buitenspeelgoed voor peuters
Blog,  Ouderschap

Buitenspeelgoed voor peuters: zó wordt buitenspelen nog leuker!

Weer of geen weer: de meeste kinderen zijn dol op buitenspelen. Stampen in plassen, zandkastelen bouwen in de zandbak, schommelen of van de glijbaan gaan. Er is buiten van alles te beleven. En het is ook nog eens gezond! In dit blog vertel ik je waarom buitenspelen zo belangrijk is én welk buitenspeelgoed voor peuters er allemaal is.

Buitenspelen

Buitenspelen is dus erg leuk, maar wist je dat het ook heel gezond is? Kinderen krijgen door buiten te spelen de nodige vitamine D en er komen zogenaamde geluksstofjes vrij in de hersenen. Vooral als zij in een natuurlijke omgeving spelen. Ook is buitenspelen goed voor de ontwikkeling, zowel motorisch als sociaal-emotioneel.

Experts raden aan om je kind iedere dag twee uur buiten te laten zijn. Dat is in de praktijk misschien niet altijd mogelijk, maar zorg ervoor dat dagelijks buitenspelen in ieder geval normaal is. Laat je niet tegenhouden door het weer, maar kleed je kinderen erop en laat ze lekker vies worden. Een buitenspeelpak is hiervoor ideaal.

Buitenspeelgoed voor peuters

Voor buitenspelen heb je in principe weinig nodig. Je kunt een stukje gaan lopen, fietsen of bijvoorbeeld naar een speeltuin. Een buitenspeeltuin, speelboerderij of natuurgebied bezoeken is natuurlijk ook heel leuk. Maar het is ook wel lekker als je gewoon in de tuin of op straat kunt spelen en dan is speciaal buitenspeelgoed wel heel fijn om te hebben. Als de kinderen spelen, kun jij nog rustig genieten van het zonnetje. Maar welk buitenspeelgoed is nu geschikt voor peuters? Ik heb een overzicht gemaakt van het populairste buitenspeelgoed voor peuters van twee of drie jaar.

Watertafel

Welk kind is er nu niet dol op spelen met water? Als de temperatuur stijgt is een watertafel dan ook onmisbaar in je tuin. Je hebt ze in allerlei uitvoeringen en prijzen. Deze piratenboot watertafel is mijn favoriet en is goed voor urenlang speelplezier.

Zandbak

De zandbak in onze tuin is echt het favoriete buitenspeelgoed van onze dochter. Wij kozen voor deze plastic schelp omdat hij niet te groot is en je de bovenkant ook nog kunt gebruiken als klein zwembadje. Je hoeft hem dan alleen met water te vullen. Ideaal!

Zandspeelset

Een zandspeelset is een must have voor ieder kind. Handig voor in de zandbak in jullie tuin, het strand of in de speeltuin. Een emmertje met schep moet je zeker hebben, maar er is zoveel meer speelgoed voor in de zandbak te vinden, zoals deze cupcakevormpjes.

Glijbaan

Is jouw kind ook zo dol op glijden? Dan is een glijbaan in de tuin een echte aanwinst. In onze tuin prijkt een Little Tikes glijbaan, die je in de winter eventueel kunt inklappen en opbergen. Zo staat hij niet in de weg. Je hebt echter glijbanen voor iedere leeftijd en budget.

Schommel

Dit is een echte klassieker: de schommel. Je hebt er niet veel ruimte voor nodig en kinderen van alle leeftijden vinden het leuk. Als je wilt dat de schommel langere tijd meegaat kun je kiezen voor een meegroeischommel. Heb je meer kinderen? Dan is een nestschommel ook een goede keuze.

Fiets

Je hebt geen heel wagenpark nodig, maar een fietsje kan je kind zeker waarderen. En het is ook goed voor de ontwikkeling. Of het nu een loopfiets, driewieler of echte kinderfiets is, voor iedere leeftijd is er wel een fietsje te vinden. Tip: je hebt ook 4 in 1 fietsen, die je om kunt bouwen.

Tuingereedschap

Peuters vinden het leuk om mee te helpen. Ze willen alles doen wat wij volwassenen ook doen, zoals in de tuin meehelpen. Mijn dochter wil niets liever dan de plantjes water geven. Wij kochten dan ook een speelgoed gieter voor haar. Je hebt ook hele tuingereedschap sets voor hoveniers in de dop.

Speelgoedbal

Leuk speelgoed hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Met een bal kunnen peuters zich lang vermaken. Ze kunnen vangspelletjes doen, voetballen of ermee gooien. Ook een goede manier om de motorische vaardigheden te ontwikkelen. Voor een kind van 2 of 3 kun je het beste een kleine bal kiezen.

Waterbaan

Een waterbaan mag in het lijstje met favorieten niet ontbreken. Het staat garant voor uren waterpret. Met verschillende onderdelen bouw je een waterbaan waarin je vervolgens met bootjes en andere accessoires kunt spelen. Een bekende waterbaan is die van Aquaplay, maar je hebt ook goedkopere alternatieven.

