geboortesteen
Cadeau ideeen

Geboortesteen: welke steen hoort bij welke maand?

Je hebt er misschien weleens van gehoord: de geboortesteen. Je komt ze bijvoorbeeld veel tegen in sieraden. Maar wat is een geboortesteen nu precies? In dit artikel vertel ik er alles over.

Wat is een geboortesteen?

Een geboortesteen is een edelsteen die hoort bij de geboortemaand van een persoon en die een eigen unieke betekenis heeft. Al eeuwenlang gelooft men dat edelstenen bijzondere en helende krachten bezitten. Het zou dan ook bescherming bieden en geluk brengen als je de edelsteen van je geboortemaand draagt of van iemand die je dierbaar is. En of je daar nu in gelooft of niet, door de symboliek zijn geboortestenen een mooi cadeau aan jezelf of iemand die dichtbij je staat. Bijvoorbeeld in de vorm van een sieraad.

Wat is mijn geboortesteen?

Hieronder kun je zien welke geboortesteen past bij jouw geboortemaand. Ben je bijvoorbeeld in maart geboren? Dan is de Aquamarijn jouw steen.

JanuariGranaat
FebruariAmethist
MaartAquamarijn
AprilDiamant
MeiSmaragd
JuniLichte Amethist, Maansteen of Parel
JuliRobijn
AugustusPeridoot
SeptemberSaffier
OktoberRozenkwarts
NovemberGele Topaas of Citrien
DecemberBlauwe Topaas of Turkoois

Geboortesteen januari: Granaat

De geboortesteen van januari is de granaat. Deze rode steen staat voor vriendschap, puurheid, geloof en moed. Het staat symbool voor een nieuwe kansen, zorgt voor positiviteit en kracht en houdt tegenslagen uit de buurt. Volgens de overlevering werd de steen van oudsher gebruikt door ridders en krijgers, omdat deze ze veilig thuis zou brengen na een lange reis.

Geboortesteen februari: Amethist

De Amethist is de geboortesteen van de maand februari en misschien wel de meest bekende edelsteen. Het wordt geassocieerd met zuivering en ontspanning. Zo kan de Amethist helpen bij harmonie, innerlijke rust en het verwerken van emotionele pijn.

Geboortesteen maart: Aquamarijn

Bij de maand maart hoort Aquamarijn. Deze helderblauwe steen staat voor vrede, zelfexpressie en veiligheid. Dat is de reden dat deze edelsteen vroeger werd gebruikt door zeelieden. Het zou hen namelijk beschermen tegen de gevaren van de zee. Daarnaast zorgt Aquamarijn voor concentratie, mentale helderheid en nieuwsgierigheid. En het heeft een positief effect op allergieën.

Geboortesteen april: Diamant

Als er een edelsteen gewild is, dan is het wel de Diamant. Niet alleen vanwege het uiterlijk maar ook de achterliggende betekenis. De naam is afgeleid van het Griekse “adamas” wat onoverwinnelijk of ontembaar betekent. Een Diamant staat dus symbool voor kracht, moed en dapperheid.

Lees ook:  41 tips voor een origineel babyshower cadeau

Geboortesteen mei: Smaragd

De Smaragd hoor bij de maand mei. Deze edelsteen steelt de show vanwege haar heldergroene kleur. Niet gek dat van oudsher de Smaragd symbool staat voor rijkdom en macht. Ook zou het helpen bij wijsheid, geduld, liefde en het immuunsysteem versterken.

Geboortesteen juni: Lichte Amethist

Ben je in juni geboren? Dan kun je kiezen uit drie geboortestenen, namelijk de lichte Amethist, Maansteen of Parel. De lichte Amethist is prachtig licht paars van kleur en helpt om de geest te zuiveren en stress en angst te verminderen. Het wordt gebruikt in meditatie en zou ook de creativiteit stimuleren.

Geboortesteen juli: Robijn

De prachtige rode Robijn is de steen van de maand juli. Deze edelsteen symboliseert passie en energie. Zoals de kleur al doet vermoeden geeft het de drager liefde, succes, moed en motivatie. Ook zorgt het voor een sterker en minder vermoeid gevoel.

Geboortesteen augustus: Peridoot

Bij augustus hoort de Peridoot. Deze staat symbool voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Deze groene steen helpt bij het verhogen van het zelfvertrouwen en geeft een positief gevoel. Ook fijn: het vertraagt het verouderingsproces en heeft een positief effect op de spijsvertering.

Geboortesteen september: Saffier

De blauwe Saffier is de geboortesteen van de maand september en wordt ook wel de kleur van de hemel genoemd. De steen staat voor wijsheid en loyaliteit en helpt om de geest te focussen. Er wordt gezegd dat het zijn glans verliest als de steen wordt gedragen door iemand die niet eerlijk is. Het heeft bovendien een kalmerende en pijnstillende werking.

Geboortesteen oktober: Rozenkwarts

De steen van de onvoorwaardelijke liefde, de Rozenkwarts, hoort bij de maand oktober. Het staat symbool voor vrede en hoop en is een favoriete steen van veel creatieve mensen. De Rozenkwarts heeft een kalmerende, harmoniserende werking en helpt tegen stress en boosheid.

Geboortesteen november: Citrien

November kent twee geboortestenen, namelijk Topaas en Citrien. Gele Topaas is vrij zeldzaam, vandaar dat we nu uitgaan van Citrien. Deze halfedelsteen staat erom bekend dat het je sterk en zelfverzekerd laat voelen en je concentratie versterkt. Het zorgt bovendien voor warmte, rust en balans. Als zonnesteen wakkert het de levensvreugde aan.

Lees ook:  Kraammand maken: zó stel je zelf een originele kraammand samen

Geboortesteen december: Turkoois

Zowel Blauwe Topaas als Turkoois zijn geboortestenen van december. Aangezien Topaas zeldzaam is bespreken we hier Turkoois. Deze mooie blauwe steen staat voor geluk en bescherming en geeft de drager rust en een tevreden gevoel. Het geef je inzicht en bevordert creatieve en artistieke vaardigheden.

geboortesteen maand

Sieraden met een geboortesteen

Een geboortesteen is een mooi symbolisch cadeau, zowel voor jezelf als voor iemand die je dierbaar is. Je kunt een losse steen geven of kiezen voor een mooi sieraad met een geboortesteen. Zo kan een steen verwerkt worden in een armband, ring of ketting en is het een ideaal Moederdag cadeau of kraamcadeau.

Bekijk hier sieraden met geboortestenen

geboortestenen sieraad