat is interactief voorlezen en hoe pak je dit aan?
Op de basisschool van onze dochter wordt er regelmatig voorgelezen. Door de meesters en juffen, maar zo nu en dan ook door een gast. Dit keer kwam een medewerkster van de plaatselijke bibliotheek op bezoek en wij als ouders waren ook uitgenodigd. Want er werd niet zomaar voorgelezen. Er stond interactief voorlezen op het programma. Een net iets andere manier van voorlezen dat veel voordelen heeft voor kinderen. En dat nog niet zo bekend is. In dit blog deel ik de tips die ik heb opgedaan, zodat ook jij thuis kunt starten met interactief voorlezen.
Wat is interactief voorlezen?
Voordat ik een aantal tips deel, zal ik eerst antwoord geven op de vraag wat interactief voorlezen nu eigenlijk is. En hoe dit verschilt van “normaal” voorlezen. In het kort kun je zeggen dat interactief voorlezen betekent dat je je kind actief betrekt bij het verhaal. Voor, tijdens én na het lezen. In plaats van zomaar de woorden op een pagina voor te lezen, stel je vragen en probeer je de verbeelding te stimuleren.
Waarom is interactief voorlezen belangrijk?
Interactief voorlezen helpt bij het begrijpen van de tekst, maar is ook een goede manier om de liefde voor lezen en verhalen vertellen aan te wakkeren. En dat is weer belangrijk, omdat voorlezen de taalontwikkeling van je kind stimuleert. Hij of zij maakt kennis met nieuwe onderwerpen en nieuwe woorden. En leert verschillende emoties te herkennen en sociale situaties te begrijpen. Bovendien is voorlezen een fijn momentje samen, wat de band tussen ouder en kind kan versterken. De medewerkster van de bibliotheek vertelde zelfs dat door voor te lezen kinderen zo’n 1000 woorden leren per jaar! Alleen al daarvoor is het belangrijk om je kind iedere dag voor lezen, het liefst tot ze 12 zijn. Ofwel voorlezen heeft enorm veel voordelen, zeker als je dit op een interactieve manier doet.
Samenvattend zijn dit dus de voordelen:
- Helpt bij het begrijpen van de tekst (begrijpend lezen)
- Stimuleert de taalontwikkeling en verbeeldingskracht
- Draagt bij aan ontwikkeling van sociale en emotionele vaardigheden (inlevingsvermogen)
- Manier om liefde voor lezen en verhalen vertellen aan te wakkeren
- Goed voor de luistervaardigheden
- Versterkt de band tussen ouder en kind
Tips om te starten met interactief voorlezen
Hieronder deel ik een aantal praktische tips om te starten met interactief voorlezen.
1. Kies het juiste boek
Het begint allemaal met het kiezen van het juiste boek. Ga voor een boek dat past bij de leeftijd en belevingswereld van je kind. Een boek over zindelijk worden past bijvoorbeeld niet bij een kind uit groep 3. En in de winter is het leuker om een boek te lezen over sneeuw dan over naar het strand gaan. Kijk ook vooral naar boeken met levendige illustraties, zoals prentenboeken. Als je niet zeker weet welk boek geschikt is, vraag dan eens in de bibliotheek om advies.
Bekijk de 10 beste verkochte prentenboeken
2. Bereid je voor
Neem voor je start met voorlezen even de tijd om je voor te bereiden. Lees het boek eerst zelf om te zien of het voldoet aan je verwachtingen. En of het daadwerkelijk geschikt is voor jouw kind. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Bedenk ook alvast vragen om over in gesprek te gaan. Kies tot slot een rustige plek met zo min mogelijk afleiding uit om voor te lezen.
3. Stel vragen
Tijdens het voorlezen is het belangrijk om vragen te stellen om de betrokkenheid van je kind te vergroten. Dit kunnen vragen zijn over de personages, het plot of zelfs voorspellingen over hoe het verhaal verder gaat. Je kunt bijvoorbeeld voordat je begint met lezen al naar de cover van het boek kijken en je kind vragen wat erop staat. Of vraag tijdens het lezen om iets te zoeken op de pagina. Ter inspiratie een aantal vragen die je kunt gebruiken:
- Wat vind je hiervan?
- Heb jij dat ook weleens meegemaakt? En hoe voelde jij je toen?
- Wat zal er nu gaan gebeuren?
- Hoe voelt….zich nu?
4. Gebruik stemmen en gebaren
Breng het verhaal tot leven door duidelijk en levendig voor te lezen. Dit kun je doen door verschillende stemmen te gebruiken voor de personages. Of je kunt met handgebaren bepaalde acties of emoties uit te drukken. Is het verhaal spannend? Zet dan eens een fluiterstem op. En is het personage boos of verdrietig, laat dit dan ook horen met je stem. Door je stem en lichaamstaal te variëren, wordt het verhaal levendiger en boeiender voor je zoon of dochter.
5. Moedig interactie aan
Interactief voorlezen gaat niet alleen over het voorlezen van een verhaal, maar ook over het creëren van een dialoog tussen de voorlezer en het kind. Moedig je kind aan om vragen te stellen, opmerkingen te maken en zijn of haar gedachten te delen over het verhaal. Wees geduldig en geef je kind de tijd om te reageren. Je kunt eventueel ook passende voorweren betrekken bij het boek, zoals een knuffel, handpop of spulletjes die in het verhaal voorkomen.
6. Verbind het verhaal met het echte leven
Maak verbindingen tussen het verhaal en de ervaringen van je kind in het echte leven. Bespreek hoe bepaalde gebeurtenissen of personages vergelijkbaar zijn met dingen die hij of zij heeft meegemaakt of gezien. Dit helpt om het verhaal beter te begrijpen.
7. Bedenk een activiteit dat past bij het boek
Interactief voorlezen houdt niet op bij het lezen van het boek. Ook na het lezen van het verhaal kun je je kind nog betrekken. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het moment waarop je voorleest. Als je dit doet net voor het slapengaan dan kun je deze stap overslaan. Qua activiteit kun je denken aan het maken van een tekening of knutselwerkje dat bij het verhaal past. Of zoek een passend liedje bij het thema van het boek en luister hier samen naar.