speelrijst maken diy
Ouderschap

DIY gekleurde speelrijst maken

Kasten vol met speelgoed, maar eigenlijk hebben kleine kinderen helemaal niet veel nodig om vermaakt te worden. De meest simpele dingen kunnen zorgen voor urenlang speelplezier. Zo is speelrijst tegenwoordig erg populair. Dit is in principe gewoon kookrijst maar dan uitgevoerd in allerlei vrolijke kleurtjes. Je kunt het in een (sensorische) speelbak doen met leuke schepjes, bakjes en andere attributen en vervolgens kan je kind lekker zijn creativiteit de vrije loop laten. Je kunt speelrijst kopen, maar wist je dat het eigenlijk heel makkelijk zelf kunt maken voor een fractie van de prijs? Ik laat je zien hoe je dit doet.

Zelf speelrijst maken

Als je meerdere kleuren speelrijst wilt hebben dan ben je al snel een paar tientjes kwijt. Terwijl als je het zelf maakt je voor een paar euro klaar bent. Het enige wat je namelijk nodig hebt is rijst, kleurstof, plastic zakjes en azijn. Misschien heb je dit zelfs al standaard in huis?

Benodigdheden

Je hebt het volgende nodig. De hoeveelheden kun je zelf bepalen:

  • Rijst
  • Voedingskleurstoffen (bijv. van dr. Oetker)
  • Azijn
  • Diepvrieszakjes met sluiting
  • Bakpapier
  • Lepel
speelrijst benodigdheden

Hoe maak je zelf speelrijst?

Het maken van gekleurde speelrijst is heel eenvoudig én leuk om samen je kind te doen.

Stap 1:

Bepaal hoeveel kleuren rijst je wilt maken en leg voor iedere kleur een diepvrieszakje klaar. Verdeel vervolgens de rijst over de diepvrieszakken.

Stap 2:

Doe een scheutje azijn in de zakjes en voeg vervolgens de kleurstof toe. Als je kleuren wilt mengen dan kun je dit doen op een lepel met een beetje azijn.

Stap 3:

Kneed het zakje om zo de rijst te mengen met de kleurstof. Zorg ervoor dat alle kleurstof goed opgenomen is en er geen witte rijst meer zichtbaar is.

Stap 4:

Laat de rijst drogen op een bakplaat, dienblad of bijvoorbeeld in een schaal met bakpapier. Roer de rijst en toe door. Het kan een dag duren voordat de rijst helemaal droog is. Mocht je het proces willen versnellen, dan kun je de rijst ook gedurende 15 minuten drogen in een oven op 100 graden.

Aan het begin kan de rijst nog een sterke azijngeur hebben, maar dit neemt af naarmate het droogt.

speelrijst maken eindresultaat
gekleurde speelrijst maken

Speelrijst kopen

Toch liever speelrijst kopen? Dat kan bijvoorbeeld via Bol.com.