koningsdag activiteiten
Blog,  Ouderschap

Koningsdag: 10 leuke activiteiten met je kinderen

Op 27 april is het Koningsdag. We vieren dan de verjaardag van onze koning en in heel Nederland is het feest. De straten zijn versierd, we eten allerlei oranje lekkernijen en spelen leuke spelletjes. Een goed moment om er samen met je kind een leuke dag van te maken. Benieuwd welke Koningsdag activiteiten je zoal kunt ondernemen? Wij zetten de 10 leukste voor je op een rijtje.

Koningsdag 2022 activiteiten

In heel Nederland worden activiteiten georganiseerd. Je kunt er dus gezellig samen op uit trekken of maak een feestje thuis.

Knutselen Koningsdag

Met knutselen kom je helemaal in de oranje stemming. Leuk voor op de dag zelf of juist al een paar dagen voor Koningsdag om zo het huis te kunnen versieren met zelfgemaakte knutselwerkjes. Er zijn super veel leuke knutselprojecten te bedenken. Denk aan: een slinger, een armbandje, speldje of een leuke papieren kroon. Of maak een mooie Koningsdag kleurplaat. Pinterest staat vol met inspiratie. Hieronder een aantal ideetjes uitgelicht.

Koningsdag kleding

Hoe kom je nu beter in de feeststemming dan door je te verkleden? Op Koningsdag trek je je mooiste oranje kleding uit de kast. Maak er een verkleedfeestje van en zorg bijvoorbeeld ook voor oranje haarspray, leuke accessoires en make-up.

Schminken

Met schmink maak je de meeste kinderen heel blij. En ook als ouder is het leuk om te doen. Teken bijvoorbeeld de Nederlandse vlag op de wangen van je kind, schmink een oranje kroontje of transformeer je dochter of zoon in een oranje leeuw. Het feest kan beginnen!

Fiets versieren

Als ik terug denk aan Koningsdag in mijn jeugd, dan denk ik direct aan de versierde fietsoptocht. Een super leuke activiteit om met je kind te ondernemen. Versier zijn of haar fiets met crêpepapier, ballonnen, bloemen of vlaggen en maak een rondje door de buurt. In veel dorpen en steden wordt een fietsoptocht ook centraal georganiseerd en kunnen kinderen een prijsje winnen.

Koningsdag vrijmarkt

Zonder vrijmarkt geen Koningsdag. Een kleedjesmarkt is echt onmisbaar op deze feestdag. Het is leuk om er een samen met je kind te bezoeken. Je kunt hier vaak voor een prikkie super leuk speelgoed op de kop tikken. Geef je kind bijvoorbeeld een paar euro cadeau en laat ze zelf iets uitzoeken. Of doe zelf mee aan de kleedjesmarkt en verkoop spullen die jullie niet meer nodig hebben. Een deel van de opbrengst kun je in de spaarpot van je kind doen. Op die manier is het niet alleen een leuke maar ook leerzame activiteit.

Lees ook:  Gezonde traktatie voor kinderen

Samen bakken

Samen bakken is lekker én leuk, want alles wat je maakt kun je daarna opeten. Wat je zoal kunt bakken? Bijvoorbeeld rood wit blauwe cakejes, tompouces, macarons of een oranje taart.

Koningsdag bingo

Lekker actief bezig zijn? Organiseer dan eens een Koningsdag bingo en ga op speurtocht in jullie huis, tuin of buurt. Het is heel simpel. Iedere deelnemer krijgt een bingokaart en een potlood of pen. Vervolgens trekt iedereen eropuit om de onderwerpen die op de bingokaart staan te vinden. Degene die als eerste alle 9 (of de meeste) plaatjes heeft gevonden wint!

Koningsdag bingo

Koningsdag spelletjes

Ook spelletjes mogen op Koningsdag niet ontbreken. Nodig familie en vrienden uit en maak een parcours met enkele oud-Hollandse klassiekers. Bijvoorbeeld koekhappen, sjoelen, ezeltje prik, zaklopen, spijkerpoepen, blik gooien en eierlopen. Dit levert gegarandeerd heel veel plezier op en het is leuk voor jong en oud.

Activiteiten in dorp op stad

In bijna ieder dorp of stad wordt wel iets georganiseerd voor Koningsdag. Dit verschilt natuurlijk per locatie, maar vaak is er wel een kleedjesmarkt, podium met muziek, springkussen, kermis of fietsoptocht. Bekijk dus eens het programma van jouw woonplaats. Grote kans dat er volop vermaak is voor jouw kind.

Koningsdag disco

De meeste Koningsdag feesten zijn voor volwassenen, maar ook kinderen zijn dol op muziek en dansen. Kijk eens of er een Koningsdag disco bij jou in de buurt wordt georganiseerd voor kinderen. Zo niet, dan kun je natuurlijk altijd een feestje thuis maken. Versier je tuin of woonkamer, zet de lekkerste oranje lekkernijen neer en speel de leukste Nederlandstalige muziek. Dansen maar!