Bellenblaas

Bellenblaas kost bijna niets, maar levert zoveel speelplezier op. Lekker achter de bellen aanrennen en ze vangen! Je kunt bij de Action goedkoop bellenblaas kopen. Wil je iets meer uitpakken, bijvoorbeeld voor een feestje? Koop dan een elektrische bellenblaasmachine.

Trampoline

Lekker springen in de tuin. Wie wil dat nu niet? Een trampoline is een droom voor ieder kind. Kinderen kunnen er lekker op spelen én sporten. Het is namelijk een goede manier om voldoende beweging op de dag te krijgen. Weinig ruimte in de tuin? Je hebt ook mini (fitness) trampolines!

Waterballen

Speelde jij vroeger ook zo graag met waterballonnen? Waterballen zijn de moderne variant daarop en zijn een stuk milieuvriendelijker, omdat je ze steeds opnieuw kunt gebruiken. Ze werken ongeveer hetzelfde. Je dompelt ze in het water en schiet de waterbommen naar iemand toe, zodat die helemaal nat wordt. Volop waterpret!

Rivierstenen

Dit speelgoed komt je wellicht bekend voor van de peutergym. Hier worden rivierstenen vaak gebruikt om evenwicht en coördinatie te verbeteren. Ze zijn echter ook het ideale buitenspeelgoed. Je kunt er zelf een parcours mee maken in de tuin en je kind kan vervolgens van de ene naar de andere steen springen.

Visjes vangen

Simpel, maar o zo leuk! Als je een zwembad hebt of een zandschelp met water, leg er dan eens visjes in. Je kindje kan de visjes met het netje opvissen. Dit kun je natuurlijk bij slecht weer ook gebruiken in bad. Een variant hierop is eendjes vangen, net zoals op de kermis.

Waterpistool

Nog zo’n klassieker: waterpistolen. Bij warm weer is er niets leuker dan andere mensen nat maken. En hoe kan dat nu beter dan met een waterpistool? Je hebt ze in allerlei soorten en maten. Van een super soaker tot aan mini waterpistolen in allerlei leuke kleurtjes. Laat het watergevecht maar beginnen!

Balanceboard

Een balanceboard is op dit moment erg populair. Dit Montessori speelgoed kun je zowel binnen als buiten gebruiken en de toepassingen zijn eindeloos. Zo kan het gebruikt worden als wip, schommel, ligstoel, opstapje, gymtoestel of brug. Bovendien stimuleert het de creativiteit en het evenwicht.

Speeltunnel

Lekker klauteren met deze speeltunnel. Kinderen kunnen er doorheen kruipen, in liggen of verstoppen. Dus volop speelplezier. Bovendien kun je hem eenvoudig opvouwen en opbergen. Het is ook ideaal buitenspeelgoed voor peuters om mee te nemen naar de camping.

Stoepkrijt

Dit hoort toch wel tot het basisspeelgoed dat je nodig hebt voor buiten. Een doos met stoepkrijtjes. In plaats van een tekening op de tablet, lekker de buitenlucht in en de creativiteit de vrije loop laten. Stoepkrijt is afwasbaar dus het kan gewoon op de tegels en buitenmuren.

Kinderstep

Lekker de wereld verkennen op een step. Vanaf ongeveer drie jaar kan je kindje voldoende evenwicht bewaren voor een step en is het leuk om het wagenpark hiermee uit te breiden. Kun je niet kiezen tussen een fiets of step? Je hebt ook loopfietsen die je kunt ombouwen naar een step.

Kruiwagen

Wil jouw kindje altijd meehelpen met tuinieren? Dan is een speelgoed kruiwagen met tuingereedschap een leuk cadeau voor buiten. Met een eigen hark, schop en handschoenen kan je dochter of zoon helpen met het verzorgen van de planten. Toch handig zo’n hulpje in de tuin?

Wipwap of hobbeldier

Hoe schattig is dit hobbeldier in de vorm van een kat. Het is leuk buitenspeelgoed voor kinderen vanaf 18 maanden. Ze kunnen er lekker op los wiebelen en zich vastklampen aan de oren van de kat. En bij slecht weer verplaats je hem gewoon naar binnen.

Kegelen

Een leuk oud-Hollands spelletje voor binnen of buiten. Gezellig samen kegelen. Wie gooit de meeste kegels om en wint het spel? Deze kegelset is leuk voor kinderen én volwassenen van alle leeftijden en ideaal om mee te nemen naar de camping.

Speeltent

Creëer een eigen plekje voor je kind met zijn of haar eigen speeltent! Hier kan je kind zich even terugtrekken om zelf te spelen. Je kunt een speeltent in huis gebruiken, maar in de zomer ook prima in de tuin zetten.

Waterspeelmat

Even afkoelen op een warme dag? Deze waterspeelmat biedt de nodige verkoeling en speelplezier. Je kunt een tuinslang aansluiten waarna het water uit de gaten sproeit en een waterfontein creëert.

Nog meer inspiratie voor buitenspeelgoed voor peuters? Kijk dan eens hier.